Spaning: Sekreterarnas återkomst

Trendspanare Kjell Lindström: "Nu börjar vi se en ljusning. I veckans nummer av tidskriften Fokus meddelas nämligen att sekreteraryrket är på väg tillbaka. Är det så att en insikt börjar spridas om att även chefer tillhör människosläktet."

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2016

Spaning, Noden Trender, Kjell Lindström

Spaning, Noden Trender, Kjell Lindström

Chefernas arbetssituation har varit en ständig källa till bekymmer de senaste åren. Men nu ser vi en trend som kan vara räddningen för en plågad  och utsatt grupp, nämligen sekreterarnas återkomst!

I samband med tjänstlogikens genomslag på 1980-talet fick tre idéer med ödesdigert resultat för chefsrollen stor betydelse.

Det ena var ekonomismen, vars intresse för system, standardisering och kontroll gjorde chefsrollen till en administrativ slasktratt av sällan skådat slag.

Den andra var idén om "integration", vilket innebar att alla stabsfunktioner (HR, ekonomi, marknad etc) alla antog att just linjechefen var den funktion som skulle se till att deras ansvarsområde blev genomfört på ett kompetent sätt.

Den tredje var jakten på overheadkostnader. För cheferna innebar det att alla sekreterare och assistenter försvann som en decemberlöning.

Resultatet av det hela har varit nedslående. Allt färre vill bli chefer, chefer har gått in i väggen på löpande band och nyblivna chefer är besvikna över att deras ledarskapsambitioner dränks i en formlig kakafoni av avrapportering, möten och misslyckade förändringsarbeten.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Men nu börjar vi se en ljusning. I veckans nummer av tidskriften Fokus meddelas nämligen att sekreteraryrket är på väg tillbaka. Är det så att en insikt börjar spridas om att även chefer tillhör människosläktet och därmed har en del begränsningar i hur mycket man kan lasta på dem? Och att det möjligen är ganska oekonomiskt att låta bra betalda chefer ägna tiden åt administration, koordinering och rapportering?

Är det så, är det kanske en av de viktigare trenderna de senaste tjugofem åren.

Vi följer utvecklingen med intresse!

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Trendkrönikör

 • Följ skribent

Kjell Lindström är trendspanare, föreläsare och författare. Sedan 2005 ger han ut Noden trender, ett av Sveriges större omvärldsbevakningsmejl. 

Han har bland annat skrivit böckerna ”Bortom tankefällan”, ”Den nakna ledningsgruppen” och ”Rör om i HR-grytan”  (tillsammans med Magnus Dalsvall) samt varit programledare för Handelshögskolans ”Human Resources Executive Program (HREP), konsortieprogrammet ”Högre Chefer i Staten” och Mgruppens ”Executive Master of HRM”. 

Kjell har tilldelats ”Magnus Söderström-priset” av Linnéuniversitetet och Akademikerförbundet SSR för sina insatser för svenskt personalarbete (HR).

info@noden.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill