Kom ihåg reglerna från grundskolan

De fungerar fortfarande...

Coacha | ARTIKEL | APRIL 2011

Spelregler

Spelregler

Många av de erfarenheter och läxor vi lärde oss i grundskolan visar sig fortfarande hålla. Fast en del av de lärdomarna har vi säkert förträngt.

Vince Crew är affärsman och kolumnist. Han medverkar ofta i amerikanska medier, bland andra i Fox, CNN och CNBC. Han hävdar att vi kan växa personligt om vi tänker på erfarenheterna vi fick, när vi gick i skolan. Han minns 11 viktiga ”läxor”.

Alla blir utvalda till något – även om det inte räknas för stunden

Du granskas av din omgivning. Antingen du märker det eller inte. Du blir värderad om du ska få vara med i andras lag, om omgivningen vill ha kontakt med dig eller om den vill använda sig av dina kunskaper. Även om du väljs sist – eller inte alls – tänk på att du vet vad du kan. Fortsätt på din väg. Vad som än händer.

Föräldrar är bättre än väckarklockor

Trots all teknik i världen, så är alltid en intresserad person som bryr sig om dig och som inspirerar dig viktig. Underskatta aldrig en ledares patos, en chefs hängivenhet, en anställds engagemang, eller en förälders kärlek. För att lyckas behöver var och en av oss någon som tror på oss, uppmuntrar oss och som ger oss ansvar.

Du avskyr alltid din bästa lärare, tills…

Det finns ofta en eller fler personer i vår omgivning som är krävande, som är enerverande och som kan verka vara okänsliga uppdragsgivare. De är disciplinerade och tvingar oss till det yttersta av vår förmåga. Ändå är det dessa människor vi kommer ihåg och hedrar för att de inspirerade oss att bli bättre och att klara av svåra uppgifter. Ofta när vi inte ens trodde på oss själva.

Ta in kunskaperna i alla fall

Hur många lektioner har du inte suttit av medan du tänkte att den här kunskapen kommer du aldrig att behöva kunna. Hur mycket av de kunskaperna har inte du haft användning av, när du minst anade det? Vi vet aldrig vad framtiden har att bjuda. Vad som kommer att krävas av oss. Vilka kunskaper vi behöver. Så gör och lär dig allt du kan. Karriärer, situationer och möjligheter förändras.

Hon är vacker, men är hon trevlig?

En människas inre egenskaper inte har ett dugg att göra med hennes utseende. Även den blygaste, märkligaste och ytligt sett mest obetydliga medarbetaren kan bidra till ett företags framgång. Om den personen placeras på rätt ställe och får bra stöd och ledning.

Du ska inte bli nedstämd om någon skrattar

Det finns alltid översittare. Humor ofta är ett bra redskap, om det används på ett bra sätt, för att lätta upp en situation. Den som har sinne för humor kan ofta bemästra allvarliga motgångar. Med optimism, vett och skratt kan man lindra svårigheter.

Att vara bäst i klassen är inte allt

Det man saknar i toppbetyg i skolan kan kompenseras med andra saker. Som till exempel kreativitet, olika slags erfarenheter, följsamhet och förmågan att arbeta och umgås med olika slags människor. Även Bill Gates behövde mer än bra betyg för att bli ”Amerikas rikaste man” och för att göra Microsoft till en legend.

Rasterna är de bästa stunderna på dan

Hur mycket du än njöt av att studera, lära dig saker och skriva olika prov, var alltid lekstunderna på skolgården det roligaste i skolan. Det finns ett gammalt talesätt: ”Slutar vi att leka för att vi blir gamla, eller blir vi gamla för att vi slutar att leka?”. Oavsett hur njutbart, eller givande, det är att arbeta, inse hur viktigt det är att ha kul och leka.

Satsa på vila

Lika viktigt som det är att komma i tid, att studera hårt och att komma överens med klasskamraterna, lika viktigt är det att vila. Sov ordentligt på natten. Ta en väl tilltagen semester. Ta en stund varje dag för eftertanke, meditation eller bara slut ögonen i 20 minuter. Du kommer att få nya krafter.

När du ramlar, stig upp igen

Att komma igen och att vara ihärdig är väldigt bra egenskaper. Utveckla och underhåll de egenskaperna. Det är ofta såna egenskaper som skiljer vinnare från förlorare.

Dåliga pojkar och flickor är roliga, men…

Vi minns dom allihop – dom som alltid gick emot alla regler. Alla tyckte att de var jättecoola. Men de fick alla problem förr eller senare. Att satsa på genvägar, bryta mot lagar eller avfärda hälsosamma värderingar är bra sätt att skaffa sig bekymmer, elände och ensamhet. Så - för allt i världen – var en ansvarsfull människa!

Källa: American Management Association
 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill