Tre nycklar till motivation när du känner dig stillastående

Lev avsiktligt, betala priset och placera dig i rätt miljö.

Ledarskap | Karriär | ARTIKEL | JUNI 2017

Tre nycklar till motivation när du känner dig stillastående

Tre nycklar till motivation när du känner dig stillastående

Jag är alltid fascinerad av hur snabbt spädbarn och barn lär sig. Deras sinnen är öppna, de är så ivriga, så redo att absorbera information. Jag tittar på mina barnbarn när de försöker lära sig någonting ena dagen och behärskar det redan den andra dagen. Om bara vår inlärningskurva fortsatte vara lika brant när vi åldras.

Jag har tagit mig igenom mer än ett par perioder när min inlärning, utveckling och tillväxt har avtagit till att gå på tomgång. Men låt mig också berätta det här: Jag blev 70 år i år och jag växer fortfarande. Jag vill dela med mig av hur du fortsätter att växa och sträva framåt så att du, när du kommer till min ålder, kan se tillbaka och se de stora framstegen du har gjort - och se framåt och veta att det finns ännu mer som väntar.

Det är mer ansträngande för oss än vad det är för barn. Vi brottas med saker som självtvivel, självgodhet och påverkan från andra som distraherar oss längs vägen. Hur övervinner du dessa? Låt oss titta på några viktiga strategier.

1. Lär dig att leva avsiktligt.

Alla har idéer om vad de vill göra. Entreprenörer går ännu längre och skapar koncept för nya produkter, företag och nischer som ännu inte finns på marknaden. Men vad ska du göra med dina idéer?

De allra flesta människor sitter bara på dem. Jag ber dig att resa dig upp och börja röra på dig. Jag ska erkänna att jag tidigt i min karriär drömde mycket men gjorde lite. Jag var tvungen att lära mig att ersätta fraser som förmedlade mina goda intentioner - jag önskar, jag hoppas, en dag kommer jag att - med handling och uttalanden som: idag, jag gör, min kalender innehåller och min deadline är.

Jag lärde mig att tydliggöra mina visioner för att utveckla en kyrka, etablera en ledarskapsorganisation och expandera min undervisning globalt. Ett fast uttalat och ofta upprepat mål uppmuntrar ansvarstagande. Jag förväntar mig att min familj, vänner och kollegor ska stödja mig att genomföra mina uppdrag. Jag förväntar mig också att de ska ursäkta mig när jag tackar nej till inbjudningar och förfrågningar som skulle avleda mig från mina mål. Ingenting sänker momentum som återkommande dagliga avbrott. Att arbeta mot storhet är en process. Och det kommer med ett pris.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

2. Var villig att betala priset.

Vi vill alla i hemlighet vara som Mark Zuckerberg, som revolutionerade kommunikationen och tjänade miljarder redan som 25-åring. Men livet faller inte ut på det sättet för 99,9 procent av oss. Precis som småbarn som kryper innan de går behöver du tid för att utveckla dina färdigheter och förfina dina idéer innan du kan göra ett meningsfullt bidrag. Jag kommer ihåg min första stora predikan. Jag skrev det mest omfattande underlag som du kan föreställa dig - sida upp och sida ner av stora, viktiga teologiska begrepp (som om en ung drygt 20-årig predikant hade så stora, viktiga idéer att förmedla). Min vän berättade senare för mig att jag malde på i nästan en timme. Med åren har jag lärt mig att skratta åt mitt yngre jag.

Att bli bäst tar tid. Därför nöjer sig många med bra. Det är därför så många svävar runt det ordinära. Jag tänker ofta på vad Malcolm Gladwell skrev i Outliers: ”Framsteg är talang plus förberedelse.” Han populariserade tanken att de sanna mästarna spenderar 10 000 timmar på att förfina sina färdigheter. Jag tror att jag gav runt 1000 predikningar innan jag kände att mina ord verkligen inspirerade människor.

Att arbeta mot storhet är en process. Och det kommer med ett pris. Vi måste vara villiga att göra uppoffringar som driver oss mot våra mål, både i början av vår karriär och varje gång vi är redo att ta steget till nästa nivå. Jag kommer ihåg en ung man som närmade sig mig på ett ledarforum. ”Jag vill göra vad du gör”, förklarade han. Jag log och svarade: ”Ja, men vill du göra vad jag gjorde?”

3. Placera dig i rätt miljö.

Tänk igen på små barn. Vi kan argumentera för att varje barn är född med obegränsad potential, men barn som är omgivna av uppmärksamma vuxna - de barn som stimuleras av musik, tal och berättelser - utvecklas exponentiellt jämfört med de små som får för lite interaktion. Du kommer ihåg debatten om gener kontra omgivning? Tro mig, omgivningen spelar en stor roll.

Var vill du placera dig själv? Kommer de människor som omger dig att föra dig framåt eller dra dig tillbaka? Jag insåg tidigt att jag behövde sätta mig i en tillväxtmiljö, inte bara i början av min karriär, utan i alla lägen - speciellt i de tider då jag kände att min fart saktade ner.

Hur vet du att du befinner dig i en tillväxtmiljö? Ställ dig själv dessa frågor:

Har andra människor kommit längre än mig? Om du är främst i klassen är du i fel klass. Hitta en plats där du kan samla kunskap från dem som kommit längre fram på vägen.
Utmanas jag återkommande? De flesta människor vaknar upp och gäspar lite lätt. Skulle du någonsin hitta dig själv i det mönstret så måste du ändra på situationen.
Omges jag av framåtblickande människor?
Ger min miljö mig möjlighet att fokusera?
Tvingar min miljö mig utanför min komfortzon? Situationer som uppmanar oss att försöka nya (och eventuellt nervkittlande) saker är de som kommer att få oss att växa.

Jag har haft motgångar, men mitt driv saktar inte in. Faktum är att min hjärna flödar av idéer som aldrig tidigare. Det kommer du också att upptäcka. Hitta ditt fokus. Var avsiktlig i ditt dagliga beslutsfattande. Och om du blir stillastående, ompositionera dig snabbt. Jag tycker att balansera på randen av en klippa är en bra plats att vara på.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Karriär

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Karriär

Dela:

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill