Ideellt arbete accelererade karriären

Torbjörn Gustavsson: "Jag fick chansen att prova nya saker som har gett mig större trygghet".

Hållbarhet | Motivera | ARTIKEL | JUNI 2011

Ideellt arbete accelererade karriären

Ideellt arbete accelererade karriären

Att jobba med ideellt arbete ger inte bara en bättre värld utan kan även ge avkastning i lönekuvertet. Torbjörn Gustavsson har gått från små bolag till en av de större arbetsgivarna och samtidigt tränat sig i ideella uppdrag.

För tre år sedan jobbade Torbjörn Gustavsson på olika mindre bolag efter att ha drivit sitt patent inom sitt bolag Vortaflow, som numera sitter på alla Koenigseggs nya modeller. Idag jobbar han på ett av de större IT-bolagen med de stora bankerna och elbolagen som kunder. Där arbetar han med att utveckla avdelningens nya erbjudanden. Flera av uppdragen inkluderar resurser i Indien och Tjeckoslovakien.

- För drygt tre år sedan gick jag med i JCI, Junior Chamber International, som är en internationell organisation för intresserade av ledarskap, entreprenörskap och personlig utveckling för unga. Där har jag fått chansen att prova helt nya saker som har gett mig större trygghet i min nuvarande yrkesroll, berättar Torbjörn.

Jobbar på fritiden

Under det senaste året har han på fritiden bland annat jobbat med ett projekt som lockade 130 gäster från hela Europa till en konferens i Stockholm under fyra dagar.
- Det var en otrolig kick att se hur allt fungerade de dagarna och det resultat som teamet hade åstadkommit på kvällar och helger.

Mindre än ett år senare arrangerade han en prisutdelning för TOYP Sweden där målet är att lyfta fram unga ledare mellan 18 – 40 år:

- Att på mindre än ett år ladda om till ett nytt ideellt projekt var en utmaning men jag hade turen att få med mig flera duktiga personer som gjorde det roligt och möjligt. Poängen här är att man inte bara får möjlighet att hjälpa och utveckla andra genom att dela med sig av kunskaper och erfarenheter utan även att utmana mig själv på fritiden och förstå vad man kan åstadkomma, berättar Torbjörn. Det roligaste är när en grupp blir självgående. När man har kommunicerat sin vision och man märker att gruppen har förstått vart man ska och börjar ta individuella beslut som ligger i linje med slutmålet utan att fråga, då har jag lyckats med mitt uppdrag.

Det ideella arbetet har inte bara gett erfarenhet utan även ett internationellt nätverk där Torbjörn fått vänner från Sundsvall till Nice, från Fort de France till Istanbul. Vänner för livet:

- På KTH var jag ordförande i en studentförening och de som jag jobbade med där umgås jag fortfarande med.

Torbjörn jobbade förut med allt från att vara raceingenjör till industriell produktion men har hittat rätt i sin nya roll som ledare.
-  Du kan ha en produkt som är hur bra som helst men om organisationen och människorna inte fungerar så spelar det ingen roll”.

Tre tips

 • Träna på det du vill bli bra på - lägg tid och energi på det, det tar tid att bli en av de bästa.
   
 • Läs och inspireras! Till exemplel Robin Sharmas ”The leader who had no title” och Marcus Buckinghams “Now, discover your strengths”.
   
 • Fokusera på det du är duktig på - lägg ditt fokus där och bygg din framgång på det.


 

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill