Långsiktighet – och ”amore”!

Pernilla Ramslöv är Årets VD 2019 i kategorin Små företag.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | DEC 2019

Pernilla Ramslöv, Årets VD 2019 Små företag.

Pernilla Ramslöv, Årets VD 2019 Små företag.

Pernilla Ramslöv är VD och grundare för NOX Consulting, ett företag som har uppnått god lönsamhet genom att utmana de traditionella konsultbolagen och samtidigt skapa nya möjligheter för de många ”gigarbetare” som finns på den moderna arbetsmarknaden. Hemligheten bakom framgångarna är en stark kultur med ett stort mått av ”amore”, berättar Pernilla Ramslöv, som nyligen utsågs till Årets VD 2019 i kategorin Små företag. 

Utmärkelsen som Årets VD 2019 betyder väldigt mycket, säger NOX Consultings VD och grundare Pernilla Ramslöv. Reaktionerna från omgivningen har också varit positiva.

– Det är ju ett kvitto på att det vi gör är rätt och på att mitt ledarskap är uppskattat. Jag är väldigt stolt, och det här är väldigt kul för alla på NOX. Det har också varit en fullkomlig explosion av positiva reaktioner och glada tillrop i alla våra kanaler, säger Pernilla Ramslöv.

I nomineringen skriver juryn bland annat att ”pristagaren har på ett förtjänstfullt sätt visat att det går att hålla fast vid sina värderingar och gå sin egen väg men ändå utmana de stora elefanterna”.

– Temat för Årets VD i år var ju Walk the Talk, och det kanske kan ha bidragit till att de valde just mig. Vi är ju ett värderingsstyrt bolag som redan från början bestämde oss för att vi vill göra gott, inte bara tjäna pengar. Vi vill bidra till en hållbar värld, och jag tror att man måste lägga sin egen tid och energi på det för att känna att det verkligen gör skillnad. Sedan har vi förstås vuxit väldigt mycket och utmanat de traditionella konsultbolagen, och de bidrog väl också till att juryn valde mig, säger hon.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Nätverk av gigarbetare

Pernilla Ramslöv har studerat på Kungliga Tekniska Högskolan, och blev redan då intresserad av entreprenörskap och startade ett cateringbolag medan hon fortfarande pluggade. Därefter jobbade hon i IT-branschen och i konsultbranschen, men där fanns det mycket som hon inte gillade. Hon tyckte inte att konsultbolagen var schyssta mot varken kunderna eller konsulterna. Det var ett av skälen till att hon startade NOX Consulting 2011.

– Egentligen var det så att jag och mina medgrundare kom från den traditionella konsultbranschen, och vi insåg att man kunde kombinera det bästa av två världar genom att vara ett bolag för både konsulterna och för kunderna och förmedla konsulttjänster. Vi är ett konsultbolag för egenföretagare, kan man säga. Vi lägger lika mycket energi på kunderna som på konsulterna, så det är ett ganska unikt upplägg vi har, säger Pernilla Ramslöv.

NOX har idag ett virtuellt nätverk bestående av 2000 egenföretagare (så kallade ”gigarbetare”) och totalt 5000 konsulter inom IT. Företagets mål är att förbättra marknaden för dessa gigarbetare och förmedla deras tjänster, samtidigt som man också tillmötesgår kundens behov på ett rättvist och bra sätt. Idag omsätter bolaget 325 miljoner kronor och har 11 anställda.

Ledarskapet är förstås en viktig nyckel till framgång, och det är tydligt att Pernilla Ramslöv framför allt tror på ett varmt och mjukt ledarskap.

– Jag jobbar mycket med det kärleksfulla ledarskapet. Vi har ju våra ledord som är kraft, mod, ansvar och Amore – kärlek! Jag tror på att man ska bekräfta det positiva hos människor och fokusera på styrkorna. Målet måste vara att göra varje medarbetare till sitt bästa jag, säger hon, och fortsätter:

– Vi har en kultur där vi hjälper varandra och sätter laget före jaget. Vi har noll intern konkurrens, istället tävlar vi mot omvärlden. Dessutom försöker vi att ha en kultur där vi omfamnar misslyckanden och ser dem som erfarenheter som gör oss rustade för framtiden. Vi ser nästan fram emot när det skiter sig, jag brukar till och med säga att saker kan ”växa bra i bajs”, och det är ju faktiskt sant, det är därför man gödslar med det, säger Pernilla Ramslöv och skrattar.

"Jag tror på att man ska bekräfta det positiva hos människor och fokusera på styrkorna. Målet måste vara att göra varje medarbetare till sitt bästa jag."

– Pernilla Ramslöv

Långsiktighet och hållbarhet

En annan viktig aspekt i NOX verksamhet är hållbarhet och samhällsansvar. Hållbarhetstänket har funnits med i NOX Consulting ända från början, berättar hon. I grunden hänger det ihop med företagets vilja att tänka långsiktigt.

– Affärer och företagande handlar ju om långsiktiga relationer, inte om kortsiktiga vinster. Därför är det viktigt för oss att ha hållbarhet som en integrerad del i arbetet. Vi satsar till exempel väldigt mycket på att ha hållbara medarbetare. Vi har bland annat tagit bort tidsrapporteringen i syfte att skapa flexibilitet. Vi har heller inga särskilda regler för hur man tar semester, utan vi uppmanar medarbetarna att ta så mycket semester som möjligt, säger Pernilla Ramslöv.

Förutom att företaget tar ett långsiktigt ansvar för de egna medarbetarnas välmående så satsar man också stort på olika CSR-projekt, som också ingår som en självklar del av NOX verksamhet.

– Vi vill bli en förebild inom både hållbarhet och välgörenhet. Vi satsar på det på flera olika sätt, bland annat genom att vi ger varje konsult ett värdebevis som gör att de kan stötta olika utvecklingsprojekt i Tanzania. Vi har också hjälpt till att driva hela utvecklingen i en by i Kenya. Genom organisationer som Help to Help och Hand in Hand hjälper vi till att finansiera högskolestudier och entreprenörskap för människor i tredje världen. Och hemma i Sverige har vi bland annat programmeringsläger för barn, säger NOX Consultings VD. 

Viljan att bidra, tänka långsiktigt och göra gott verkar gå som en röd tråd genom allt Pernilla Ramslöv engagerar sig i – på så vis är det egentligen ingen skillnad mellan att vara entreprenör och att jobba med välgörenhet. Allting handlar till syvende och sist om att skapa värde och att se människan och hennes utvecklingspotential.

När Pernilla till sist får frågan om hon har något råd till andra ledare så kommer det därför inte som någon överraskning att svaret återigen handlar om den sociala aspekten:

– Jag tror att det är viktigt att bry sig om sin personal och sina medarbetare. Man blir inte bättre än sitt eget lag, det måste man alltid komma ihåg, säger Pernilla Ramslöv.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2019

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en hållbar utveckling av svenskt näringsliv. 

www.aretsvd.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill