Tänkvärda nätverkstips – för kvinnor

På Internationella kvinnodagen 8:e mars ger vi några nätverkstips – riktade specifikt till just kvinnor som vill komma vidare i karriären.

Ledarskap | Karriär | ARTIKEL | MARS 2014

Internationella kvinnodagen och nätverkande

Internationella kvinnodagen och nätverkande

Att befinna sig i rätt nätverkssammanhang kan vara avgörande för att komma vidare i karriären. Att nätverka på internet är kanske inte lika självklart som att göra det ”offline” - fast det kanske borde vara det. Här är fem tänkvärda nätverkstips som kan vara användbara för att knyta nya kontakter på LinkedIn och nätverka med andra karriärkvinnor. Dessutom – några inspirerande tankar från några av landets kända karriärkvinnor. Mycket nöje!

1. Nätverka inte bara när du själv behöver något

Att utstråla girighet kan leda till att du förlorar kontakter och blir utesluten från olika nätverk. Ta dig tid att hjälpa andra kvinnor i ditt nätverk. Inte för att du förväntar dig något tillbaka, utan för att du verkligen vill hjälpa dem att lyckas. Ofta dyker möjligheter upp när man plockar upp gamla kontakter och tar sig tid att lyssna till hur de tänker och vad som är på gång.

2. Hitta mentorer och utöka ditt nätverk med jämnåriga

Eftersom man kan hitta personer genom att söka på titlar på LinkedIn är det enkelt att hitta jämnåriga kvinnor som har liknande positioner som du, eller att hitta mentorer med högre positioner.

3. Nätverka inte bara på nätet

Ta dig tid till att kontakta människor och bjud in till möten också i verkliga livet. Passa på att boka in en kaffe eller lunch med din gamla chef som kanske bor i en annan stad om du ändå har vägarna förbi. Var öppen för att mötas - även om det vid första åtanke inte finns några självklara gemensamma punkter.

4. Vidga dina vyer och knyt kontakter utanför din bekvämlighetszon

Snöa inte in på bara din närmaste krets.  Det är också viktigt att se utanför din egen bransch för att kunna bredda ditt kontaktnät och knyta nya kontakter för kunskapsutbyte. Ett sätt att uppnå det är att gå med i olika grupper för att hitta nya kontakter och inspiration.

5. Ta inte kontakt med någon utan att ha läst på om personen

Det är värt att investera tid i att noggrant läsa igenom en profil innan du tar kontakt med en person. Det kan öppna upp för möjligheten att upptäcka små detaljer. Kanske har ni gemensamma kontakter och intressen? Att vara påläst kan få dig att sticka ut från mängden, till exempel på en arbetsintervju eller ett kundmöte.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!


Nätverkstips från svenska karriärkvinnor

Maria Wade från LinkedIn Sverige vet det mesta om ditigalt nätverkande. Här har hon samlat ihop en rad karrärtips från kvinnor i olika branscher.

- Genom nätverk kan kvinnor hålla ihop och stötta varandra i karriären. Därför har vi på LinkedIn samlat in nätverkstips från sex karriärkvinnor i olika branscher. Låt oss lära av varandra, uppmanar Maria!

Julia Mjörnstedt, grundare och generalsekreterare Ung Cancer:

”Ofta får man höra hur man ska presentera sig, hur man ska sälja in sig själv på bästa vis. Men mitt tips är istället att träna på att bli bättre på att lyssna. Genom att vara uppmärksamma och goda lyssnare får vi både lära känna andra människor och nya sidor hos oss själva.”

Emma Elwin, Moderedaktör på Elle

”I min bransch är den bästa skolan att börja på botten och arbeta sig upp, på vägen träffar man ofta människor som kan vara trappsteg till nya möjligheter och det är oftast där man knyter de viktigaste kontakterna. Se alltid möjligheter i tjänster och gentjänster och var alltid ödmjuk när det kommer till förslag på jobb. Några av mina bästa karriärdrag har varit att jobba gratis eller för en billig penning, eftersom de uppdragen nästan alltid lett till andra arbetsmöjligheter.”

Elisabet Lundgren, Advokat Partner på Linklaters Advokatbyrå

”Intressera dig för de som ingår i ditt nätverk och tänk igenom vad du kan bidra med för att de ska utvecklas och ha nytta av sitt nätverk. Tänk även på möjligheter att vidga ditt nätverk och presentera personer som ingår i olika nätverk för varandra. Till sist, var aktiv. Det kan räcka med korta mejl eller meddelanden till grupper på webben men se till att alltid försöka varva med personliga möten.”

Sandra Wigfors, Grundare av bloggagenturen AW Agency

"Som egenföretagare är nätverkande a och o. Genom att bygga ett nätverk och vårda dina kontakter kommer du att hitta värdefulla ambassadörer som sprider goodwill för ditt företag. Optimera ditt nätverkande både digitalt och i verkligheten – men oavsett var du nätverkar; bemöt alla med ett leende, engagera dig i andras affärer och dela med dig av dina kontakter. Då kommer de att göra detsamma för dig."

Jenny Kallur, Copywriter på Svensson Reklam

”De du pluggar med kan komma att bli dina medarbetare, branschkollegor eller till och med chefer efter examen. Med det i åtanke blir det ännu viktigare att hjälpa varandra istället för att konkurrera. Håll kontakten! Och våga fråga och prata med varandra om lön.”

Camilla Åstrand, Global Creative Director Assistant på GANT AB

”Det viktigaste när det gäller nätverk är att ge mer än vad du tar. Var generös, rekommendera bra personer och att presentera dina kontakter för varandra. Det bygger relationer och lojalitet som du kommer få tillbaka den dagen du behöver det. Se även till att din närvaro på nätet är uppdaterad och representerar dig väl. Du kommer bli googlad, var då förutseende och googla dig själv innan och se på din sökning med objektiva ögon. Jag ser internet som ett komplement till det klassiska fysiska mötet. Se till att träffa människor på luncher och event – och ta sedan kontakt på nätet för att hålla kontakten.”

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Karriär

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Karriär

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill