”Att driva företag är inte bara guld och gröna skogar”

Ruth Westberg, Årets Unga VD 2014: ”Självförtroendet blir nog lite större för varje år.”

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2015

Ruth Westberg, Årets Unga VD 2014

Ruth Westberg, Årets Unga VD 2014

För ett år sedan utsågs Ruth Westberg till Årets Unga VD – ett pris som hon tappert förtjänat genom att driva på teknikföretaget Concept AB:s snabba utveckling under flera år. Sedan dess har mycket hänt, berättar hon för Motivation.se – företaget har tagit nya, stora kliv under året som gått. När det nu är dags att utse Årets Unga VD 2015 hoppas hon att man väljer en kandidat som har skinn på näsan – och inte riktigt passar in i mallen…

Ruth Westberg är 28 år och VD för teknikföretaget Concept AB, som främst erbjuder kundanpassad produktionsutrustning till tillverkningsindustrin. 2014 utsågs hon till Årets Unga VD – ett pris som delas ut av tidningen Entreprenör tillsammans med bland andra Motivation.se. Snart är det dags att utse en ny vinnare – och med anledning av det passade vi på att ta en liten pratstund med förra årets pristagare.

För ett år sedan utsågs du till Årets Unga VD. Vad har utmärkelsen betytt för dig och ditt företag?

– Det har betytt jättemycket, vi har fått en enorm publicitet i samband med det här. Det har varit fantastiskt, både för mig och företaget. Det är också många som har fått upp ögonen för att det finns företag som gör det vi gör inom teknikområdet.

När vi pratade för ett år sedan sade du att du hade som mål att utveckla företaget ännu mer och övervinna vissa hinder, till exempel att ni har haft svårt att ta er an för stora projekt. Hur har det gått med det hittills?

– Vi har börjat ta större och större projekt, vår verksamhet växer sakta men säkert. Vi har sagt att ett enskilt projekt inte får överskrida 20 procent av den totala omsättningen, men under det senaste året har vi varit och nosat lite på den gränsen. Det är väldigt roligt att jobba med större projekt, man jobbar liksom närmare kunderna under en längre period. Då finns det mer tid till att i lugn och ro verkligen fördjupa sig i arbetet, vilket är väldigt positivt för samarbetet.

Personligen då, hur har du utvecklats som ledare det senaste året?

– Jag tror att jag har blivit mycket tydligare och kanske lite tuffare, men också tryggare i de beslut jag tar. Självförtroendet blir nog lite bättre för varje år.

Vad har du för mål för framtiden?

– Vi jobbar med att få upp lönsamheten, vilket vi också har lyckats med under året som gått. Jag tror att vi kan fortsätta utvecklas i den riktningen. Vi har också som mål att kunna ta ytterligare större projekt, som jag var inne på tidigare. Det hänger ju ihop med att vi växer också.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

– Ett annat mål är att vi vill jobba mer med robotar, det har vi redan gjort en del, och det är väldigt roliga och spännande projekt. Dessutom har vi under året jobbat med att ta fram lite nya produkter, vilket vi gärna vill fortsätta med. I år har vi tagit fram tre nya produkter samt två nya varianter av gamla produkter. Det handlar bland annat om att vi har börjat ta fram standardlösningar, eftersom det tar tid att ta fram nya lösningar varje gång.

Slutligen, snart är det dags för Årets VD igen. Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en värdig pristagare?

– Jag tycker att det är viktigt att välja någon som sticker ut litegrann, framför allt för att det här är en roll som kan inspirera yngre människor. Det är viktigt att lyfta fram personer som inte riktigt passar in i mallen för hur man ska vara som ledare och hur ett företag ska drivas.

– Jag tror också att det är bra att välja en person som inte bara är framgångsrik, utan också har varit med om lite jobbiga saker. Det är inte bara guld och gröna skogar att driva ett företag, det kan också vara väldigt tufft – och motgångar utvecklar människor.

– Sist men inte minst tycker jag att man ska välja någon som har förståelse för andra människor och hur de upplever arbetslivet. I praktiken är det ganska få som får gå till ett jobb som är det roligaste de vet, och som ledare måste man inse det och skapa förutsättningar för att medarbetarna ska trivas i alla fall. Det har ju varit en trend ganska länge nu att jobbet ska vara allt, viktigare än allting annat. Men det finns så mycket mer i livet, vi har vår fritid och våra nära och kära som vi också vill ägna oss åt. Jag tror att kvaliteten på arbetet blir bättre om man även får tid över åt andra saker istället för att förväntas jobba övertid hela tiden.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill