Hur upplever du tiden?

Tips för att få tiden att räcka till, del 2: Cirkulärt självledarskap - utgå från dig själv och dina egna upplevelser för att ta makten över tiden.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | APRIL 2020

Tid är i mångt och mycket en upplevelse. Huruvida den är bortkastad eller inte beror väldigt mycket på dig själv och ditt synsätt.

Tid är i mångt och mycket en upplevelse. Huruvida den är bortkastad eller inte beror väldigt mycket på dig själv och ditt synsätt.

I föregående artikel diskuterade vi hur man med hjälp av begreppet cirkulärt (själv)ledarskap kan bli bättre på att hantera sin tid och rikta sin energi mot rätt saker. I grunden handlar det om att komma nära sin kärna, sitt sanna Jag, och utgå ifrån sitt eget ekosystem. Genom att se till att vara rätt person på rätt plats och lära dig att hantera ditt ego och ditt självförtroende, kan du i grunden revolutionera ditt sätt att använda tiden.

Tid handlar om så mycket mer än bara tidsplanering. Genom att anamma ett cirkulärt självledarskap kan du lära dig att utgå ifrån dig själv, din inre kärna. Tid är i mångt och mycket en upplevelse. Det handlar om vad vi vill och önskar, vilken mentalitet vi har, hur vi uppfattar oss själva och våra upplevelser. Huruvida tiden är bortkastad eller inte beror väldigt mycket på dig själv och ditt synsätt.

Värdet av din tid blir också större om du ser till att vara rätt person på rätt plats. Att vara exalterade över vad vi gör på dagarna och dela det vi är bra på med resten av världen ger oss tillfredsställelse. Att bli trygga i vad som är just vår gåva, talang eller passion genererar också energi. Och ett arbete som passar oss väl utför vi ofta med sådan lätthet, att det nästan känns som att andas. Att vara rätt person på rätt plats både ger och besparar oss alltså energi. Och därmed tid. 

Det innebär att det också kan vara smart att etablera en plan B, för att försäkra dig om att du kan vara rätt person på rätt plats även i framtiden. Hitta en ny riktning och börja skapa förutsättningar för en potentiellt helt annan karriär. Det är ett sätt att hjälpa dig att inte bara identifiera dig med det jobb du har idag, utan också skaffa dig andra perspektiv. 

Och med perspektiv följer känslan av frihet - du kan se fler, möjliga vägar framåt. Din karriär behöver inte nödvändigtvis hänga på din nuvarande position. Du bygger över tid upp ett “fuck off-kapital”, som alltså kan bestå av kunskap likväl som av pengar. Börja skriva på en bok, blogga om ditt stora intresse, investera i aktier, studera på distans, eller vad du vill – men se alltid till att ditt liv är fullt av möjligheter och perspektiv. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Kretsloppet förändrar din upplevelse av tiden

Men du behöver också lära dig att notera när ditt ego är i farten. Det är nämligen en mycket tids- och energikrävande filur. Hur gör man då det? 

En bra start är insikten att egot jagar lyckan i framtiden. Och får fäste genom titlar, likes, uppmärksammade prestationer, lön och andra yttre belöningar. Det kan stoja och ha sig när något hos dig känner sig hotat. Kanske rädslan för det icke perfekta och att inte räcka till, får dig att lägga otaliga timmar på din rapport. Kanske känslan av att stå utanför, tron på att allt hänger på dig eller behovet av kontroll - får dig att vara med och peta i alla (o)tänkbara sammanhang. Egot kan vara en förskräcklig tidstjuv som måste övervinnas. 

"Att vara rätt person på rätt plats både ger och besparar oss energi."

– Frida Lundh

När du känner att du inte har någonting att bevisa, att du är tacksam för det du har och räcker till precis som du är - så kan du frigöra en massa tid från behovet av att prestera och bevisa dig. Du kan ta av dig rustningen, och sluta lägga energi på att kriga och kämpa dig fram. Styrkan kommer istället rakt inifrån. 

Träna dig på att se saker som gått mindre bra – en presentation, en affär, ett möte – som möjligheter till att bygga på din erfarenhet med ny visdom. På så vis går inte en sekund till spillo. Det här går enklare om du lyfter blicken och skiftar perspektiv från att prestera till att vara i lärande. Acceptera och var tacksam för vad som händer idag, då det faktiskt utgör precis vad du har i detta nu. Ha tilltro till att livet ger dig precis det just du behöver. Och det är gott, eftersom det bidrar till ditt konstanta lärande. 

Kanske kan förståelsen för att vi alltid lär oss, också hjälpa oss att förlåta oss själva och andra. Om varje ögonblick bara är en blinkning på vår utvecklande resa behöver vi inte slösa energi på att irritera oss på vare sig vår egen eller andra ofullkomlighet. Vilket tillåter oss att nyfiket betrakta och stanna upp vid all godhet i livet.  

Utgå från dig själv för att ta makten över tiden

I dessa två artiklar (första artikeln här) har jag gett några exempel på hur du kan praktisera ett Cirkulärt självledarskap. Du bygger, och kan sedan utgå från ditt eget ekosystem, genom att återkommande och nyfiket utforska frågorna: Vem är jag? Vad behöver jag? Vad vill jag? 

Att skapa detta kretslopp - där du rör dig nära din kärna, ditt sanna jag - vill jag påstå kommer att förändra din upplevelse av tid. Det vill säga att så länge du lever, finns tid och kärlek, i överflöd. Du behöver bara ge dig själv utrymmet att öppna upp för det. 

Frida Lund

Frida Lundh

Vår expert inom Cirkulärt ledarskap

 • Följ skribent

Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation. Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.

Frida har skrivit boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla.

info@fridalundh.se
fridalundh.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Frida Lund

Frida Lundh

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Fler tips för att ta makten över din tid:

1. Skriv dagbok. Reflektera över ditt beteende. Ökad medvetenhet om oss själva tar oss vidare, förbi de väl upptrampade stigarna i vår hjärna som stöttar etablerade, omedvetna vanor.

2. Meditera. Att landa i din kropp gör att du får tillgång till, och så mycket större utväxling av din fulla kapacitet. 

3. Vila. Ofta. Ta sovmorgon en dag i veckan. Planera in tio minuter i stillhet på en parkbänk på lunchen.

4. Ta av dig din armbandsklocka och börjat förlita dig på din egen känsla för tid. 

5. Gör medvetna val. Lägg tid och energi på sådant som berikar ditt liv. Och gör ditt bästa, med omtanke om andra.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill