Picknick för alla

Utflyktsmaten som finns nära dig.

Uppleva | ARTIKEL | JUNI 2014

Picnic, Uppleva

Picnic, Uppleva

Idag är det enkelt att ordna picknick, varenda affär erbjuder mängder av färdig mat och det finns sushi och pizza i vartenda gathörn. Men här är ändå några tips för hur du syr ihop en trevlig picknick eller fixar utflyktsmat, utan att ha allt för mycket tid.


Picknick med kort varsel

Här är det bråttom för du ska gå direkt från affären till picknickfilten.

Börja med en frukt- och grönt-bas: Köp en bit melon, jordgubbar eller vindruvor, eller annan frukt du gillar. Babymorötter, sköljd sallad i påse, körsbärstomater, rädisor.

Är du köttätare: köp tunna skivor skinka som du kan äta till din melon. Eller pastrami, kalkon eller breasaola. Är du vegetarian: köp hummus på burk och lite bönsallad?  Eller kanske några goda oliver?

Bröd behövs. Frallor, baguette, det du gillar. Och kanske grissini eller kex som är gott att dippa. En burk smaksatt crème fraiche blir en bra dipp.
Och ost förstås. Feta, brie, eller färskost?

Undvik engångsgrillning om du inte tänker tillaga något med väldigt kort grilltid, som korv. Annars blir det mesta halvlagat innan kolen brunnit ut. Och du, undvik de färdigmarinerade köttet i affären. Det är för salt och ofta fyllt av fula tillsatser. Ska du grilla, be att få fläskkarré tunt skivad, och efter att du grillat den öser du på med pressad citron och persilja.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

För dig som har mera tid

Härligt, du hinner förbereda dig. Då finns inga gränser. Gör goda mackor, sallader, baka muffins med bär, koka kaffe. Fixa flaskor med is, som kan kyla vatten eller saft.

Pan Bagnat är en fransk macka som är fylld med sallad. Härliga runda bröd som du gröper ur och fyller med tonfisksallad. Oliver, olja, tonfisk, tomat, rödlök och sallad. Kanske några äggklyftor. Dressing med vitlök eller kanske majonnäs. Variationerna är många.

Och gillar du inte bröd, ja då skippar du förstås det och tar med salladen i en låda.

Sallader är alltid bra picknickmat och gör dem gärna matiga. Rökt lax, ägg, avokado, hummus, fetaost och oliver. Men inte pasta. Pasta är godast varm och hör inte salladen till. Nuförtiden är det trendigt att göra salladen i en glasburk.

Då lägger du dressing och de hårdaste ingredienserna i botten och fyller sedan på. Salladsbladen hamnar överst. Håller hela dagen i kyl tills det är dags att picknicka. Funkar bra som lunchlådor också.

Paj passar också på picknick. Dags att damma av quichen. En klassisk med ost och skinka är aldrig fel eller så fyller du med lök, oliver och kanske vitlöksfräst zucchini.

Är det grilläge? Du som har tid hinner ju marinera köttet i förväg. Men annars gäller samma som ovan. Välj bort grillning om du inte vet säkert att ditt kött kommer bli bra på den grill som finns.

Och du, se till att alltid ha efterrätt också... Muffins eller annan god mjuk kaka som du kan servera med bär. Ta med grädde, egenvispad eller på sprayburk. Och så några goda chokladbitar. Att avsluta måltiden med dessert gör både barn och vuxna glada.

Drycker

Ja, kallt vatten tar du med genom att först frysa in lite vatten i en petflaska och sen när det blivit is fyller du på med vatten.

Läsk, öl, vin, mjölk? Bär med dig det du gillar men tänk på att det kan vara alkoholförbud i många parker.

Annat bra att tänka på!

Glöm inte servetter eller hushållspapper. En bra filt och kanske en fin duk att lägga i mitten. Packa din picknick i kylväska eller i vanliga kassar med kylklampar där det behövs. Glöm inte glas, bestick, kniv att skära med och annat som underlättar ätandet. Ta med soppåsar och se till att slänga allt skräp. Städa ordentligt efter dig.

Och kom ihåg att det viktiga är att prata, skratta och ha skoj. Man behöver inte spela kubb eller brännboll på picknick. Men kanske lite dans? Ta med skön musik och skaka loss efter maten. Ser det konstigt ut? Nä, inte mer konstigt än kubb. Dansa mera.

Se där, hoppas detta kan fungera som inspiration till härliga picknickar. Det är inte så svårt, tänk bara utanför fabrikspotatissalladsboxen så finns det hur mycket gott som helst där ute.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill