"Det blev mer spännande än jag trodde"

UD:s nye chefsbemannare Lennart Linnér: "Som ambassadör är du alltid i tjänst och du är alltid under ett visst tryck". (Del 2 av 2)

Kommunicera | Ledarskap | HR | ARTIKEL | SEP 2011

Det blev mer spännande än jag trodde

Det blev mer spännande än jag trodde

Ambassadör Lennart Linnér har kommit hem efter åtta år som ambassadör och blir nu UD:s chefsbemannare. Som högste ansvarig diplomat på våra ambassader, först i Indonesien och senare i Thailand, har han utvecklat sin syn på ledarskap. Det handlar mycket om att försöka att vara ett föredöme och att vara konsekvent. Det ska vara ”högt i tak”. Misstag får göras.

Den svenska ambassaden i Thailand arbetar bland annat med Sverigefrämjande åtgärder, det vill säga att ”sätta Sverige på världskartan”. Och är du ambassadör och ledare, då vill du påverka synen på Sverige i landet där du tjänstgör. För att visa upp Sverige har ambassaden ordnat symposier kring ett stort antal aktuella ämnen i allt från miljöteknik till mänskliga rättigheter. Visning av svensk film och design sker regelbundet.

- Ambassaden har – tillsammans med Exportrådet - i uppgift att stödja svenska företag i landet, berättar Lennart. Ambassaden kan agera ”dörröppnare” till myndighetspersoner för företag som vill etablera sig i Thailand, eller som får något problem som endast kan lösas på hög nivå. Ambassaden träffar regelbundet toppcheferna för de svenska företagen i Thailand och utbyter information.  Nyligen hjälpte vi till exempel Ericsson att få loss telematerial som hade fastnat i tullen på Bangkoks flygplats.

- Ikea ska öppna sitt första köpcentrum i Thailand den 3 november i höst. Vi hjälpte i ett tidigt skede till med att reda ut några frågetecken. Vid ett tillfälle var thailändska myndigheter tveksamma till Ikeas restaurang. Men när Ikea kunde visa att det skulle anställas lokal personal gav myndigheterna till slut sitt godkännande.

Gripen-plan

- Svenskar klarar sig ofta bra i internationella sammanhang, säger Lennart. Vårt sätt är inte arrogant. Vi är ganska lyhörda. Vi har en arbetsetik och vi är effektiva. Då är det viktigt att veta att asiater ofta vill lära känna en motpart, till exempel under några måltider eller vid andra sociala evenemang, innan de är beredda att göra affärer med oss.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ambassaden har på olika sätt hjälpt till att marknadsföra JAS 39 Gripen till Thailand. Vid första förhandlingen kring försäljningen av JAS 39 Gripen-planen upplevde den svenska parten att man hade kommit överens om de viktigare frågorna med thailändarna, Det visade sig dock vara fel.

- Thailändarna hade bara noterat vad man hade föreslagit från svensk sida men hade inte uttryckt någon egen åsikt, vilket vi tolkade det som, berättar Lennart. Då kom bägge parter överens om att varje kväll skriva ner vad vi verkligen var överens om. Det tog ett par månader och så var förhandlingarna klara. Det betraktades ändå av SAAB som rekordsnabbt.

Dramatiska händelser

Medan det börjar regna över den vackra trädgården och vi flyttar in i huset, berättar Lennart Linnér vad det var som lockade med diplomatyrket. Han säger att det var möjligheten att få syssla med internationella frågor, få möta främmande kulturer och olika länders beslutsfattare och att få representera svenska intressen utomlands.

-Det blev mer spännande än jag trodde, säger han. Tidvis blev det också dramatiska händelser. Och det förstår man när han berättar var han har tjänstgjort. I inbördeskrigets Libanon, i Sydafrika (under apartheid-tiden), i Kanada, i Indonesien (under Tsunamin) och slutligen i Thailand under de senaste årens oroligheter.

Under tiden i Kanada (i början av 90-talet) var Lennart andre man under ambassadören. Då väcktes hans intresse för ledarskapsfrågor, vilket inte var givet från början. Det intresset fick han sen utveckla som ambassadör i Indonesien och senare i Thailand. På UD finns en ledarskapsutbildning för mellanchefer och en utbildning med ledarskapsinslag för UD:s chefer .

- Som ambassadör är du alltid i tjänst och du är alltid under ett visst tryck, menar Lennart. Det är svårt att helt koppla av då. Det känner jag i dag att jag har betalat ett visst pris för. Arbetet innebär många arbetstimmar och det går ibland ut över familjen. Men sammantaget har fördelarna vägt över och även för de båda döttrarna har utlandsåren inneburit fantastiska upplevelser.

Välkommen förändring

Ändå känner både Lennart, hustrun Marie och de båda döttrarna Emma och Julia att det är en välkommen förändring att få flytta hem. Nu får hela familjen en lugnare hemmiljö. Och kan se fram emot ett normalare liv. Och den nyinköpta jaktlabradoren Tyson.

Lennart Linnér berättar att hans bästa avkoppling i Thailand var att läsa skönlitteratur. Det brukar bli ett trettiotal böcker per år. Med olika inriktning. Det vill han – om möjligt - fortsätta med här hemma. Med övriga familjen delar han intresset för friluftsliv, resor och skidåkning - både i Sverige och i Alperna.

-Nu ser både jag och familjen fram emot att få färdigt vårt hus och att komma in i normala rutiner här hemma, säger Lennart Linnér. Och för min del blir det spännande med ett nytt arbete.

Lennart Linnérs tips till andra ledare:

 1. Var lojal och försvara dina anställda utåt. Var rak i din kommunikation och inte alltid så ”diplomatisk”.  Våga visa empati. Skapa ”högt i tak”. Uppmuntra egna initiativ. Tillåt misstag. Lär av dom. Tänk ”team work”.
 2. Lev som du lär. Var ett föredöme för dina arbetskollegor. Och var konsekvent.
 3. Visa att du vill skapa skillnad. Var innovativ och visa att du vill utveckla verksamheten, inte bara förvalta den.
 4. Att vara ledare handlar om uthållighet. (Det är en underskattad egenskap). Ge dig inte. ”Don´t take no for an answer”. Tackla frågan gång på gång. Ha kraft att slutföra dina projekt.
 5. Humor hjälper alltid. Kan vara avgörande för att lösa upp en fastlåst position. Ett positivt tänkesätt är viktigt och kan locka fram humorn.
 6. Ödmjukhet och glädje för jobbet gör arbetsdagen lättare.
   

Foto: Marie Linnér

Här kan du läsa den första delen av intervjun.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill