Ledarbeteenden som ökar motivationen

Kaj Hattenhauer, AchieveGlobal: ”Vi valde att flytta en hel del av makten från ledningen till medarbetarna. Det skapade en enorm aktivitet, och även en del förvirring. Den största förvirringen kom från ledarna”.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | MAJ 2013

Det du gör som ledare har stor påverkan på dina medarbetares motivation. Lyckligtvis är det inte din roll att motivera; din roll är istället att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna själva kan bli motiverade att leverera stordåd. Efter att ha insett att mitt fina bonussystem inte engagerade min personal att prestera mer, var jag tvungen att hitta andra sätt. Hur skulle jag göra nu?

Modern forskning visar att varken prestation eller motivation ökar om vi lockar med belöningar för ett bra resultat. Jag kan fortfarande slås av att det låter helt otroligt. Visst borde väl en belöning få folk att anstränga sig mer? Men nej. Det är helt andra saker som får en medarbetare motiverad.

Belöning skapar extern motivation vilket kan ge kortsiktiga effekter och ibland till och med en sänkt prestation. Som ledare har du mycket att vinna på att istället skapa intern motivation hos dina medarbetare. Det gör du genom att möta tre grundläggande psykologiska behov av kompetens, samhörighet och självständighet. Teorin kallas för Self-determination Theory.

För att hjälpa dina medarbetare möta dessa behov behöver du som ledare skapa en motiverande arbetsmiljö. Det är tre huvudpunkter att tänka på.

 • Utgå från medarbetarens perspektiv
 • Kommunicera informellt
 • Skapa valmöjligheter

Efter att ha skrotat bonussystemet på min arbetsplats behövde vi ett nytt system för att stärka medarbetarnas vilja att prestera mer. Vi valde att flytta en hel del av makten från ledningen till medarbetarna. Det skapade en enorm aktivitet, och även en del förvirring.  Den största förvirringen kom från ledarna. Skulle det verkligen fungera att inte själv fatta de viktiga besluten?

Aktiviteten ökade för att alla nu fick eget ansvar, makt och medel att fatta egna beslut inom givna riktlinjer. Det betydde att våra gamla möten där vi hade olika ansvarsområden helt och hållet gjordes om. Nu fanns det ett helt annat engagemang i mötena. De gick snabbare och mötena fick karaktären av resultatrapportering snarare än ändlösa diskussioner om vem som skulle göra vad och hur det skulle gå till. Vi vann en hel del tid och undvek frustration.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Attityden var hellre fria än fälla och hellre höra den sträng som brister än att aldrig spänna en båge.

Mina medarbetare blev mer kreativa. Vi utvecklade snabbt nya kompetenser och nya sätt att bearbeta marknaden på. Det gjorde att vi i rask takt tog fram nya erbjudanden som blev uppskattade hos kunderna. Sedan genomförandet av denna förändring 2009 har bolagets omsättning ökat med 60 %.

Vår största belöning är att alla medarbetare ständigt utvecklar sina kompetenser, tillvaratar den självständighet de fått och känner en stark samhörighet i teamet. Vi har lyckats skapa en arbetsmiljö som stöttar den interna motivationen vilket har ökat varje medarbetares prestation.

Så vad kan du göra för att själv skapa en motiverande arbetsmiljö?

Utgå från medarbetarens perspektiv

En hel del olika ledarskapsstudier visar hur viktigt det är att verkligen lyssna på och utgå från medarbetaren. Vi ledare kan ibland istället utgå från vad vi själva vill, vilket kan leda till en intressekonflikt.

Undvik en demotiverande situation genom att ställa frågor, lyssna på svaren och visa ett äkta intresse för din medarbetares tankar och känslor.

Kommunicera informellt

Som ledare kan det vara frestande att kommunicera vad man ska göra och hur det ska gå till. Undvik att gå in i detaljer, dina medarbetare är troligen kompetenta nog att klara uppgiften. Lägg den mesta energin på att istället diskutera varför. Då får du effekt.

Skapa valmöjligheter

Givna regler och strukturer i ett företag kan dämpa motivationen. Se det som din uppgift att hjälpa dina medarbetare att se vilka valmöjligheter det faktiskt finns. Ge medarbetarna större flexibilitet och uppmuntra till initiativ – även om det kan vara jobbigt för dig. Tillåt individuella handlingar så gott det går.

När du väl har lyckats skapa en motiverande arbetsmiljö är det upp till din kommunikativa förmåga att coacha dina medarbetare så att de fortsätter att känna motivation att prestera stordåd.

I nästa artikel tar jag upp några idéer om hur du kan ge feedback på ett negativt beteende och ändå hålla uppe motivationen hos den som får feedback.

Gästskribent

 • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Gästskribent

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Om skribenten

Kaj Hattenhauer är senior partner på AchieveGlobal. Han har i mer än 20 år hjälpt mer än 10 000 ledare och affärsmän att förbättra sitt resultat. Hans intresse för beteende-vetenskaplig forskning kombinerat med pedagogiska erfarenhet inger förtroende vilket skapar långsiktiga samarbeten. Som föreläsare inspirerar Kaj till nya tankar, som tränare skapar han beteende-förändring och resultat.

Här hittar du tidigare artiklar av Kaj Hattenhauer.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill