Rätt förmåner får medarbetare att trivas

Här är de viktigaste förmånerna för löntagare, enligt ny rapport.

HR | ARTIKEL | SEP 2021

Friskvård ses som en viktig förmån och rankas på tredje plats i undersökningen.

Friskvård ses som en viktig förmån och rankas på tredje plats i undersökningen.

Pension, flexibla arbetstider och ledighet, samt friskvård. Det är de viktigaste förmånerna för svenska löntagare, som överlag tycks lägga större vikt vid ekonomisk trygghet nu jämfört med före pandemin. Det visar en ny rapport som IT-företaget Benify har sammanställt om framtidens arbetsliv och förmåner. Undersökningen visar också att många anställda vill att möjligheten att jobba på distans ska finnas kvar även efter pandemin.

I dagens arbetsliv råder det hård konkurrens om kompetenta medarbetare, och därför har det blivit viktigare än någonsin för företagen att vara så attraktiva arbetsgivare som möjligt. Ett sätt att locka till sig kompetenta medarbetare och få dem att trivas är att erbjuda goda förmåner för de anställda. Men vilka förmåner är mest lockande?

Den frågan får vi svar på i IT-företaget Benifys nya rapport om framtidens arbetsliv och förmåner, som är en stor undersökning med 32 000 deltagare från 130 organisationer.

Resultaten visar att pensionsförmåner är den viktigaste typen av förmån för svenska löntagare. Och det är inte bara löntagare som snart ska pensioneras som tycker att pensionen är viktig. Bland Baby Boomers (födda 1945-64) och Generation X (födda 1965-84) ligger pension etta på listan över de viktigaste förmånerna, men även bland Millennials (födda 1985-94) och Generation Z (födda 1995 eller senare) ligger pension inom topp tre.

Förutom pension så är försäkringar den förmån som har klättrat mest på listan i den nya undersökningen, från att som bäst ha hamnat på sjunde plats tidigare år rankas denna förmån nu på fjärde plats. Att just pension och försäkringar rankas så högt kan tolkas som att ekonomisk trygghet har blivit viktigare för löntagarna i spåren av coronapandemin, menar Benify.


Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Förmåner viktiga för engagemanget

Den förmån som löntagarna tycker är näst viktigast är ”arbetstid och ledighet”. Med detta menas till exempel möjlighet till flexibla arbetstider, semesterväxling eller arbetstidsförkortning. Det har länge varit en högt prioriterad förmån för många löntagare. I dagens och framtidens arbetsliv förväntas arbetstiderna vara mer individanpassade, och de arbetsgivare som kan erbjuda en sådan förmån uppfattas som mer attraktiva.

Även friskvård ses som en viktig förmån, och rankas på tredje plats. Så som arbetslivet ser ut idag kan det vara viktigt med både fysisk friskvård, eftersom många har ett stillasittande arbete, och psykisk friskvård för att motverka stress och utbrändhet.

Andra förmåner som rankas högt på listan är sjukvårdsförmåner, kompetensutveckling och företagsspecifika förmåner. Noterbart är också att ”Work-life balance” rankas lägre än tidigare år, och hamnar längst ner på topp 10-listan. Det kan möjligen också hänga samman med coronapandemins distansarbete.

Deltagarna i undersökningen har även fått svara på vilka förmåner de anser kommer att bli viktigare i framtiden, i följden av Covid-19. Där rankas anpassning för hemmakontor som den viktigaste förmånen. Särskilt HR-ansvariga som har deltagit i undersökningen lyfter också fram digitalt tillgängliga förmåner som en viktig faktor. Även friskvårds- och sjukvårdsförmåner ses som viktiga för framtidens arbetsliv.

Rapporten visar också att det finns ett samband mellan hur nöjda medarbetarna är med sina förmåner och hur engagerade de är på jobbet. Ju mer nöjda de är, desto större är chansen att de blir positiva ambassadörer för arbetsgivarens varumärke – och vice versa. Medarbetarförmåner kan alltså ses som ett bra sätt att stärka engagemanget och trivseln bland medarbetarna, och samtidigt stärka företagets arbetsgivarvarumärke.


Distansarbete gav mersmak

I övrigt visar Benifys studie bland annat att pandemins distansarbete tycks ha gett mersmak hos många löntagare. 81 procent av de deltagare i undersökningen som har jobbat hemifrån under pandemin skulle vilja ha möjlighet att jobba hemifrån även i framtiden. Bland dem som inte har jobbat hemifrån svarar 60 procent att de skulle vilja göra det i framtiden.

De flesta som vill jobba hemifrån vill dock bara göra det under en viss del av arbetstiden; antingen 40-60 procent eller något mindre, 20-40 procent. Önskan att få jobba på distans tycks vara särskilt stor bland Millennials, men också inom Generation X.


Topp 10 viktigaste förmånerna 2021


1. Pension
2. Arbetstid & ledighet
3. Friskvård
4. Försäkringar
5. Sjukvård
6. Kompetensutveckling
7. Företagsspecifika förmåner
8. Transport
9. Klimatsmarta förmåner
10. Work-life balance


Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill