Nätverk allt viktigare i rekryteringsprocessen

Numera är det vanligt att få jobbtips genom en kompis som känner en kompis på Facebook.

HR | Rekrytera | ARTIKEL | JAN 2011

Nätverk

Nätverk

Rekryteringar till arbetsplatser bygger alltmer på kontakter. Nätverk som LinkedIn växer konstant och rekryterare kommer att behöva ändra sitt arbetssätt för att hitta de kompetenser de behöver.

Ett stort antal personer i Sverige är på väg in i pensionsåldern. Under de närmaste tio åren beräknas ca 1,1 miljoner människor gå i ålderspension och de -70, -80 och -90-talister som då kommer att dominera arbetsmarknaden, har nya krav på sitt jobb. Det ska fungera med det övriga sociala livet med barn och fritidsintressen. Man prioriterar en bra arbetsgivare med gott rykte och man är flexibel – om inte arbetsplatsen uppfyller kraven går man vidare till nästa.

De privata och professionella nätverken blir allt viktigare och det pratas om ett ”competence cloud”, dvs det är vanligt att ha tillgång till en rad kompetenser via sina nätverk vid problemlösning i jobbet. Vissa spår att behovet av konsulter kommer att minska framöver just på grund av detta - det finns nya och effektivare sätt att lösa behovet av särskild kunskap. Vid rekrytering är det heller inte lika viktigt längre att få en heltäckande kompetensprofil, snarare är social kompetens och tillgång till ”rätt” nätverk faktorer som kan vara avgörande.

Det vi ser är en arbetsmarknad i förändring som ställer högre krav på arbetsgivarna som vill attrahera rätt kompetens. Det psykosociala klimatet på en arbetsplats är viktigare för dagens arbetssökande än det tidigare varit. Kvalitetssäkrade personalprocesser och genomtänkt personalpolitik är på väg att bli en konkurrensfördel i slaget om arbetskraften. I gengäld är arbetsgivaren ofta försiktigare i en anställningsprocess; man anställer hellre ingen alls, än fel person.

När nätverken får större betydelse finns heller inte samma behov att använda sig av dyra rekryteringstjänster. Nätbaserade gränssnitt där den sökande registrerar sin CV och företag med anställningsbehov letar efter passande kandidater, ökar explosionsartat. Potentiella arbetsgivare hittar sina blivande anställda genom ”mun mot mun”-metoden och hittar nya sätt att leta efter tillgängliga individer med rätt profil. 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Rekrytera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill