"Vi tävlar inte, vi lär av varandra"

Årets VD 2014, Stora företag: Jonas Wiström, ÅF.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2014

Jonas Wiström och Anna Bellman

Jonas Wiström och Anna Bellman

Sedan Jonas Wiström tog över som VD för tolv år sedan har teknikkonsultbolaget ÅF vuxit så det knakar. Hemligheten är ett gediget rekryteringsarbete och satsningar på medarbetarutveckling, jämställdhet och hållbarhet. "Vi har en lagarbetskultur. Vi tävlar inte, vi lär av varandra", säger Jonas Wiström, som nu har utsetts till Årets VD 2014.

Jonas Wiström, VD för teknikkonsulten ÅF AB, har utsetts till Årets VD i kategorin Stora företag.

- Det känns förstås väldigt roligt och hedrande, inte bara för mig, utan också för ledningsgruppen och hela ÅF, säger Jonas Wiström till Motivation.se.

Han började som VD för ÅF för tolv år sedan, och sedan dess har företaget utvecklats i mycket positiv riktning. Man har exempelvis mer än tredubblat antalet anställda sedan Wiström tillträdde. Under de senaste fem åren har lönsamheten fördubblats.

- Det är klart att ÅF har haft en väldigt fin utveckling under de här åren, och det är mångas förtjänst att det har gått så bra. Värdet på företaget har ökat rejält och vi har blivit en mer attraktiv arbetsgivare. Tidigare låg vi på 87:e plats i rankingen över Sveriges mest attraktiva arbetsplatser, idag rankas vi som nummer 2 bland civilingenjörer, säger Jonas Wiström.

Växlar upp rekryteringen

Det sistnämnda är han extra stolt över. Rekrytering och medarbetarutveckling är de viktigaste strategiska verktygen för framtiden, menar ÅF:s VD.

- Om jag har bidragit till våra framgångar så är det genom att jag lyckats bygga ett starkt lag kring mig som kompletterar varandra och trivs ihop. Rekrytering är jätteviktigt. Faktum är att vi för bara någon månad sedan anställde Årets HR-chef 2014, Emma Claesson, för att ytterligare växla upp rekryteringen när det gäller såväl kvalitet som volym.

Parallellt med rekryteringsarbetet måste det också finnas en strategi för att få medarbetarna att trivas, känna sig delaktiga och vilja stanna. Jonas Wiström säger att det finns tre faktorer som är extra viktiga när det gäller medarbetarengagemang.

- Det första är att medarbetarna måste känna att de utvecklas i sitt arbete som ingenjör, till exempel genom att få delta i stora och avancerade projekt som ger dem möjlighet att bygga på karriären och det egna, personliga varumärket, säger han, och fortsätter:

- Det andra är att de känner sig delaktiga i företagets utveckling. Om man som medarbetare inte har information så är det svårt att ta ansvar, om man däremot har information så är det svårt att INTE ta ansvar.

- Det tredje är att vi har en lagarbetskultur. Det är ett av våra kärnvärden; vi tävlar inte, vi lär av varandra, säger Jonas Wiström.

Jämställdhet lönar sig

"Årets pristagare verkar inte bara föredömligt för att öka antalet kvinnliga medarbetare i en mansdominerad bransch utan satsar också hårt på social och miljömässig hållbarhet", skrev juryn i motiveringen när Jonas Wiström utsågs till Årets VD 2014.

Jämställdhetsarbetet är egentligen en del av hållbarhetsarbetet, säger ÅF:s VD - det är helt enkelt en fråga om ekonomisk hållbarhet.

- Anledningen till att vi är engagerade i jämställdhet är inte att vi vill få priser, utan att vi vill att ÅF ska vara en attraktiv arbetsplats. Då måste den också vara jämställd, säger Wiström.

I september hade ÅF vad man kallade för en "Ladies' Month", som innebar att företag enbart anställde kvinnor den månaden. Totalt anställdes 55 stycken.

- Vi jobbar ju också i en bransch där det kommer in allt fler kvinnor; de är fortfarande för få på civilingenjörsutbildningen, men om jag får generalisera lite så är de ofta mer ambitiösa och har bättre betyg.

Jonas Wiström brinner för jämställdhet, men tror inte på kvotering; ingen ska behöva bli misstänkt för att vara inkvoterad i företaget, säger han.

- Vissa kanske skulle kalla "Ladies' Month" för en typ av kvotering, men det tycker inte jag. Om vi hade tummat lite på kvalifikationskraven så hade vi kanske kunnat anställa 80 kvinnor istället för 55 på en månad, men vi tror som sagt inte på kvotering och anställer alltid utifrån kompetens.

Siktar högt

ÅF ser alltså jämställdhetsarbetet som ett sätt att bli en attraktiv arbetsgivare. Detsamma gäller det övriga hållbarhetsarbetet.

- Dagens talanger vill jobba för ansvarskännande företag. Även kunderna förväntar sig att vi ska ta socialt och miljömässigt ansvar. Så det är av lönsamhetsskäl som vi engagerar oss i de här frågorna, säger Jonas Wiström.
Under ledning av Årets VD 2014 går ÅF med stormsteg mot framtiden. Ribban har lagts högt inför de kommande åren.

- Nästa stora mål är att fördubbla vår storlek och ytterligare förbättra vår lönsamhet fram till år 2020. Det är mycket som krävs för att vi ska lyckas uppnå målet; vi måste jobba med rekrytering, som sagt, men vi måste också göra flera större bolagsförvärv. Det viktigaste av allt är att vi lyssnar på våra kunder och förstår vart marknaden är på väg. Sist men inte minst måste vi bibehålla och öka kvaliteten i våra leveranser, säger Jonas Wiström.

Tre egenskaper en god ledare bör ha - enligt Jonas Wiström:

1) Integritet. Du måste alltid vara dig själv.
2) Fatta inte beslut som du inte är säker på att du kan genomföra.
3) Var rädd om ditt förtroende, medarbetarnas förtroende för dig är avgörande.

Foto: David Thunander

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill