Ta makten över din tid

Tips för att få tiden att räcka till, del 1: Genom cirkulärt självledarskap kan du förändra din upplevelse av tid.

Hälsa | ARTIKEL | APRIL 2020

Du behöver ge utrymme för att vara a human being, inte bara a human doing.

Du behöver ge utrymme för att vara a human being, inte bara a human doing.

Vad är egentligen ett effektivt sätt att använda sin tid? ”Att göra”-listor i all ära, men för att verkligen ta makten över sin tid – och fylla den med verkligt värde – måste man utgå från sig själv och sitt eget ekosystem. Genom att anamma ett cirkulärt (själv)ledarskap och ständigt fråga dig vem du är, vad du behöver och vad du vill med ditt liv, kan du förändra din upplevelse av tid.

Wolfgang Amadeus Mozart lär ha sagt att musiken inte sitter i noterna, utan i tystnaden däremellan. Jag tycker det är en fin liknelse till hur vi skulle kunna se på livet. För livet kan vara så mycket mer än en raksträcka enbart bestående av timmar, minuter och sekunder - som tickar på i rasande fart. En raksträcka som när vi dessutom fastnat i att prestera, kan kännas som att den blir allt snävare. Som ger oss tunnelseende. 

Nej, mina vänner - livet går att expandera, och tiden att bända! När du praktiserar ett cirkulärt (själv)ledarskap, så ges förutsättningar för smart användning av din energi. När du utgår från dig, det som utgör ditt ekosystem, kommer ögonblick att uppstå där du har utrymme för spontanitet. Du får den utsökta friheten att vara öppen för att ta in och ta del av det oväntade. 

Det här förutsätter att du inte är upptagen med att bara göra, göra, göra hela tiden. Du behöver ge utrymme för att vara a human being, inte bara a human doing. I och genom förundran över det oväntade som då kan ske, expanderar upplevelsen av tiden. 

Låt mig därför dela med mig av några trick, som kan bidra till känslan av att tiden - faktiskt - räcker till.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

En ny upplevelse av tid

Skriver du att-göra-listor? Inte helt fel, men att vara effektiv är inte nödvändigtvis samma sak som att skapa effekt... Och därmed potentiellt slöseri med tid. Vad är det viktigaste du ska åstadkomma den här veckan, månaden eller året - egentligen? Mitt råd till dig är att ta upp din kalender och markera det som inte tar dig närmare ditt mål eller som inte ger dig energi. På vilket sätt kan du innovera eller stryka de aktiviteterna? 

Tillåt dig att förlora dig i saker. Tänk dig tillbaka till tiden när du var liten och gav dig ut på äventyr i trädgården, skogen eller kvarteret. Tiden bara försvann, du var ofrånkomligen i nuet och bakom varje krön fanns nya möjligheter. Och var upptäckt gav uppslag till nya lekar. Att utforska nya områden och njuta av aktiviteter utan att ta hänsyn till externa åsikter eller mål att uppnå, får tid och rum att upphöra att existera. Utöver att det i sig är en skön känsla, så innebär det också att vi återhämtar oss. 

Stress-forskning visar tyvärr att det första som vi gör våld på när vi inte känner att tiden räcker till - är vår egen lek, njutning och kreativitet. Det vill säga näringen, i det ekosystem som du utgör. Och utan näring, så kroknar vi. Vi behöver värna vår förmåga att fylla på med energi genom att se och uppleva allt det vackra i just vårt kvarter, om vi alls ska få tid att tillgå. Så, planera in tid i kalendern för aktiviteter där du får tid för tankarna att vandra, för kreativitet och reflektion, och gärna samtidigt som du låter händerna arbeta. Acetylkolin frigörs, och bidrar till klarhet i tanken. 

"Det första vi gör våld på när vi inte känner att tiden räcker till är vår egen lek, njutning och kreativitet - näringen i det ekosystem som du utgör."

– Frida Lundh

Utgå ifrån din inre kärna

Ge utrymme för magi! Det är så förtvivlat lätt att glömma bort att genom lek, utforskande och experimenterande springer ofta de idéer och lösningar som är något utöver det vanliga. Nya perspektiv, erfarenheter och insikter främjar skapandet av nya, vindlande vägar i vår hjärna. När vi släpper vår uppgift för en stund och ger utrymme för den omedvetna delen av hjärnan (som utgör 95 procent av vår kapacitet!) att jobba både spar vi energi och öppnar upp för nya möjligheter och kreativa lösningar. Vi gör djärva upptäckter och får aha-upplevelser. Eller ser plötsligt tydligt vårt syfte i livet. Och allt detta kommer till oss med lätthet och utan ansträngning när vi vågar vänta in hela vår förmåga. 

Vi kommer till detta genom att inte låsa oss vid hur saker borde vara, utan istället ha ett öppet sinne för det som livet introducerar oss för. Låta det som varit vara, och leva i nuet. Idag. Vi kan också behöva frigöra oss från våra rädslor. Vårt fokus på att prestera i traditionell mening bottnar inte sällan i rädslan för att inte få vara med, att framstå som medelmåttig eller kanske att misslyckas. 

En annan sak som är väldigt viktig är att du ska vara dig själv. Lätt i teorin, svårare i praktiken… Men att stå trygg i och utstråla det som är centralt för dig, gör det enklare att nå in och fram till andra. Alltså frigörs tid som tidigare ödslats på missförstånd och drama när vi kliver ur våra roller, och träder in i det som på djupet utgör oss. 

Ett första steg kan vara att notera tiden du spenderar på att oroa dig, planera för framtiden eller älta det som varit. Lyckas du hejda dig själv i dina tankar finns plötsligt tid tillgänglig att ägna åt sådant som stärker dig och tar dig närmare din kärna. Du har börjat skapa en positiv spiral och kan nu våga utmana dig själv inom nya områden. Som att utforska din egen kreativitet. För sann kreativitet bottnar i det som finns inom oss, inte i andras eller samhällets förväntningar och normer. I den, är vi helt och hållet oss själva. 

Ju närmare du kommer din kärna, insikten om vem Du faktiskt är, desto bättre kommer du att använda din tid.

I nästa artikel fortsätter vi att utforska hur du genom ett cirkulärt självledarskap kan förändra din upplevelse av tid.

Frida Lund

Frida Lundh

Vår expert inom Cirkulärt ledarskap

 • Följ skribent

Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation. Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.

Frida har skrivit boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla.

info@fridalundh.se
fridalundh.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Frida Lund

Frida Lundh

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill