Statusångest – en ny folksjukdom?
I dagens samhälle kan vem som helst bli vad som helst. Det ger oss ångest, menar författaren Alain de Botton.
Motivera | Karriär | ARTIKEL | JAN 2017
Statusångest – en ny folksjukdom?
Aldrig tidigare i historien har så många människor haft så goda möjligheter att, som det heter, ”förverkliga sig själva”. Men denna nya värld där ”vem som helst kan bli vad som helst” – åtminstone i teorin – har också en mörk sida: Statusångest. För ju större möjligheter vi har att själva uppnå framgång och lycka, desto mer klandrar vi oss själva om vi inte lyckas. Inte nog med det – i ett meritokratiskt samhälle blir vi också mer dömande mot andra människor som inte har lyckats i livet.
Begreppet ”statusångest” myntades av författaren Alain de Botton, som 2004 släppte boken ”Status Anxiety”. Enligt de Botton lever vi idag i ett relativt jämlikt och meritokratiskt samhälle, där den som vill bli framgångsrik och lycklig har goda möjligheter att uppnå det målet genom hårt arbete. Kort sagt: Du blir lycklig och uppnår hög status om du har förtjänat det.
Paradoxen är att denna värld av möjligheter ger oss ångest. För om samhället är meritokratiskt så betyder det inte bara att den framgångsrike har sig själv att tacka, utan också att den ”misslyckade” har sig själv att skylla. I dagens samhälle anses vi själva vara ansvariga för vilken status vi har, vilket gör att vi mår extra dåligt om vi upplever att vi har låg status.
Olycksdrabbad – eller ”loser”?
Alain de Botton menar att statusångesten är värre idag än den var förr, eftersom samhället idag är mer rättvist. Förr ansågs graden av lycka och framgång i livet vara mer eller mindre medfödd; vissa hade turen att födas i den rika och mäktiga samhällsklassen, medan flertalet hade oturen att födas i den fattiga klassen, och det fanns inte mycket man kunde göra åt den saken.
Idag är det annorlunda. Förr var det helt otänkbart för t ex en bonddräng att han någonsin skulle kunna bli lika rik och mäktig som kungen eller fursten. Men idag är det i teorin inte otänkbart att du eller jag kan bli som Bill Gates. Vem som helst kan ju starta ett företag och jobba hårt, och när man läser vissa självhjälpsböcker så framstår det i princip som att en smula mod och viljestyrka är allt som skiljer dig från Microsofts grundare. Han är ju också en helt vanlig människa, klär sig till och med i jeans.
Kort sagt: När samhället upplevs som någorlunda rättvist, och när de framgångsrika är väldigt lika oss – då får vi ångest för att inte vi själva också är framgångsrika.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
Skillnaden mellan förr och nu märks till och med i språket, menar de Botton. Förr kallades fattiga människor i hans hemland England för unfortunates. De hade helt enkelt haft oturen att födas i fel samhällsklass. Idag är det vanligare att fattiga och arbetslösa människor kallas för losers. Livet har blivit en någorlunda rättvis tävling, och de som misslyckas är helt enkelt förlorare.
Bli en intelligent misantrop – och tänk på döden
Det är dessutom svårt att undgå vilken status man har i samhället, eftersom andra människor indirekt upplyser en om det. ”Vad jobbar du med?” är en av de första frågorna man får (eller själv ställer) när man träffar nya människor, exempelvis på en fest. Och när du besvarar frågan så kan du direkt se på din samtalspartners reaktion huruvida han eller hon tycker att du har hög eller låg status. D
Statusångest är således ett stort problem i vårt samhälle, men finns det något botemedel mot denna ”folksjukdom”?
Alain de Botton kommer med flera förslag på hur man ska hantera ångesten. Han menar bland annat att man ska lära sig att inte alltid ta andra människors åsikter på stort allvar – det är nämligen skillnad mellan åsikt och sanning. Kanske kan man till och med må bra av att odla en viss ”intelligent misantropi”? Om en annan människa dömer dig baserat på ditt yrke, din inkomst eller någon annan ytlig symbol för status, så bör du kanske fråga dig om den människans åsikt verkligen är värd att respektera. Ska du låta andra människors fördomsfullhet och dumhet påverka din självbild?
Ett annat intressant tips från de Botton är att vi alla bör tänka lite mer på döden. När man reflekterar över det faktum att man faktiskt ska dö en dag så blir det enklare att se vad som egentligen är viktigt i livet – men också vad som inte är viktigt. Döden ger perspektiv. Och man ska inte bara reflektera över sin egen död, menar författaren, utan också över andras. Vad spelar det för roll om någon dömer dig? Den personen kommer också att hamna sex fot under marken. Döden är demokratisk – inför den är alla lika.
När man tänker på det så blir det här med statusjakt ganska meningslöst. Allting som får oss att känna oss futtiga – historien, naturen, havet, rymden, Gud – påminner oss om att vi alla till syvende och sist är lika små. Och lika viktiga. Oavsett om vi heter Bill Gates eller någonting helt annat.
Se Alain de Bottons föreläsning om ”Status Anxiety” här:
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera
- Karriär