Öppna landskap? Nej tack...

Majoriteten av svenskarna föredrar eget rum på kontoret.

HR | Arbetsmiljö | ARTIKEL | APRIL 2015

Öppna landskap, HR

Öppna landskap, HR

Majoriteten av svenskarna föredrar att ha ett eget rum på kontoret. Detta enligt en ny undersökning från Manpower Work Life, som också visar att öppna kontorslandskap är ett av de minst populära alternativen. Av studien framkommer också att jobb hemifrån inte är så vanligt som man kan tro - vilket kan bero på att arbetsgivarna är otydliga med vilka regler som gäller.

Aktivitetsbaserade kontor, flexkontor och öppna landskap i all ära - svenska folket föredrar att ha eget rum på kontoret. En ny undersökning från arbetslivspanelen Manpower Work Life visar att hela 52 procent tycker att eget rum är den allra bästa kontorsformen.

Desto mindre populärt är det öppna kontorslandskapet. Bara 7 procent av de tillfrågade säger att de föredrar att sitta i öppna landskap.

- Alla behöver kunna koncentrera sig ibland, men det är inte alltid så lätt i ett öppet kontorslandskap. Därför är det viktigt att det finns lämpliga utrymmen så man ka gå undan och fokusera på sina arbetsuppgifter, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup, i ett pressmeddelande.

Mer effektiva hemma

Ingen annan kontorsform är tillnärmelsevis lika populär som att ha eget rum, enligt studien. Det näst populäraste alternativet är att sitta i ett lite större rum på kontoret med två till sex arbetsplatser. 16 procent av de tillfrågade föredrar det alternativet.

12 procent vill helst jobba från ett hemmakontor, vilket alltså är ett populärare alternativ än det öppna kontorslandskapet. Endast 3 procent känner sig lockade av att arbeta i en lounge-liknande miljö med fåtöljer.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Undersökningen - som har besvarats av drygt 3000 personer - visar också att en majoritet känner sig mer effektiva hemma än på kontoret, vilket kan förklara varför hemmakontor är ett relativt populärt alternativ.

Samtidigt framkommer det att hemmajobb inte är riktigt så vanligt som många kanske tror.

Saknar riktlinjer

Bland dem som har möjlighet att distansjobba väljer den största gruppen (41 procent) att jobba hemifrån en till fem timmar i veckan. Den absoluta merparten av arbetet sker alltså fortfarande på kontoret för de allra flesta.

Skälen till detta varierar naturligtvis, men en förklaring som framkommer i Manpower Work Lifes undersökning är att många känner sig osäkra på hur deras arbetsgivare egentligen ser på hemmajobb. Hela 32 procent uppger att de inte vet vilken inställning arbetsgivaren har till distansarbete. 35 procent säger att arbete från annan ort är tillåtet men att det inte uppmuntras.

- Arbetsgivaren bör ha tydliga riktlinjer kring vad som gäller för distansarbete och se till att alla känner till dem. Otydlighet kring distansarbete kan leda till att de som väljer att jobba hemifrån känner sig ifrågasatta och misstänkliggjorda, säger Monica Längbo.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Arbetsmiljö

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill