Lösningar och utmaningar i en global arbetsplatskultur

Jenny Berg Nilson, Senior Vibe Manager, Massive Entertainment: "Det förekommer kulturkrockar mellan dem som kommer från starkt hierarkiska organisationer till vår platta. Hur gör man som chef för att hitta balansen mellan att bestämma lite och peka med hela handen?"

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2015

Massive Entertainment, Global arbetsplatskultur

Massive Entertainment, Global arbetsplatskultur

På spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment i Malmö jobbar 380 personer från 30 olika länder. Företaget ägs av en fransk koncern, är en mansdominerad värld och det är en utmaning att få in kvinnor. Jenny Berg Nilson, Senior Vibe Manager berättar att de ser mångfalden som en styrka, har påbörjat ett nytt stort värdegrundsarbete, och jobbar med jämställdheten. En stor utmaning i en global arbetsplatskultur. 

- Ett värdegrundsarbete har gjorts även tidigare, men behövs igen. Nästan 400 anställda påverkar ju också vilken typ av värderingar vi ska ha. Vi vill få in fler kvinnor och få bort en grabbig jargong. Det är ingen quick fix.

Jenny Berg Nilssons arbete är att se till att arbetsplatskulturen, som seder, normer och attityder kan attrahera och behålla de bästa på en global arbetsmarknad. Arbetsplatskultur för dem innebär ”how we do things around here”. Massive i Malmö har medarbetare från hela världen. Av 380 personer kommer 31 procent från ett annat land, och de har 30 olika nationaliteter.

- Vi pratar engelska hela tiden, inget konstigt eftersom vår bransch flyttas mellan olika länder, det är inbyggt i vårt dna att röra sig runt jordklotet.

Mansdominerad spelvärld behöver fler kvinnor

Spelbranschen är en mansdominerad värld där killar länge har gjort spel för killar, så Massives utmaning är att få in fler kvinnor. Arbetsplatsklimat varför ska vi ha det? frågar Jenny Berg Nilsson retoriskt och svarar på sin egen fråga.

- Jo, för att personalens kreativitet, deras smarta briljanta hjärnor, deras erfarenheter och kunskaper är ju vår absolut viktigaste tillgång. Utan den blir vi utkonkade på nolltid.
Arbetsmiljö och ledarskap

Klimatarbetet är hennes ansvarsområde. Allt i från när de kommer till jobbet, hur miljön ser ut, vad de möts av. Fysiskt, optiskt, men också psykosocialt, stämningen, kulturen, värderingar, hur de pratar med varandra.

- Och drivet. Det som driver våra medarbetare. Hur ska man leda kreativa medarbetare? De drivs av passion. Det är inte pengar som motiverar dem, det är att skapa spelen. Och att det är en kreativ arbetsplats, där de får lov att vara med och bestämma, påverka och skapa fantastiska underhållningsprodukter.

Jenny Berg Nilsson menar att något de kan konkurrera med andra spelutvecklingsföretag om är just att skapa en bra arbetsplats. Vad är det de gör då för att arbetsplatskulturen ska fungera med så många olika nationaliteter?

Inkluderande miljö och omhändertagande

För tio år sedan gick de över till att hålla alla möten på engelska, även alla dokument är på engelska. Alla medarbetare får ett kompendium innan de kommer till Sverige. Där står vad de kan förvänta sig, men också om hur det ser ut i Malmö, och instruktioner om hur de skaffar sig ett svenskt  personnummer. De har även 25 lägenheter att erbjuda och ser till att personalen hamnar där först innan de slussas ut till egna bostäder.

Jenny Berg Nilsson berättar också om vad som är specifikt i deras Massive-kultur. Att det kan vara en känsla av att ibland vara var som helst i världen eller på en öde ö.  De jobbar så mycket utåt i världen att de inte tänker på att de befinner sig i Malmö.

En stor inverkan är också att det är en platt organisation, och att de flesta medarbetare är extremt unga.

- Det finns en känsla av det är lite fritidsgård, man förväntar sig att det ska vara "laidback" och skönt. Vi serverar även frukost varje morgon, så att vi verkligen försäkrar oss om att de äter.

Firar allt och har kul tillsammans

De firar alla sina små milstolpar och leveranser med öl, vin och snacks i köket. Medarbetarna förväntar sig att kunna vara med och bestämma, oavsett position. Alla ideér blir lyssnade på. Så de har en väldigt inkluderande kultur där alla får bidra. Det multikulturella gör att alla håller bra kontakt, ingen tänker på var någon kommer ifrån. Det är inget som diskuteras. Jenny Berg Nilsson önskar att det var så överallt i hela samhället.

På Massive gör de också roliga saker tillsammans. De åker skidor, anordnar hälsoprojekt, har yogarum i källaren, boxning och en joggingklubb. 

- Däremot förekommer kulturkrockar mellan dem som kommer från starkt hierarkiska organisationer till vår platta. Hur gör man som chef för att hitta balansen mellan att bestämma lite och peka med hela handen? Och så sitter en grupp medarbetare och tycker att de ska få vara med och bestämma. Det blir en krock och även tvärtom. Var går gränsen?

Därför planerar Massive nu att ha en utbildning i svensk kultur, så här funkar det, och gå på djupet, men även ha en utbildning om fransk kultur eftersom det blir krockar där också.

Värdegrunds- och jämställdhetsarbete igång

I den påbörjade stora värdegrundssatsningen pratar de om att plantera in värdegrundsfrågor i spelen. Till exempel i spel där det finns mycket vapen, att ha med en person som går omkring och tar hand om överflödiga vapen ur miljösynpunkt. De kan då sprida budskapet till otroligt många.

De pratar också mycket om miljötänk, både i närmiljön och globalt. Exempelvis hur de kan använda grön el.

Varje torsdag har de veckomöten där de även presenterar alla nya som har börjat. Kan vara upp till 30 personer, så inflödet av personal är enormt. Hur gör de då för att behålla alla? Jenny Berg Nilsson menar att det är just deras arbetsplatskultur som är avgörande. De har inlett ett samarbete med Add Gender, ett analys- och rådgivningsföretag med fokus på jämställdheten som organisationsförbättrare.

- Jämställdhetsarbetet är visserligen en stor utmaning men något som måste göras, och jag är övertygad om att det kommer blir bra eftersom alla är så positivt inställda till det.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill