Ingen är egentligen intresserad av dig

Anna Bellman: "Det är få av oss som har en sådan dragningskraft att vi per automatik får andra att intresserat lyssna på oss. De flesta är mest upptagna av sig själva. Så i denna självupptagna tid, hur ska du göra för att få någon att lyssna på dig? Det finns ett knep."

Kommunicera | ARTIKEL | JUNI 2013

De flesta har inte förstått vad det egentligen innebär att kommunicera. Det är väldigt många som har fått det hela om bakfoten. Vi lever i en tid när vi kommunicerar som aldrig förr och på fler arenor än vi kan överblicka. Vi sänder ut så otroligt många budskap, och utsätts själva av en ofantlig mängd information, varje dag.

Vi mejlar, bloggar, håller presentationer, skriver nyhetsbrev, statusuppdaterar, twittrar, instagrammar och lägger upp både trevliga och mindre lyckade filmer på YouTube. För att tränga igenom bruset försöker vi prata ännu högre, med ännu större intensitet, och med ännu fler ord. Och så fort det är någon som ”like:ar” det vi skrivit och lagt upp så känns det bra. Då har vi lyckats.

En av tio ljuger i sociala medier för att verka häftigare än de är och för att imponera på kollegor. Den främsta anledningen är tydligen den ökande pressen att framstå som glad och lyckad. Det visar en ny enkät som brittiska Barclayscard har genomfört. Eller är den egentliga anledningen till att vi friserar sanningen för att vi vill fånga andras uppmärksamhet?

Det är få av oss som har en sådan dragningskraft att vi per automatik får andra att intresserat lyssna på oss. De flesta är mest upptagna av sig själva. Så i denna självupptagna tid, hur ska du göra för att få någon att lyssna på dig? Det finns ett knep.

Börja med att lyssna.

Titta på hur du själv fungerar. Den som lyssnar på dig, som visar att den är intresserad av dig och vad du har att säga, den personen är du också mer benägen att lyssna på. Den personen blir mer intressant. Eller hur?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Översättningen av ordet kommunikation på latin är communica’tio som betyder ”ömsesidigt utbyte”. Ömsesidigt. Vad betyder då det? Jo, att det är en relation vi ska skapa. Det enda sättet att göra det är att intressera sig för andra.

Kommentera blogginlägg, statusuppdateringar på Facebook och Twitter. När du är på middag eller träffar människor i olika sammanhang, var intresserad och ställ ärligt nyfikna frågor till andra. För om du inte tar dig tid att lyssna så kommer du inte få någon att lyssna på dig. Hur intressant du än tycker att du är.

Det bästa är att utgå ifrån att den du vill ska vara intresserad av dig och det du har att säga, egentligen inte är det. Men du kan bli intressant för andra, genom att först intressera dig. Svårare än så är det inte.

Och ändå är det just så svårt. I denna självupptagna tid när det är så lätt att tro att den som skriker högst och mest vinner.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

 • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill