”Viktigt knyta kommunikationen till värderingar”

Pernilla Dahlman, Årets VD 2015 i kategorin mindre företag, pratar om innovation och värderingar på Motivation.se:s frukostseminarium.

Ledarskap | Innovation | Årets VD | ARTIKEL | MAJ 2016

Pernilla Dahlman, Årets VD 2015, Mindre företag, Screen Interaction

Pernilla Dahlman, Årets VD 2015, Mindre företag, Screen Interaction

Pernilla Dahlman, VD på Screen Interaction AB och utsedd till Årets VD i kategorin mindre företag 2015, kommer att hålla föredrag vid Motivation.se:s frukostseminarium den 14 juni. Där tänker hon bland annat berätta om hur organisationer kan skapa innovation med människan och kunden i centrum. Med anledning av detta passade vi på att göra en kort intervju med Pernilla om kultur, värderingar, mångfald och ledarskap.

Du ska tala på Motivation.se:s frukostseminarium den 14 juni. Vad tänker du prata om och vad kan åhörarna förvänta sig att få med sig från seminariet?

– Jag kommer att prata om hur organisationer kan bygga innovationskultur och hur jag tror att vi som ledare måste kommunicera och agera för att våra organisationer ska vara relevanta i en framtid. Jag gör det med exempel från Screen Interactions egen resa.

Du ska alltså prata om innovationskultur och även om värderingar. Hur gör man för att säkra att kulturen och värderingarna verkligen präglar verksamheten i praktiken och inte bara på pappret?

– Det börjar förstås i rekrytering av ledare och medarbetare med en viss uppsättning värderingar och drivkrafter. Om vi delar värdegrund i stort och är samlade för att vi vill uppnå ett visst syfte så har vi en stark bas att agera och fatta beslut utifrån. Sen är det ju viktigt att knyta kommunikationen som ledare kring de värderingar vi har och varför vi gör saker på ett konsekvent sätt i vardagen. Jag bygger mycket av min kommunikation kring varför vi gör saker och hur det kopplar till de grundläggande värden vi tror på.

Vilken roll spelar ledarskapet när man etablerar en sådan kultur?

– Ledaren är kommunikatör och facilitator för att lyfta fram alla medarbetares ambitioner och förmågor. Vi skapar trygghet för att människor ska våga och vilja bidra och bekräftar och lyfter alla initiativ som kommer. Och självklart lyfter vi fram riktning och vision i det dagliga. Vi är också rollmodeller och relationsbyggare inom organisationen och i vårt nätverk där vi löpande kommunicerar kring våra värderingar och det vi vill åstadkomma.

Även mångfald är en viktig fråga för dig. Finns det någon koppling mellan innovationstänket och mångfaldstänket?

– Mångfald har alltid varit viktigt i mitt liv. Jag har varit naturligt nyfiken på människor som inte är som jag, som har andra erfarenheter och livshistorier. I det privata livet blir det spännande möten och bra kalas. I det professionella livet blir det större innovationshöjd när erfarenheter möts och roligare på jobbet.

Till sist, du utsågs till Årets VD 2015. Vilken betydelse har utmärkelsen haft för dig – har den t ex öppnat några nya dörrar?

– Den har gjort mig själv, och jag vågar också säga mina medarbetare, otroligt stolta och trygga i att vi är på rätt väg. Den har skapat en rad möjligheter att komma ut och berätta om vår kultur och vårt ledarskap och den har i flera fall fört oss ännu närmare våra kunder genom att den startat en dialog om ledarskap och kultur.

Boka din plats!

Här hittar du mer information om Årets VD-frukosten med Pernilla Dahlman och bokar din plats till tisdagen den 14 juni.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation
 • Årets VD

Dela:

Boka din plats!

Här hittar du mer information om Årets VD-frukosten med Pernilla Dahlman och bokar din plats till tisdagen den 14 juni.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill