Syftesparadoxen: Varför är det så frustrerande att söka efter sitt syfte?

Många drabbas av ångest när de ska klura ut sitt syfte i livet.

Karriär | ARTIKEL | MAJ 2025

Har alla ett syfte utom jag?

Har alla ett syfte utom jag?

Att ha en mening och ett syfte i livet är bevisligen viktigt för vår lycka och vårt mentala välmående. Men att försöka identifiera och formulera sitt syfte kan kännas ångestfullt och överväldigande. Det är ett problem som kallas för Syftesparadoxen.

Vikten av att ha ett syfte i livet har lyfts fram i otaliga självhjälpsböcker, karriärguider och föreläsningar om personlig utveckling. Forskningen tycks stödja detta; olika studier har visat att människor som känner att de har ett tydligt syfte i karriären och i livet, både mår bättre psykiskt och lever längre.

Men trots att syfte är ett positivt begrepp, kan det också väcka starka känslor av frustration. Allt prat om att man måste hitta sitt syfte i livet skapar ångest och stress hos många människor som helt enkelt inte vet vad deras syfte är – och därför är oroliga över att de går miste om någonting i livet:

”Har alla ett syfte utom jag?”

Tidningen Psychology Today kallar det för ”Syftesparadoxen”; att ha ett syfte får oss att må bra, men att försöka klura ut vårt syfte skapar ångest och en känsla av otillräcklighet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Många lider av ”syftesångest”

Tidningen hänvisar till en studie från 2014 av psykologen Larissa Rainey, som visade att upp till 91 procent av befolkningen någon gång i livet har upplevt det man skulle kunna kalla för ”syftesångest”, eller ”purpose anxiety” på engelska. Alltså en känsla av ångest och frustration till följd av att man inte kan svara på vilket syfte man har i livet.

Psychology Today menar att denna ”syftesångest” grundar sig i ett stort missförstånd.

När vi söker vårt syfte, tenderar vi att tro att det måste vara väldigt storslaget om det ens ska räknas som ett riktigt syfte. Det måste handla om att vilja rädda världen, eller bli en bästsäljande författare, eller starta ett framgångsrikt företag och bli mångmiljoner.

Men det finns två typer av syfte: Syfte med stort S, och syfte med litet s. Det förstnämnda är storslaget, och ett sådant syfte kan man såklart ha om man vill. Men syfte med litet s handlar mer om att vardagen ska kännas meningsfull.

Framför allt handlar det om att fokusera på själva processen mer än på resultatet. Att göra saker som får oss att känna oss levande och närvarande, och ibland leder oss in i ett tillstånd av ”flow”. Arbetsglädje, om man så vill. Men också en livsglädje som grundar sig i förmågan att uppskatta det lilla i tillvaron.

Ditt ”syfte” kan vara ren fiktion

En annan som har skrivit om ”Syftesparadoxen” är podcastern och radiopersonligheten Jordan Harbinger.

Han konstaterar att vi ofta lurar oss själva i vårt sökande efter ett syfte i livet. Vi känner oss pressade av allt prat om hur viktigt det är att ha ett syfte, och då formulerar vi ett sådant – bara för att kunna övertyga oss själva och andra om att vi verkligen har ett syfte.

Problemet är att vi ser det som en intellektuell övning att hitta sitt syfte. Som om man kan sätta sig och skriva ned sitt syfte på en lapp, och sedan är det klart. Men det ”syfte” vi då kommer fram till är i regel alldeles för teoretiskt. Det är fiktion. Vi skapar en idé om oss själva, och sedan försöker vi anpassa verkligheten efter den idén.

Men vilket syfte man har är ingenting man bara kan bestämma, menar Harbinger.

Det är någonting som man upptäcker – och utvecklar – genom att göra saker. Handling är nyckelordet. Action.

Söker syfte i fel ordning

Alltför ofta när vi söker vårt syfte, gör vi det i fel ordning. Vi försöker komma på vårt syfte först och sedan agera. I själva verket är det när vi gör saker som syftet växer fram. Många som verkligen har ett syfte i livet skulle inte säga: Jag gör det för att det är mitt syfte. Utan snarare: Det är mitt syfte för att jag gör det.

Handling är kanske den enda vägen till att verkligen hitta sitt syfte i livet, eftersom man ju knappast kan säga att man har ett syfte förrän man gör någonting.

Det bästa sättet att hitta sitt syfte är med andra ord att agera: Hjälpa någon, skapa någonting, interagera med världen och se vad som händer. Ett syfte är ingenting man tänker ut, utan någonting som uppstår när man lever aktivt och ställer sig till världens förfogande.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill