Negativa övertygelser: hindren på din väg mot tillväxt

Nyckeln till potential är att jobba med sin personliga utveckling.

Ledarskap | Coacha | ARTIKEL | FEB 2019

Nyckeln till potential är att jobba över de hinder som står i vägen för personlig utveckling.

Nyckeln till potential är att jobba över de hinder som står i vägen för personlig utveckling.

Det finns tre hinder som stoppar din personliga utveckling och tillväxt; det handlar om osäkerhet, maktlöshet och en tro på begränsade resurser. Det är negativa övertygelser som du kan kasta bort menar ledarskapsgurun John Maxwell - här följer hans råd för att du ska nå din maximala potential.

Som läsare av mina artiklar har du antagligen märkt att tillväxt är något jag talar om nästan hela tiden. Det beror på att min övertygelse är att nyckeln till att nå sin potential är genom att avsiktligt jobba med sin personliga tillväxt. Och ingen växer till att bli en bättre ledare eller entreprenör av en slump. Allt som är värt något nås via en uppförsbacke. Jag älskar att hjälpa människor som du att färdas uppför den backen för att bli allt du kan vara.

För att klara oss uppför den branta backen behöver vi ta reda på den bästa färdvägen och göra stadiga framsteg på vägen upp. Det innebär ofta att ta bort hinder som finns i vår väg. Och idag vill jag prata om tre stora hinder som kan uppstå på vägen till din potential. Att låta dem vara kommer att sakta ner eller till och med stoppa din utveckling. Att ta bort dem kan frigöra dig att löpa mot dina tillväxtmål.

Vilken typ av hinder är dessa? De har att göra med dina övertygelser. Jag vill att du ska tänka på det här: Medan det är sant att tro alena sällan hjälper dig att nå dit du vill komma, bestämmer tro vanligtvis om du ens försöker dig på att komma dit. Om och om igen har jag sett följande tre negativa övertygelser stoppa smarta människor på deras väg och begränsa deras tillväxt.

När du läser dessa beskrivningar, fråga dig själv om du har någon av dessa övertygelser. Om du har det begränsas du av dem. När du ersätter dem med positiva övertygelser och antaganden tar du bort begränsningar och frigör dig att växa.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

1. Knapphet

Hur ser du på alternativ? Resurser? Möjligheter? En person med tro på knapphet tror att dessa saker är begränsade. Att vi alla konkurrerar om ett begränsat antal resurser eller alternativ. Som min vän Kevin Myers uttryckte det, ser de världen som en paj med bara ett visst antal bitar, och alla tävlar om att få dessa.

För vissa människor motiverar denna tro till att vara sitt allra bästa jag för att få sin rättvisa andel av pajen. Men för många demotiverar en tro på knapphet dem, eftersom de tror att oddsen att vinna en av endast några få bitar helt enkelt inte är till deras fördel.

2. Osäkerhet

Om knapphet säger att världen inte har tillräckligt, säger osäkerhet att jag inte räcker till. Osäkerhet är en förminskning av sig själv - det är att se sina förmågor, talanger och styrkor som bristfälliga på något sätt. När du tror att du inte är bra eller begåvad nog, är det ett hinder för tillväxten. När allt kommer omkring, varför sträva mot ett mål om du inte tror att du kan nå det? Osäkra personer kan upptäcka möjligheter att utvecklas och växa, men de tror inte på sin förmåga att gripa tag i dessa möjligheter.

3. Maktlöshet

En tro på maktlöshet kommer ur antagandet att vi inte har någon förmåga att påverka vår värld. Maktlöshet börjar ofta med ett sår - kanske från någon auktoritet som ignorerat eller avvisat din röst - men det leder över tiden till en mentalitet att inte ta personligt ansvar för det som händer i livet.

För den maktlösa personen är det alltid någon annan som borde ha agerat, någon annan som borde ta skulden. Detta passiva sätt att se världen kan leda till ett offertänkande. Om någon annan alltid har kontroll, är offret alltid i nåden av de ansvariga. Människor som känner sig maktlösa är mindre benägna att driva tillväxt eftersom de tror att deras tillväxt i slutändan inte kommer att ha någon betydelse - att deras färdigheter aldrig kommer att erkännas av de människor som håller i makten.

"Gör det bästa du kan med vad du har, där du är."

– Teddy Roosevelt

Ta bort hindren på din väg mot tillväxt

Den goda nyheten är att du inte behöver leva med negativa övertygelser. Faktum är att du bara genom att känna igen dem inom dig själv, är i stånd att ta det första steget mot tillväxt. Och det är att välja att tro på ett annat sätt. Det här är något du kan just nu, idag. Dina övertygelser är ditt val. Så överväg dessa strategier:

Om du kämpar med en tro på knapphet - väljer du istället att öva dig i överflödstänkande. Istället för att bara se begränsade alternativ eller resurser väljer du att tro att de är rikliga. Med andra ord, om du ser att andra tar för sig av alla bitar av pajen, behöver du inte få panik - bara baka en annan paj! De som tror på överflöd väljer att fokusera på möjligheter och det gör det möjligt för dem att få fatt i dem.

Om du kämpar med osäkerhet - öva dig i självsäkert tänkande. Välj att tro att du har något att erbjuda. Varje liv är unikt; du är den enda personen på jorden som tillför dina färdigheter, talanger och erfarenheter till bordet. Det är värt någonting! Att tro på dina förmågor ger dig möjlighet att använda dem - att lyckas och att växa.

Om du kämpar med en känsla av maktlöshet - omfamna ansvaret. Det betyder att du äger vad du kan göra och släpper taget om det du inte kan göra. Ingen kan styra allt men med de saker du kan kontrollera - ta ditt fulla ansvar. 

Romerska kejsaren Marcus Aurelius skrev en gång: "Mycket lite behövs för att göra ett lyckligt liv; det finns allt inom dig själv, i ditt sätt att tänka." Skillnaden mellan livet du har och det liv du vill ha är ofta bara en fråga om hur du tänker och vilka övertygelser du bär på. Om du konfronterar och ändrar dina övertygelser, kommer du att bana vägen för din uppåtgående tillväxt och personliga utveckling.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill