”Jag tror starkt på de jag jobbar med”

Katarina Vangdal, Svenska Golfförbundets Head Coach, ser golfen som ett teamarbete.

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2011

Jag tror starkt på de jag jobbar med

Jag tror starkt på de jag jobbar med

Att leda handlar främst om relationsbyggande, kommunikation och tydliga ramar. Det säger Svenska Golfförbundets Head Coach, Katarina Vangdal, som tillsammans med ledare och tränare inom förbundet jobbar mot ett mycket tydligt mål – OS 2016 i Rio de Janeiro.

I början av året trädde Svenska Golfförbundets nya organisation för elitsatsningen inför OS 2016 och 2020, i kraft. Två kvinnor ska leda satsningen – Petra Lindström, verksamhetsansvarig och Katarina Vangdal, Head Coach. Tillsammans med en rad tränare och ledare på olika nivåer ska de uppnå förbundets mål och visioner. Och det är tydligt vart Svenska Golfförbundet vill nå – internationella framgångar på högsta tournivå.

Visionen är ”Att utvecklas som människa genom golfen” och Katarina Vangdal säger att förbundet vill se fyra damer och fyra herrar på topp 15 på världsrankingen, ett mål som är tufft men helt möjligt, enligt Vangdal.

Motivation.se har fått tillfälle att ställa några frågor till landslagets Katarina Vangdal:
 

Vad ingår i din roll som Head Coach för landslaget?

- Det är mitt ansvar att tillsammans med landslagets coacher driva landslagets, Swedish Golf Team:s, verksamhet i linje med de värdegrunder och mål vi har satt upp. Jag ansvarar tillsammans med mina kollegor för den OS-satsning, som är ny för oss, tack vare att golfen åter finns på OS-programmet. Det innebär att vi från och med 2011 jobbar med både proffs och amatörer vilket vi inte har gjort tidigare.

I mitt uppdrag ligger också att coacha coacherna och se till att de utvecklas i takt med de krav och kompetenser som ställs på coachrollen.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hur leder man ett landslag med elitgolfare som väl är mycket individualister?

- Jag tror inte att golfspelare är mer individualister än andra idrottare generellt sett. Självklart är det här en idrott som passar personer som tycker om att styra sin träning och sin satsning på egen hand men jag tror som sagt inte att golfare är utpräglade individualister. Runt varje spelare på toppnivå finns ett antal personer som jobbar som ett team för att spelaren ska utvecklas och prestera på topp.

Vår uppgift i landslaget är att stötta dessa nätverk där ”spelaren i centrum” är utgångspunkten. Vi har ofta samlingar med våra spelare och personer ur deras nätverk. Som landslag skapar vi forum så att spelare och personer ur deras nätverk kan träffas och utbyta erfarenheter.

Det finns ofta både ett behov och en stor efterfrågan att just få träffa andra spelare och träna tillsammans, umgås, utbyta erfarenheter med mera. Jag vet att de flesta riktigt duktiga tjejer och killar älskar att få spela i ett lag när tillfälle ges. För golfen Solheim Cup och Ryder Cup - match mellan USA:s och Europas bästa spelare.

Hur ser du på din ledarroll?

- I just min ledarroll är det viktigt med relationsbyggande, kommunikation och tydliga ramar för hur vi som verksamhet ska arbeta. I en sådan roll som jag har är det viktigt med täta kontakter och relationsbyggande i alla riktningar. Som coach måste man bygga upp ett förtroende hos spelaren, annars är det svårt att göra ett bra jobb och det tar tid att bygga upp.

Det är också oerhört viktigt att jag besitter de kompetenser som krävs för min roll, jag behöver vara påläst och uppdaterad på mitt område och det ser jag till att vara då det också skapar förtroende.

Vad är det roliga med att vara ledare?

- Specifikt i min roll är det framförallt att leda ett team av resurspersoner mot ett specifikt mål. Att se och uppleva hur det vi bidrar med bidrar till att spelare lyckas och når sina mål. Jag är personligen ganska tävlingsinriktad och gillar att Sverige når framgångar internationellt och är en av de bästa nationerna i världen på att få fram konkurrenskraftiga tjejer och killar.

Har du några förebilder när det gäller ledarskap?

- Många olika. Generellt ledare som har integritet, är prestigelösa och rättvisa. Jag tror på det sätt som till exempel Manchester United jobbar på med Alex Ferguson i ledarrollen. Jag känner inte till hur han är som ledare men han når resultat med det jobb han gör och han har stöd för det arbete han gör. Det verkar uppenbarligen som om de har en långsiktig plan och starka värdegrunder för hur de jobbar.

Jag har personligen en mentor, en norsk företagsledare Egil Myklebust, som ställer bra frågor till mig där jag måste tänka till och inga givna svar finns, det är utmanande, ibland jobbigt men oerhört lärorikt. Jag försöker umgås med olika människor från olika miljöer för att få perspektiv och andra vinklar på olika problem.

Vad kännetecknar ett bra ledarskap tycker du?

- Det jag nämner tidigare. Integritet, prestigelöshet och rättvisa. En ledare behöver inte vara karismatisk för min del. Jag förväntar mig själv hos en ledare att hon eller han är rättvis och beredd att stå för det man gemensamt kommit överens om. Tydlig kommunikation.

Hur motiverar du andra?

- Genom att för det första själv ha energi och glädje i det jag gör. Jag tror starkt på de jag jobbar med och förhoppningsvis stärker det motivationen både hos spelare och coacher. Att också påvisa vinsterna med att göra ett bra jobb, vad ett stort engagemang och kompetens kan generera.

Vad motiverar dig?

- Jag får motivation och energi från människor som ger allt de kan och som verkligen försöker. Jag vill ha kul på jobbet. Jag vill utmanas och utvecklas och när jag gör det så ökar min egen motivation.

Slutligen, har du några tips för alla amatörer som ska ut på golfbanorna i sommar?

- Gå fort och svinga lugnt. Skämt och sido. Det finns en tydlig koppling mellan att träna med kvalitet och bättre resultat, vilket i säg är motiverande. Jag förstår att de flesta golfare helst vill spela på banan när de har tid till golf. Får du däremot en stund över till träning, jobba med närspelet. Kan du spara ett slag per hål på 18 hål är det 18 slag på en runda. De flesta kan säkert hitta något onödigt slag per hål runt green.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill