Skriv bättre - kreativitet för hållbara människor

Skrivworkshops är en hållbar energiinjektion i organisationen.

Kommunicera | ARTIKEL | NOV 2019

Den kompetens som frigörs är er att förvalta över tid - och gör ni det är nya kollektiva tankedimensioner att vänta.

Den kompetens som frigörs är er att förvalta över tid - och gör ni det är nya kollektiva tankedimensioner att vänta.

Det enkla är ofta det mest fantastiska, låt skapande i textform ta lite utrymme på jobbet. Att skriva bättre handlar om att tillåta, öva och ge plats för nyskapande idéer. En skrivworkhop är som att poppa popcorn, små kärnor av tankar får värme under ordnade former och spricker ut till krispiga godsaker redo att stoppa in i verksamheten. 

”Då är tiden ute. Ni kan lägga ner pennorna. Tack.” 

Rummet är som en stor lunga när alla - kollektivt - andas ut i ett enda stort gemensamt andetag. Det knäppande ljudet av pennor i händer som just avslutat något. Kroppar som lugnt lutar sig tillbaka i stolarna, skapar en distans till anteckningsblocket, drar in syre i själen. Betraktande ögon som vittnar om att något pågår där bakom ledarfasaden, där inne. 

På bordet ligger nya ord. Resultatet av unika tankar från platser som alldeles för en stund sen var helt osynliga. 

Men nu ligger de där, i ljuset. Konkreta och synliga och redo för världen.

”Är det någon som har lust att dela?” 

En kort tystnad innan första texten lossnar från pappret och når oss andra. Koncentration och respekt, tysta leenden, lågmäld igenkänning och en gemenskap som bildar ett nät av tillit runt bordet. En outtalad överenskommelse, ett kontrakt: vi tar emot, spinner vidare, låter det ena leda till det andra. 

Vi skriver oss närmare varandra så att vi vågar mer tillsammans. 

Kreativa hjärnor blandas i rummet, idéer studsar i kapp med skratten mellan väggarna som på något sätt känns förändrade. Som om platsen är en annan för en stund. Orden blir bilder och vi målar med nya färgskalor, blandar ihop oss som på en färgpalett. 

Nya nyanser, vi blir en grupp individer med andra konturer.

"Att använda det gemensamma kreativa skrivandet - i workshopform - är oslagbart som utveckling, både på det individuella planet och för grupper som ska jobba tillsammans."

– Frida Spikdotter Nilsson

Det oslagbara kreativa workshopformatet

Att använda det gemensamma kreativa skrivandet - i workshopform - är oslagbart som utveckling, både på det individuella planet och för grupper som ska jobba tillsammans. Det kommer jag hävda tills dagen jag dör. 

Jag har erfarenhet av att ha åkt på dyra konferenser, både innanför och utanför landets gränser, med lek och sport och problemlösning. Jag har varit på peppiga föreläsningar, käkat goda middagar, byggt lådbilar, tävlat i kanot och ritat idéer på blädderblock. Men inget har haft sån effekt på mig och teamet som skrivworkshopen. Inget har givit ett så påtagligt resultat av gemenskap, trygghet i tanken, tillfredsställelse i att nå fram till varandra - människa till människa. 

Ibland är det enkla också det absolut mest fantastiska. 

Att fokuserat få gå på djupet, botanisera i det undermedvetna - utan krav på ständig leverans. Skriva upp saker till ytan, leka och skratta tillsammans, berätta historier, skapa nya visioner. Låta idéerna poppa som popcorn och förvaltas som guld och silver tillsammans med andra. 

Det är i de här sammanhangen som det otippade har hänt. Det är där som analytikern blivit poeten, nya personliga sidor har öppnats upp, samarbeten och fördjupade relationer har sett dagens ljus. Det är där vi lärt känna varandra, fått förståelse får våra olika tankesätt, kunnat höja upp allt till tio gånger hundra. 

Det är i skrivworkshopen som vi upptäckt att våra olikheter på riktigt är en styrka. Texterna och orden går i och ur varandra och bildar hittills okända mönster. 

Texter som är poesi, som är affärsutveckling, som är känslosamma, som är berörande, fantasifulla, gränslösa. Texter som blivit början på något långt utöver det vanliga.

Aldrig har jag sett kreativitet och kapacitet i en renare form än när människor skriver tillsammans. 

Varför du regelbundet vill injicera skrivworkshops i din organisation

 • En skrivworkshop är hållbar på fler en ett sätt. Den kompetens som frigörs är er att förvalta över tid - och gör ni det är nya kollektiva tankedimensioner att vänta. Dina medarbetare är en aldrig sinande källa till idéer och kreativitet. Låt dem briljera! Gör workshopen till ett återkommande inslag så har ni snart en rutin som inte bara kickar igång medarbetarnas kraft, utan också håller den levande. 

 • Den är också ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Förmodligen har ni redan ett konferensrum? Transporten blir då ben och fötter och materialet: befintliga pennor och papper - analogt är att föredra om målet är att dra igång tankarna. Skärmarna tas inte ens med in. Ledarskapet kan delegeras bland engagerande medarbetare - eller ta hjälp utifrån. Det är viktigt att det finns tillit i rummet, men det får ni jobba på tillsammans. Det är en del av projektets uppsida och styrka: metaeffekten som sker i rummet. 

 • Workshopen ger energi - den tar inte. Världen är proppad med saker som snor från oss hela tiden, i yrkeslivet kanske allra mest. Det här är ett sätt att ge tillbaka energi till medarbetarna. I det kreativt kravlösa finns det fantastiska, där finns kickarna. Där får varje individ vara i sitt eget epicenter. Själen får sitt. Och ett gott skratt förlänger mer än bara livet - det ger livskvalitet där vardagen rullar fram som en ångvält. Bjud på något att längta till i den strida strömmen av ”måsten” i livet.

 • Det går att utveckla och ta tillvara på resultatet i all oändlighet och på alla nivåer inom företaget - eftersom det handlar om det allra viktigaste: människors engagemang och kraft. Bilda en kedja av intern och personlig utveckling, som en ryggrad i företaget. Variera och tweaka efter precis vilka behov som helst. Ni kan låta övningarna kretsa kring specifik problemlösning - låt texterna och orden kretsa kring utmaningar ni står inför just nu. Låt alla bidra med sin kreativitet och därmed bli en del av den kollektiva lösningen. Eller låt det vara en galen plats, utan krav. Underskatta aldrig skratt och lekfullhet som balsam för själen. Underskatta aldrig vad välmående människor i grupp kan åstadkomma. 

Släpp skärmarna, gör något annorlunda, sätt det i system och välkomna energin som frigörs i varje människa. Och vill du bygga en miljö för hållbara medarbetare - låt dem ägna sig åt galenskap lite då och då under arbetstid. 

Det värsta som kan hända är att alla börjar le lite oftare.

Och det bästa? The best is yet to come...

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill