Våga prata om alkoholproblem – även på distans

Karin Hagman, vd på IQ: Så bör chefer och ledare förhålla sig till alkoholberoende hos medarbetare under pandemin.

Hälsa | ARTIKEL | DEC 2020

– Just nu är det extra viktigt för oss alla att man har koll på både sin egen alkoholkonsumtion och sina näras , säger Karin Hagman på IQ.

– Just nu är det extra viktigt för oss alla att man har koll på både sin egen alkoholkonsumtion och sina näras , säger Karin Hagman på IQ.

Alkoholkonsumtion kan vara ett svårt och känsligt ämne att prata om, men som chef och ledare har man ett ansvar för att ta upp frågor som rör medarbetares hälsa och välmående. Just nu är det många som arbetar på distans, och då finns det en extra stor risk att alkoholrelaterade problem accelererar när medarbetaren sitter hemma. Och hur ska man tackla frågan om man inte ens träffar medarbetaren personligen?

Just nu har många svenskar en tuff period i livet. Kanske finns det en oro för framtiden, för den egna ekonomin eller för familjens hälsa. Samtidigt arbetar många av oss hemma, och det finns risk för att man känner sig ensam och isolerad. Allt detta gör att det lätt kan bli för mycket alkohol, särskilt om man sedan tidigare har haft ett riskfyllt drickande eller ett komplicerat förhållande till alkohol. Motivation.se har pratat med Karin Hagman, VD på IQ, en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol. Samtalet handlade om hur man som chef och ledare ska tänka kring alkoholrelaterade frågor just nu när så många av oss arbetar hemifrån. 

Vad ska man göra som chef om man misstänker att en medarbetare som sitter hemma och jobbar har hamnat i ett osunt drickande eller rent av beroende?

– Just nu är det extra viktigt för alla chefer att ta stort ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö och välmående. Det är svårt att bygga en sund alkoholkultur på distans. Var noga med att ofta stämma av hur medarbetarna har det hemma, om de känner sig okej eller om det är något som inte fungerar. Dialog och öppna samtal är vägen framåt. 

– Om du känner oro för en medarbetares välmående, och specifikt en oro kring alkohol, är det viktigt att du pratar om det med medarbetaren. Utgå från dig själv, vad du ser hos medarbetaren och vad du oroar dig för. Sätt ord på det. Alkoholproblematik är något som utvecklas över tid, och det är ofta väl dolt eftersom det är så förknippat med skuld och skamkänslor. Om din magkänsla säger dig att något är fel så stämmer säkert det, och då bör du agera på det. Misstänker du alkoholproblem så har det antagligen gått ganska långt. Ett sätt att lyfta frågan är att säga att du undrar hur det står till, att du inte själv är expert men vill hjälpa till, och att medarbetaren därför ska prata vidare med en terapeut. Se till att du har kontaktuppgifter att ge, och hänvisa till ditt arbetsmiljöansvar och ditt ansvar utifrån det.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Finns det något man kan göra kring alkoholkonsumtion i förebyggande syfte?

– Du ska se till att prata med alla dina medarbetare om riskerna med att arbetsliv och fritid flyter ihop. Visa också att du är tillgänglig och öppen för viktiga och svåra samtal. Att din dörr är öppen digitalt även om ni inte är på kontoret. Ha regelbundna avstämningar både på individ- och gruppnivå där ni inte bara pratar om arbetsuppgifterna, utan också om hur vi har det och hur vi mår. Som chef är du medarbetarnas föredöme och en viktig kulturbärare. Fundera på hur du pratar om alkohol, ditt eget drickande och ditt mående med medarbetarna. Prata gärna om vad du gör för att må bra just nu. På så sätt kan du inspirera.

Vad har hänt med svenskarnas alkoholkonsumtion under pandemin?

– Vad vi vet så har inte svenskarnas alkoholkonsumtion i snitt ökat under pandemin, utan de flesta dricker som tidigare. Men om man sedan tidigare har en hög konsumtion av alkohol – eller redan innan ligger på gränsen till det som kallas riskbruk – så finns det en risk att man nu dricker ännu mer. Ungefär en miljon svenskar har ett riskfyllt drickande, och ensamhet eller isolering kan göra att man dricker mer. Om man inte behöver gå till jobbet och visa upp sig som nykter så försvinner en faktor som tidigare kanske har hindrat att man utvecklar ett alkoholberoende.

Ni på IQ säger att ni arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Vad är ett smart förhållningssätt just nu, under pandemin?

– Just nu är det extra viktigt för oss alla att man har koll på både sin egen alkoholkonsumtion och sina näras. Det är lätt att man hamnar i ett tröstdrickande, vill sätta guldkant på vardagen eller helt enkelt bara unna sig något när man är ensam, orolig eller bara uttråkad av att vara hemma hela dagarna. Ett tips är att räkna hur många glas alkohol du dricker i veckan. Det ska aldrig bli mer än max 10 små glas, det är gränsen för riskbruk. Sätt ett mål för hur mycket du ska dricka och håll dig till det. Om du varje vecka misslyckas med att hålla ditt mål är det ett tecken på att du behöver göra något åt din situation. Du kan också testa dina alkoholvanor på alkoholprofilen.se och få tips kring vad just du borde göra.

Lotta Strindberg, Motivation.se

Lotta Strindberg - Motivation.se

Innehållsansvarig Motivation.se, redaktör & skribent

  • Följ skribent

Lotta Strindberg är innehållsansvarig och redaktör hos Motivation.se.

Hon syresätter individer, team & organisationer genom kommunikation & organisationsutveckling.

Kontakt: lotta@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Lotta Strindberg, Motivation.se

Lotta Strindberg - Motivation.se

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill