Ledarskapet kan avgöra fotbolls-VM
Idag börjar fotbolls-VM i Brasilien - och som vanligt är ledarskapet lika viktigt som bollkontrollen.
Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2014
"Joga bonito" - spela vackert, säger man i Brasilien. Men fotboll på elitnivå handlar om så mycket mer än så. För att laget ska vinna måste man hålla ihop gruppen, se till att spelarna är motiverade och att de klarar pressen utifrån; man måste välja rätt taktik och ha kyla nog att vara bäst när det verkligen gäller. Kort sagt: det är ledarskapet, inte skönheten i spelet, som avgör fotbolls-VM.
Fotbolls-VM har kommit hem, skulle man kunna säga. Årets mästerskap spelas nämligen i Brasilien, landet som har vunnit flest VM-titlar i fotbollshistorien - fem stycken. Brassarna är också kända för att spela vacker och sevärd fotboll av väldigt hög teknisk kvalitet. När de nu dessutom spelar på hemmaplan och har en stjärnspäckad spelartrupp - med den unge Neymar i spetsen - får de betraktas som storfavoriter till att vinna turneringen. Den här gången är det "Brasilien mot resten".
Men det räcker inte att spela vackert och ha många stjärnor i laget för att vinna fotbolls-VM. Precis som i näringslivet gäller det att ledaren - det vill säga landslagets förbundskapten - gör ett fantastiskt jobb. Utan ett gott ledarskap är laget chanslöst, vilket vi har sett om och om igen i fotbollshistorien (och i företagsvärlden).
Vilka avgörande faktorer är det då som helt eller delvis hänger på ledarskapet? Låt oss titta närmare på några av dem.
Håll ihop gruppen
Under VM i Sydafrika 2010 var stämningen i det franska landslaget på bottennivå. Konflikterna avlöste varandra, alla tycktes bråka med alla.
Stjärnspelaren Nicolas Anelka blev hemskickad i förtid efter att ha sagt att tränarens mamma minsann ägnade sig åt världens äldsta yrke. En dag vägrade laget till och med att träna i protest mot förbundskaptenen Raymond Domenech. Resultatet blev förödande; Frankrike, som i föregående VM hade tagit silvermedalj, blev utslagna redan i gruppspelet.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
Den kanske viktigaste uppgiften för en fotbollstränare och förbundskapten är att hålla ihop gruppen, hantera eventuella konflikter samt vinna spelarnas lojalitet. Om spelarna inte är beredda att spela för varandra och för tränaren så är laget chanslöst i den hårda konkurrens som råder i fotbollsvärlden.
Ett fotbollslag är förvisso ingen dagisgrupp. Spelarna måste inte sitta i ring och hålla varandra i handen. Ibland kan lite småbråk inom gruppen rent av ses som ett tecken på att spelarna är laddade. När Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg började slåss på Sveriges träning under VM 2002 beskrev många det som en i grunden positiv signal - de var helt enkelt så taggade att det slog gnistor om landslaget.
Känslan av att man jobbar tillsammans mot ett givet mål är dock helt avgörande - fotboll spelas inte på ett slumpmässigt vis, utan är betydligt mer välorganiserat än man kan tro. Ett minimum av respekt, gemenskap och lojalitet är därför ett måste.
Klara pressen
"Ten brave lions, one stupid boy". Så löd rubriken på tidningen The Mirrors förstasida efter att England blivit utslaget mot Argentina vid VM i Frankrike 1998. Den "dumma pojken" hette David Beckham, de "tio modiga lejonen" var hans lagkamrater. Rubriken syftade på att Beckham hade dragit på sig en onödig utvisning som bidrog till Englands förlust.
David Beckham var en superstjärna - men han var också en blott 23-årig kille från arbetarklassen som blivit känd bara några år tidigare. Trots det hängdes han alltså ut i pressen som vore han en korrumperad politiker eller en lömsk mördare. Det säger kanske någonting om hur stor pressen är på spelarna i VM - och i synnerhet på superstjärnorna, som alltid förväntas vara i fysisk och psykisk toppform när världsmästerskapen spelas vart fjärde år.
En skicklig förbundskapten måste kunna hjälpa sina spelare att hantera denna press. Om rädslan för att förlora blir större än viljan att vinna - ja, då vet vi ju hur det brukar sluta.
En mästare på att hantera detta är klubblaget Chelseas tränare José Mourinho. Genom spektakulära eller kontroversiella utspel ser han till att själv hela tiden befinna sig i stormens öga och kamerablixtarnas sken - allt för att spelarna ska bli lämnade ifred.
Välj rätt taktik
Fotboll brukar kallas för "det gröna fältets schack". Spelet är fullt av taktiska dilemman - hur ska man hitta rätt balans mellan offensiv och defensiv? Ska man försöka ha så stort bollinnehav som möjligt eller är det bättre att låta motståndaren trötta ut sig med bollen innan man slår till?
En sak är säker: Sämre lag kan slå bättre lag genom att använda sig av rätt taktik. Vilken taktik som är "rätt" beror på vilka grundförutsättningar man har; är vi snabbare eller långsammare än motståndarna? Har vi bättre eller sämre teknik? Vilka är våra styrkor, och vilka är deras svagheter?
Ni som har läst Malcolm Gladwells "David och Goliat" vet vad det handlar om; alla jättar har en svag punkt, och just där gäller det att slå till. Om David ska slå Goliat måste han också våga vara osympatisk. Tycker publiken att vi är dötrista när vi försvarar oss med tio man för att sedan kontra in ett mål i slutminuterna? Tråkigt för dem. We are the champions!
Var bäst när det gäller
Sist men inte minst; fotboll handlar inte om att vara bäst. Fotboll handlar om att vara bäst när det gäller. Även här har tränaren möjlighet att påverka spelarna på många sätt.
Två länder som kan jämföras ur denna aspekt är Tyskland och Italien. Tyskland har gått fram som en ångvält i turneringarna på senare år, och imponerar alltid redan från första matchen. Trots det har de misslyckats med att vinna titlar; både i VM 2006 och i EM 2012 blev de utslagna i semifinalen av de betydligt mer segstartade och sömndruckna italienarna.
Orsakerna är flera; Italien har alltid varit mästare på att spara energi tidigt i mästerskapen för att kunna vara bäst när det verkligen gäller. Tyskland satsar till 200 procent redan från början, vilket leder till att de gör av med mycket energi och att de lätt drabbas av hybris.
Det finns en anekdot som säger en hel del om stämningen i spelargången inför semifinalen länderna emellan i VM 2006. Italienarna stod lugnt och fokuserade medan tyskarna var uppjagade; "De är rädda för oss, italienarna är rädda!" Svaret kom på tyska, med en raspig italiensk basröst från en person i tränarstaben som varit med förr: "Nein, wir haben keine Angst, Junge". Nej, vi är inte rädda, grabben.
Italienarna vann matchen, gick till final och fick åka hem med ett VM-guld.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap