Det kan få svenskarna att byta jobb

Högre lön lockas mest – men även möjligheten att lära sig något nytt är en viktig faktor.

HR | Karriär | ARTIKEL | FEB 2021

Hela 58 procent av svenskarna kan tänka sig att gå till en ny arbetsgivare om de erbjuds en högre lön.

Hela 58 procent av svenskarna kan tänka sig att gå till en ny arbetsgivare om de erbjuds en högre lön.

Högre lön är den överlägset viktigaste faktorn som skulle kunna få svenskar att byta jobb. Det visar en ny undersökning som Blocket har gjort i samarbete med Kantar Sifo. Förutom det så kan även möjligheten att lära sig någonting nytt locka, särskilt bland de yngre ålderskategorierna. De flesta svenskar tycks dock trivas ganska bra på sina nuvarande jobb.

Svenskar är överlag ganska nöjda med sin nuvarande arbetssituation. Men det finns en åtminstone en sak som tycks kunna locka många till att byta jobb: Högre lön. Hela 58 procent av svenskarna kan tänka sig att gå till en ny arbetsgivare om de erbjuds en högre lön. Detta enligt en ny undersökning som Blocket har gjort i samarbete med Kantar Sifo, där 1000 svar samlades in bland yrkesverksamma tjänstemän i åldersgruppen 18-65 år. Inom den yngre ålderskategorin är siffran för övrigt ännu högre; där svarar 7 av 10 att högre lön kan få dem att byta arbetsgivare.

Men det finns även andra faktorer som kan locka till ett nytt vägval i karriären. 22 procent uppger att de skulle kunna byta jobb om det innebar ökade möjligheter till att lära sig någonting nytt. Även här sticker den yngre åldersgruppen ut något, där 26 procent tycker att denna faktor är lockande.

Även geografin kan spela en viss roll när svenskar tar ställning till eventuella jobberbjudanden. 17 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de kan tänka sig att byta jobb om den nya arbetsgivaren har ett bättre geografiskt läge. Denna faktor är extra viktig bland stockholmare, där 23 procent känner sig lockade av arbetsgivare som uppfyller det kravet.

Andra faktorer som kan få vissa svenskar att överväga att byta jobb är nya arbetsuppgifter (17 procent), mer flexibla arbetstider (10 procent), bättre stämning/kultur på arbetsplatsen (10 procent) och bättre chef (9 procent).


Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Många trivselfaktorer

12 procent av svenskarna uppger rent av att ingenting skulle kunna få dem att byta jobb, och bara 5 procent säger att de inte trivs och inte vill vara kvar på sin nuvarande arbetsplats. Svenskarna verkar alltså överlag trivas ganska bra på jobbet.

Deltagarna fick också svara på vilka faktorer som främst får dem att trivas på sin nuvarande arbetsplats. Svaren var ganska blandade; 27 procent anger att det är arbetsuppgifterna i sig som får dem att trivas, medan 24 procent säger att det är kollegorna som får dem att vilja stanna. 23 procent svarar att de känner sig duktiga på det de gör – ett svar som var extra vanligt högre upp i åldrarna. Vidare svarar 20 procent att de trivs med stämningen och kulturen på arbetsplatsen, medan 18 procent vill stanna eftersom det finns möjlighet att utvecklas.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill