Harold James

Citat | CITAT | MAJ 2020

Robotarna kommer att göra oss dumma och skrytsamma.

Harold James

AI (artificiell intelligens) och robotisering väntas det närmaste decenniet revolutionera arbetsmarknaden. Men mänskligheten kommer knappast att kunna lägga sig till ro i hängmattan när maskinerna gör jobbet. Många forskare befarar i stället stigande arbetslöshet och vidgade klassklyftor. Människan står alltså inför en djup kris när hennes tänkande gradvis ersätts av maskiner menar Harold James som är professor i historia och internationella relationer vid Princetonuniversitetet. Det som skapar oro är robotarnas och den artificiella intelligensens frammarsch med kanske konsekvensen att vi står på randen till en evolutionär omvälvning inte bara av människans möjligheter utan även av individen själv. Den industriella revolutionen har nämligen lärt oss att ny teknik fundamentalt kan omskapa både människan och andra arter. Livsstilen med mycket stillasittande resulterade exempelvis i personer som även till det yttre såg annorlunda ut än tidigare, midjemåtten ökade till exempel. Forskning pågår om att spåra drag hos vår hjärna som kan alstra felaktiga och ineffektiva slutledningar. Håller vi på att mönstra ut självständigt tänkande? Professor James slår fast att AI-revolutionen kommer att göra oss mer förslöade, och utöver slappa muskler kommer vi även att få slappa hjärnor. Författaren Lena Andersson påpekar att ju mer vi dekonstruerar det mänskliga desto mer blir vi en sämre variant av en robot. Digitaliseringsekonomen Anna Felländer är inne på liknande tankar i en krönika i tidningen Ny Teknik. Hur kan vi upptäcka AI-beslut och rekommendationer som är baserade på historiska fördomar som till exempel att en VD bör vara en man? Algoritmer utan etik ger artificiell intelligens utan moral, är hennes budskap.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Mats Ekdahl

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Citat

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill