Systemförändring kräver nya former av ledarskap

Daniel Boqvist, Stampmill Innovation, Årets Innovationsledare offentlig sektor: Små framgångar största hindret för verklig förändring.

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | MARS 2025

Daniel Boqvist, Founding Partner på Stampmill Innovation.

Daniel Boqvist, Founding Partner på Stampmill Innovation.

Om vi ska frigöra Sveriges samlade utvecklingskraft behöver vi omdefiniera ledarskapets roll i innovation - liksom synen på vad innovation är för något. Vi behöver tänka mer som ekologer, inte ingenjörer – där ledarskapets fokus ligger på att kultivera snarare än att kontrollera, att skapa miljöer där kreativitet och nya idéer kan växa fram organiskt.

Daniel Boqvist, Founding Partner på Stampmill Innovation, en missionsdriven konsultbyrå specialiserad på systemförändring och innovationsledning, hjälper offentlig sektor, företag och NGO:s att driva förändring i komplexa system som kräver samverkan.

- Det är lätt att tro att innovation är något som kan paketeras som en färdig lösning. Vi behöver förändra det synsättet. Jag förespråkar en djupare förståelse för innovation som ett komplext och dynamiskt fenomen, snarare än en linjär process som kan styras och kontrolleras, säger Daniel Boqvist.

Hans hantering av komplexa systemutmaningar gjorde att han fick utmärkelsen Årets innovationsledare, ett pris som delas ut av yrkesföreningen Innovationsledarna, RISE och Vinnova. I motiveringen lyfts bland annat Daniels förmåga att bygga relationer och skapa tillit inom satsningen Automation Region, en oberoende arena för samarbeten och dialog mellan företag, akademi och offentlig sektor med målet att bana väg för automationslösningar i världsklass.

- Min roll som handlar om att vara en systemarkitekt för förändring, där jag bidrar till att forma och omvandla komplexa system för att möta dagens och framtidens utmaningar.

Fokuserar på tillit och komplexa system

Som innovationsledare verkar han i mellanrummen mellan olika sektorer, branscher och kompetensområden med fokus på att identifiera synergier som har potential att skapa värde på systemnivå.

- Jag behöver kunna se förbi traditionella organisatoriska gränser och istället undersöka hur olika aktörer, med sina unika styrkor och perspektiv, kan integreras i större, värdeskapande ekosystem, säger Daniel Boqvist.

Genom att kombinera systemdesign med facilitering av komplexa samarbeten hjälper han organisationer och nätverk att navigera i osäkerhet och skapa hållbara lösningar. Det handlar inte bara om att skapa tekniska eller strukturella förändringar, utan också om att bygga förtroende, etablera gemensamma visioner och driva framåt nya former av samverkan.

- Jag tror att min styrka ligger i att kunna överbrygga skillnader mellan aktörer med olika bakgrunder och förutsättningar, och att driva processer där teknisk utveckling, nya affärsmodeller och policyutveckling behöver samspela.

Trivs bäst i de otydliga mellanrummen

Daniel Boqvist säger att han nog alltid varit den där lite jobbiga medarbetaren som ska ifrågasätta det ”som man alltid gjort”. När han läste Innovation Management på universitetet var det som att bitarna föll på plats, och han insåg att innovationsledare var en roll för honom.

- Det är i de där otydliga mellanrummen, där reglerna är otydliga och ingen har det egentliga ansvaret som jag trivs bäst, säger han och tillägger.

- Men jag drivs också mycket av frustration över begränsningarna i våra nuvarande sätt att organisera samhället. Vi ser hur samma problem dyker upp i olika sammanhang, på grund av att vi hanterar komplexa problem med ett reduktionistiskt angreppssätt där vi delar upp allt isolerade delar.

Daniels drivkraft kommer ur övertygelsen om att verklig förändring kräver nya sätt att tänka kring att leda innovation, sätt som erkänner och arbetar med systemens inneboende komplexitet istället för att försöka förenkla.

Små framgångar är största hindret

- Det som fortsätter att motivera mig är möjligheten att bidra till en transformation av hur vi närmar oss samhällsutmaningar. Genom att utveckla nya modeller för samverkan och systeminnovation kan vi skapa förutsättningar för mer resilienta system.

Vilken är då den största utmaningen för att det ska lyckas?

- Motsägelsefullt nog så är det framgång i mindre skala. När organisationer optimerar sina processer blir de ofta mindre benägna att delta i systemövergripande förändringar. Det är som att de blir fångar i sina egna framgångsmodeller, säger han.

En annan utmaning är att systeminnovation kräver långsiktighet, medan många organisationer styrs av kvartalsrapporter och årliga budgetar. Det kräver ett särskilt ledarskap att hålla siktet på horisonten samtidigt som man levererar värde på kortare sikt.

- Det också utmanande att skapa och upprätthålla tillit mellan olika aktörer. När vi arbetar med systemförändring måste alla inblandade vara villiga att dela både risker och möjligheter.

Daniel menar att det kräver nya samarbetsformer och affärsmodeller som kan hantera den här typen av komplexitet. Han upplever ofta att organisatoriska strukturer och incitamentssystem är designade för en annan tid, när företag främst konkurrerade i stället för att samarbeta kring gemensamma utmaningar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Älskar att utmana etablerade mönster

- När jag ser hur olika organisationer börjar se sina utmaningar som delar av större system, och börjar samarbeta på nya sätt, då känner jag att vi bygger något betydelsefullt för framtiden.

Det finns en särskild tillfredsställelse i att hjälpa eldsjälar att upptäcka möjligheter de inte visste fanns, genom att se sig själva som del av något större, menar Daniel Boqvist.

- Varje dag får jag möta människor som brinner för att skapa positiv förändring, men som kanske saknar verktygen eller nätverken för att förverkliga sina visioner. Det är otroligt givande.

Den intellektuella stimulansen i att ständigt utmana etablerade tankemönster och utveckla nya koncept för systemisk innovation är också något han uppskattar.

- Varje ny utmaning blir en möjlighet att fördjupa min förståelse och lära sig nya saker om hur världen fungerar.

Paradigmskifte ställer nya krav på innovationsledare

Hur ser han då på professionalisering av innovationsledaryrket? Daniel Boqvist menar att vi befinner oss i ett paradigmskifte där innovationsledning utvecklas från att vara projektbaserat till ett systemiskt perspektiv.

- Det handlar inte längre bara om att leda innovationsprojekt, utan om att organisera och leda för samhällsförändring. Det här ställer nya krav på både utbildning och praktik inom fältet.

Samhället behöver innovationsledare som kan kombinera teknisk förståelse med förmågan att se och aktivera nya icke-linjära samband.

- Samtidigt ser vi hur fältet mognar genom framväxten av professionella nätverk, standarder och certifieringar. Det är viktigt för att bygga legitimitet och säkerställa kvalitet, men vi måste vara vaksamma så att vi inte skapar nya stuprör i processen, säger Daniel och tillägger:

- Den verkliga professionaliseringen handlar nog om att utveckla förmågan att leda komplext förändringsarbete.

Vi behöver tänka mer som ekologer

När Daniel blickar ännu längre in i framtiden ser han att innovationsledare kommer att behöva tänka som ekologer, inte ingenjörer – där ledarskapets främsta uppgift snarare är att kultivera än att kontrollera, och att skapa miljöer där kreativitet och nya idéer kan växa fram organiskt.

- Det innebär att leda genom att bygga ekosystem där samverkan och spontana dynamiker får spelrum, snarare än att reducera innovation till en serie tekniska processer och checklistor.

Ledarskap i innovation handlar om att utmana invanda föreställningar och skapa strategiska samarbeten över traditionella gränser. menar han, och det kräver förståelse för systemens dynamik och förmågan att leda i komplexitet.

- Världen är en rörig och komplex plats. Men ändå försöker vi möta morgondagens utmaningar med gårdagens lösningar. Det är dags att ompröva hur vi leder, anpassar och formar de system vi är beroende av, summerar Daniel och avslutar:

- Det är inte de med mest resurser som kommer att vara ledande i framtiden, utan de som bäst förstår och anpassar sig till de system de verkar inom.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill