Bryt dina tankefällor

Du är aldrig mer än en tanke från att må bättre – Tankarna vi bär med oss, del 1.

Hälsa | Coacha | ARTIKEL | FEB 2019

Det är bara en tanke precis som alla andra tankar. Kanske är det dags att lämna den nu...?

Det är bara en tanke precis som alla andra tankar. Kanske är det dags att lämna den nu...?

Våra hjärnor är fulla av tankar hela tiden. Det sägs att 90 procent av tankarna vi tänker är samma tankar som igår. Intressant ur ett utvecklingsperspektiv, eller hur? Vad skulle hända om du ägnade dina tankar mer uppmärksamhet, skulle det kunna leda till utveckling och positiv förändring? Thomas Lundqvist guidar oss i tankarnas värld och första delen handlar om vanliga tankefällor. Känner du igen allt eller inget-tänkandet, katastroftankarna eller mentala filter?

Din hjärna är hela tiden full av tankar. Många av dem är förstås medvetna, men de flesta är automatiska. Dina automatiska tankar kan vara neutrala, positiva eller negativa. Neutrala och positiva tankar stannar inte någon längre stund i vårt medvetande. Det gör däremot de negativa tankarna. Det kan vara tanken att jag inte kommer att klara vad jag företagit mig. Nu går det åt helvete! Tänk om jag har fått cancer? Och så vidare. De negativa tankarna stannar alltså kvar för att de skrämmer oss. De hotar vår existens på olika sätt och det är vi programmerade att reagera på. Dessa tankar skapar en så kallad kontrollförlust. Och just kontrollförluster är vi mycket känsliga för. De kan bokstavligen göra oss livrädda.

Vanliga tankefällor

När vi upplever dessa negativa tankar kallas de för tankefällor eller tolkningsfällor. Dessa tankar är inte tankefel utan vanliga tankar som tenderar att fastna, vilket på sikt gör dem till fällor. Det finns ett flertal kända exempel och nedan har jag listat de vanligast förekommande:

  1. Allt eller inget-tänkande. Det är svart eller vitt. Det finns inget mitt emellan. Endera är det perfekt eller så är det helt värdelöst. Lyckat eller misslyckat. Denna tankefälla är vanlig om du har för höga krav på dig själv eller på andra. Du är då en så kallad är perfektionist, vilket ofta är en förklädnad av dålig självkänsla. Ska någonting göras ska det göras ordentligt. Du gör ingenting om du inte är säker på att det blir helt perfekt. Problemet med denna typ av tänkande är att den yttre verkligheten sällan eller aldrig är så enkel som svart eller vit. Vad är egentligen något som är perfekt? Och finns det något som är så fulländat att det inte kan bli bättre? Verkligheten är tyvärr mer komplex än så. Allt i livet är en gråskala, men om någon säger det till dig når de inte fram. Det lustiga i sammanhanget är att just färgen grå är vishetens färg!
  2. Katastroftankar. Katastroftänkande innebär att du drar förhastade slutsatser om småsaker och tänker att nu går det åt helvete. Minns du sagan om vargen, ”Vargen kommer, vargen kommer”? Personer som gör på det här viset brukar kallas olyckskorpar och tyvärr får de rätt ibland, för ibland händer ju katastrofer. Då får de förnyad kraft. ”Vad var det jag sa?” gapar de då. Problemet med denna typ av tänkande är inte att det inte kan uppstå katastrofer och olyckor, för det gör det hela tiden. Det är inte fel att tänka ”jag kommer att dö” eller ”jag håller på att bli galen”. Problemet uppstår om du kämpar emot dessa tankar. Då kommer de att förstoras ytterligare eftersom du lär kroppen att de är farliga. Ett sådant kämpande kallas ”ironic processing” och förvärrar alltså problemet ytterligare. Det tröttar ut dig och gör att du blir svagare, och då får du ännu svårare att hantera tankarna som drar ner dig. Historien om Herakles från den grekiska mytologin illustrerar exakt detta fenomen. Herakles mötte under att av sina tolv stordåd ett monster som han slog i huvudet varpå det växte till tredubbel storlek. Då sa guden Athena till honom: ”Det är hydran. Slår du henne växer hon bara. Låt henne vara ifred så återgår hon till sin vanliga storlek.” Sensmoralen är att om man låter tankarna vara ifred så försvinner de av sig själva! 
  3. Diskvalificering av det positiva. Denna tankefälla är riktigt lurig, för den gör att du inte ens när allt är bra känner dig trygg och säker. Problemet är att du diskvalificerar allt som är positivt, det vill säga att du bortser ifrån det positiva. Ett tecken på sådana tankar är att du säger saker som: ”Visst, det gick den här gången, men det var bara tur. Nästa gång går det åt helvete ska du se.” Det är som om vi hela tiden är på vår vakt och det är extremt uttröttande för våra kroppar. Vi behöver mer återhämtning än vad vi tror.
  4. Tankeläsning. Att inbilla sig att man vet hur andra tänker är en problematisk tankefälla eftersom den snabbt skapar mycket negativa tankar. Att säga till sig själv ”jag vet att hon hatar mig” eller ”jag vet att hon ser ner på mig” kan ju göra vem som helst till ett nervvrak. Det är viktigt att du inser att du inte kan läsa andras tankar. Dina tankar är tolkningar av det du hör och ser, och egentligen rena fantasier från din sida. Negativa fantasier skrämmer dig och gör att du mår dåligt, så försök inte ens att ägna dig åt tankeläsning. Men kolla gärna vad andra tänker genom att fråga dem – då kommer du att få höra att de inte tänker som du tror!
  5. Mentala filter. Du har ett mentalt filter till hands i alla situationer då du är i kontakt med din omgivning. Det brukar beskrivas som ett extra par glasögon som bara släpper igenom det negativa och gör dig extremt känslig för kritik. Eller, det behöver inte ens vara kritik – dina negativa glasögon tolkar det mesta som kritik. Läkaren kanske säger att du är frisk, men det går inte in i huvudet eftersom det mentala filtret stoppar informationen. ”Det är något fel på mig och den där läkaren är helt värdelöst som inte ser det”, säger du till dig själv. ”Jag måste gå till en annan läkare.” Det här kallas för ”doctor shopping”. Jag har en klient som gick till vårdcentralen, bergsäker på att det var något fel på hennes hjärta. Läkaren där konstaterade att det inte var något fel så hon gick till en kardiolog istället. Kardiologen konstaterade också att hon är kärnfrisk så nu får vi se hur det går framöver..
  6. Personalisering. Denna tankefälla innebär att du upplever att du är skulden till allt ont, vilket blir jobbigt för både dig och din omgivning. Du förstorar helt enkelt upp din roll i allt som händer. Trots att din omgivning försöker förklara att du tänker helt fel påverkas du inte och du korrigerar inte dina felaktiga tankar.
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Bryt dina tankefällor nu

När det gäller tankar bör du inte fundera så mycket på varför du har dem. Det är lätt att du gör det och det leder ingenvart. Det är som när du har blivit magsjuk. Då försöker du säkert hitta en förklaring till magsjukan. Skälet är i grund och botten sunt, för om du kommer på varför du blev sjuk av kan du kanske undvika ett visst födoämne framöver. Problemet är att du inte vet, och aldrig kommer att få veta, varför du blev magsjuk. Tyvärr gör detta tänkande bara att du undviker en del maträtter, att du får ett så kallat undvikandebeteende, vilket inte leder någonvart i längden. Det förvärrar istället problemet eftersom du blir osäker varje gång du äter och det kan lätt utvecklas till en så kallad kontrollstrategi. 

Vi människor har ett oändligt behov av kontroll men ofta går en sådan kontrollstrategi helt över styr och till slut utgör den själva problemet. Du har säkert sett dig själv eller andra göra saker för att upprätthålla en slags upplevd kontroll. I magsjukefallet kan det även vara att tvätta eller sprita händerna hela tiden, för säkerhets skull. Tricket är att acceptera att man blir magsjuk ibland. Så är det bara. Du behöver inte fundera så mycket på det. Det är på precis samma sätt med tankefällorna. Ibland känns det som om du håller på att bli galen. So what? Det är inte farligt att tänka så. Det är bara en tanke precis som alla andra tankar. Och du är aldrig mer än en tanke ifrån att må bättre … eller sämre.

Thomas Lundqvist

Vår expert inom ledarskap, beteende och medarbetarutmaningar

  • Följ skribent

Thomas Lundqvist är civilekonom och ledarskapsexpert. Thomas arbetar idag som författare, föreläsare och chefscoach. Hans passion för ledarskap och beteendeproblem är något som han vill sprida och dela med andra. Här på Motivation.se kommer Thomas skriva om ledarskap och beteendeproblem på arbetsplatsen. Detta för att du ska få en ökad förståelse och ”höjt metodtak” för att förebygga och hantera alla problem på din arbetsplats.

https://www.brainscan.se/

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Coacha

Thomas Lundqvist

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Coacha

Dela:

Egokoden

Thomas Lundvist är aktuell med sin nya bok Egokoden där man kan läsa mer om inre ledarskap och mycket mer.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill