Motivera dig själv till att bli en supertalang

Åtta motivationstips från en supertalang.

Motivera | ARTIKEL | JULI 2011

Talang

Talang

I början av året korade Veckans Affärer Thomas Torounidis, 34-årig konsult och delägare på Awapatent samt grundare av och investeringsansvarig på bolaget Triventure AB, till en av Sveriges 101 främsta supertalanger. Här är Thomas Touounidis åtta bästa tips på hur du motiverar dig själv till att bli en supertalang.

1. Syns du inte finns du inte

Jobba med ditt nätverk genom att synas i olika sammanhang. Syns du inte, finns du inte och då blir du inte identifierad och uppmärksammad. Det är en sak att knyta nya kontakter, men minst lika viktigt att upprätthålla sitt nätverk och det senare är svårast.

Jag har alltid funderat på vad jag kan GE till mitt nätverk och inte vad jag kan FÅ av mitt nätverk. Om du hjälper personer i ditt nätverk och vill att det går bra för dem, så kommer dessa personer att vilja att det går bra för dig också. Använd dig av sociala medier, exempelvis genom att skicka ett litet mail med en invite på Linkedin när du har träffat någon.

2. Hitta din nish

Hitta ett område som du tycker är roligt och brinner för. Det handlar mycket om att du ska hitta din grej, en del satsar på sport och andra på utbildning eller arbete. Det får lov att ta tid att hitta din grej, det viktigaste är att det är ditt eget val och ingen annans. Ibland känns det som att fortfarande letar efter sin grej.

Först när du hittat din grej har du dels motivationen men även orken och drivkraften för att bli riktigt bra på din grej. En supertalang är ju framgångsrik och oftast unik inom sitt område för att denne funnit sin grej. Fråga dig vad som särskiljer dig från dina kollegor, vänner m.m. så börjar du nog förstå vad det är som gör dig så speciell.

3. Glöm inte John Lennons citat

Att jobba mot dina uppsatta mål är bra men glöm inte John Lennons citat "Life is happening while you are busy making other plans". Nästan oberoende av hur din nuvarande situation ser ut, så kommer du att ställas inför olika vägval, hinder eller upptäcka en ny möjlighet. När du ställs inför dessa val och möjligheter gäller det att vara beslutsam och kanske våga ta steget som du bara drömt om tidigare.

Att gå från tanke till handling är svårt och det tar ofta emot att ta det steget, men tyvärr kommer ingen förändring att ske såvida du inte tar tag i det själv. Oavsett beslut att ta steget eller inte så gör du ett val och det är bättre att ångra saker du gjort än att ångra saker du aldrig gjort.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

4. Never argue with idiots

Ödsla inte tid på saker som tar din energi och gör så att du tappar ditt fokus. Lär dig prioritera, vad är absolut nödvändigt att göra och vad finns det för saker där ingen skulle bry sig om du inte gjorde det. Vi har en tendens att fylla våra liv med en massa "måsten" som gör att vi inte kan accelerera fullt ut inom ett område. Ett annat tips är att omge dig med kollegor och vänner som du känner ger dig energi och inte tar en massa energi ifrån dig.

Ett citat som jag själv använder mig av är följande "Never argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience." Med det vill jag ha sagt att jag försöker att inte ödsla tid på saker som varken ger något för stunden eller i det långa loppet.

5. Skruva till maxvolym!

En stark inre drivkraft är viktig för att kunna bil en supertalang. Alla människor har någon form av drivkraft, det gäller att hitta den och skruva upp den på maxvolym. Ställ dig frågan om vad det är som driver dig att göra det du gör just nu. Vad är det som får dig att inte vilja gå hem och lägga dig för att du är så uppslukad av något och som sedan gör att när du vaknar på morgonen studsar upp ur sängen för att fortsätta.

Fråga dig själv vad du vill ha ut av livet. Hur vill du att livet för dig själv, din familj och dina vänner ska vara i nuet och utvecklas i framtiden. Där har du en stark drivkraft som kan hjälpa dig på vägen. Min egen drivkraft är förutom min familjs och mina vänners välbefinnande att hela tiden göra det bästa och mesta av min förmåga och kapacitet samt finna nya områden där jag kan göra detsamma. Jag är nyfiken till min natur, antar nya utmaningar och vill alltid prestera på något sätt.

6. Kräver uppoffringar

Det gäller att vara uthållig eftersom det tar tid och mycket arbete att bli en supertalang och det kräver en del uppoffringar. Tyvärr sker saker inte över en natt, inte alltid i alla fall. Ibland när man sitter och jobbar sent på natten ställer man sig ibland frågan varför man inte gått hem och gjort något annat. Det är dessutom inte alltid man gör roliga saker, men det måste ibland göras. Ett sätt som fungerat för mig är att hitta ett område eller en hobby som är helt skild från det du har framför dig så att jag kan växla mellan olika saker. Variation förnöjer och gör oftast att du orkar mycket mycket mer än om du koncentrerar dig på en sak. Vad är ett par års slit mot
att du sedan kan skörda frukterna av ditt arbete under resten av ditt liv?

7. Det finns inga genvägar

Alldeles oavsett tips och tricks så måste du prestera något för att bli supertalang. Missa inte de enkla sakerna, som kan vara att leverera i tid, hålla vad du lovat, komma i tid m.m. Dessutom måste du gå från tanke till handling och inte bli den som bara pratar om att göra saker utan också var den som utför saker och ting. Det finns inga genvägar, bara en massa slit.

8. Det är okej att sticka ut!

Supertalanger är annorlunda, de är inte som alla andra och det är en av framgångskriterierna. Gör man som alla andra men lite bättre så är man visserligen en talang men kanske inte en supertalang. Supertalanger sticker ut och det gör att en del ser upp till dem som förebilder och att en del inte gillar dem alls.

De allra flesta supertalanger, om inte alla bryter mot jantelagen. Det är okej att sticka ut och vara annorlunda, men man bör göra det med en viss finess, annars riskerar man att framstå som en ganska otrevlig person.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill