Du blir vad du gör – inte vad du säger och tänker!

”Människan blir god genom att göra goda handlingar – dygd är en vana, inte en egenskap vi föds med” (Aristoteles)

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2025

Det är de till synes små valen som formar din karaktär över tid.

Det är de till synes små valen som formar din karaktär över tid.

De flesta av oss vill nog vara goda människor. Vara trygga föräldrar, kärleksfulla partners, omtänksamma kollegor, utvecklande ledare eller något annat epitet som karaktäriserar hur vi vill framstå som individer och i de roller vi har. Vi vill vara goda inför oss själva såväl som i omgivningens ögon. Men hur ofta stämmer det vi vill vara överens med det vi faktiskt gör?

Du kanske minns TV-programmet ”Du är vad du äter”. Egentligen kanske programmet skulle haft titeln ”Du blir vad du äter”. Det är ju först när det du äter blir en vana – eller ovana – du så att säga ”är” vad du äter. Med andra ord skulle man kunna säga att vi blir, och sedermera är, det vi upprepat gör. Som Will Durant (1885-1981), amerikans filosof och historiker, har uttryckt det,

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

Att nå excellens, i denna mening, innebär en strävan efter att vara så bra som möjligt och att i varje stund göra det bästa vi förmår. Durant var starkt influerad av Aristoteles dygdeetik och menade att excellens är en form av moralisk och praktisk storhet; något positivt, värdefullt och berömvärt. Men excellens är inte ett mål vi uppnår och så är det klart. Excellens är något vi kultiverar genom upprepade handlingar. Det är våra vanor – inte våra enskilda handlingar och val – som formar vilka vi är som människor. Det är en livsstil.

Handlingars överlägsenhet

Vem vill du vara? En stor fråga som har sin grund i identitet och värderingar. Du kan önska och tänka på att du vill vara och framstå på ett visst sätt, men den bilden blir verklig först genom dina faktiska handlingar. Genom dina prioriteringar och hur du agerar, responderar och bemöter andra.

Handling är på så sätt överlägset ord, tankar och känslor. Det innebär i sin tur att vi blir till genom våra val och vårt agerande. Vi är i ständig tillblivelse – antingen genom att bli eller att upprätthålla det vi är. På så sätt har vi en enorm frihet att vara den vi vill vara. I det ligger också ett stort ansvar. Ansvar att forma oss själva.

Kanske låter det väl filosofiskt. Och du kanske har lärt dig att man ska skilja på person och beteenden. Eller att vi inte är våra tankar och känslor – vi har dem. Oavsett eventuella invändningar så smaka på tanken om handlingars kraft och vanans makt. Det är i praktiken väldigt konkret. Det är det som sker i vardagen, i varje stund under dagen, i veckan och i livet du lever – genom det du gör.

Tänk om det är så att våra handlingar formar både vår självbild och hur andra uppfattar oss. Att vi genom våra handlingar skapar vår identitet. Mycket talar för att det ligger en hel del i detta.

Studier har exempelvis visat att omsorgsfullt agerande ökar den egna känslan av värde och meningsfullhet och mottagaren känner sig uppskattad och betydelsefull (se tidigare artikel Omsorg – om sig själv och andra). Med andra ord, när jag visar omsorg så mår jag bra för att jag får andra att må bra. Det vill jag fortsätta med och efter hand internaliserar jag ett mönster som blir en del av min identitet. Därtill bidrar omsorg till att stärka tryggheten, tilliten och samhörigheten. Vi utvecklar våra relationer. Och goda handlingar smittar. Den enes omsorg tenderar att väcka en omsorgsfull respons från den andre. Det vi får ger vi gärna tillbaka. Vi speglar varandra, medvetet och omedvetet. Det finns således både egenvärde och relationsvärde i att bry sig om andra och låta andra bry sig om en själv – att vara en god människa.

”Walk the talk”

Det är lätt att prata om vad vi tycker är viktigt. Vi säger att vi värdesätter familjen och vänner, ärlighet, tillit, hållbarhet, ansvar, etc. Men i vardagen styrs vi ofta av omedvetna val, vanor, ovanor och stress. Och det är just där – i våra vardagliga handlingar – som vårt ”jag” blir synligt.

Exempelvis, du kanske tänker att du är en omtänksam person. Men om du sällan visar det i praktiken – genom att t.ex. lyssna, hjälpa till eller visa tålamod – hur ska någon annan kunna märka det? Det är inte vad du tänker eller säger om dig själv som avgör vem du är utan vad du gör – varje dag, i stort och smått.

Det räcker således inte med att vilja vara exempelvis modig eller rättvis – du blir det genom att agera modigt och rättvist. Gång på gång, på gång. På samma sätt räcker det inte med att säga ”jag älskar dig” även om det är både viktigt och vackert. Återigen ord utan handling blir bara ord. För att verkligen få någon annan att känna sig älskad behöver du också visa det genom det du gör. Genom kärlekshandlingar. Och att agera kärleksfullt kan göras på många olika sätt och du hittar själv de som lämpar sig bäst för dig och personen du vänder dig till.

Men hur ofta är det inte så att vi tänker, och även säger, något utan att det följs av korresponderande handlingar. Jag säger att du är viktig, men jag bryr mig inte riktigt om de behov du uttrycker. Jag säger att jag är närvarande, men lyssnar inte på dig för min tanke är fullt sysselsatt av något annat. Jag säger att relationer är det som genuint ger livet mening, men tar mig inte tid att ringa eller träffa dig. Jag säger att barnen är mitt allt, men drar mig för att avsluta mötet trots att jag ”måste” komma till fritids innan de stänger. Jag vet att hälsan är grunden för mitt välmående, men sover och tränar för lite för att hinna jobba mer. Eller ledare som pratar om autenticitet och tillit, men som själva inte öppnar upp och visar sårbarhet utan håller fasaden uppe.

Trovärdighet, integritet och föredöme

När ord och handling inte korresponderar uppstår så kallad kognitiv dissonans. Det kan väcka obehag. Det skaver när våra handlingar inte stämmer överens med vår självbild. Ibland vet vi inte vad obehaget beror på, men vänder vi blicken inåt och begrundar våra värderingar i relation till vårt agerande så kan det bli synligt. Antingen kan vi hämta hem, korrigera och förändring vårt agerande eller så kanske vi omtolkar vår självbild.

Om ord och handling inte harmonierar finns det också en uppenbar risk att vi tappar i trovärdighet och integritet. Vi lever inte i enlighet med våra värderingar; det vi säger att vi står för. Vi tappar trovärdigheten inför oss själva såväl som inför andra. Det kan väcka känslan av skuld och/eller skam och andras tillit kan gå förlorad.

Trovärdighet och integritet är centralt. Både för oss som människor och i ledarskapet – såväl som professionell ledare, i föräldraskapet och i självledarskapet. Det handlar om att vara ett föredöme, vilket är av grundläggande betydelse i transformerande ledarskap (se Full range leadership model) och utvecklande ledarskap (se Ledarskapsmodell, Försvarshögskolan) som idag är på mångas läppar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Resultatet av dina handlingar

Det finns många perspektiv på resultaten av dina handlingar. Vad du gör bidrar bland annat till att forma din självbild. Dina handlingar påverkar din trovärdighet och moral. Dina handlingar påverkar ditt välmående. Dina handlingar påverkar graden av tillit i dina relationer.

I ledarskapet påverkas din image och därmed huruvida du uppfattas som ett gott föredöme eller inte. Det kommer i sin tur få konsekvenser för hur framgångsrikt ditt ledarskap blir i praktiken – hur engagerade medarbetarna är, vilken utveckling och vilka resultat ni tillsammans har förmåga att åstadkomma.

Och ofta handlar det inte om stordåd. Det är snarare de till synes små valen – som att hålla löften, tacka, uppmärksamma någon, lyssna nyfiket, säga förlåt, lägga undan mobilen vid middagsbordet eller hjälpa en kollega – som formar din karaktär över tid.

Du skriver din egen berättelse

Det du gör väger tyngre än vad du tänker och säger. Och i varje stund är du regissören av din egen berättelse. Berättelsen om vem du är och hur du vill uppfattas. Det innebär inte att du ska eftersträva perfektion. Ingen av oss är perfekt. Men om du vill växa som människa och ledare, börja där det räknas mest – i det du gör.

Så…

  • vad har du för vanor och vad säger de om dig – inför dig själv?
  • speglar dina vardagliga prioriteringar det som är viktigt på riktigt för dig?
  • om någon – som inte känner dig eller vet vad du tänker – iakttog dina handlingar, hur tror du att den personen skulle uppfatta dig?

Och som ledare…

  • du säger att inkludering och öppenhet är viktigt – men lyssnar du verkligen?
  • du vill ha ansvarstagande medarbetare – men delegerar du på riktigt?
  • du pratar om balans – men tar du själv paus och prioriterar återhämtning?

Handling är inte bara ett resultat av vem du är. Det är också vägen dit.

Ewa Braf

Ewa Braf

Vår expert på ledarskap & kommunikation

  • Följ skribent

Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv. 

Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Ewa Braf

Ewa Braf

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill