Gör något vettigt, lägg ner kommunikationsavdelningen

Anders Lugn: Allt liv på planeten jorden genomsyras av kommunikation, människan ÄR kommunikation.

Kommunicera | Ledarskap | HR | Podium | ARTIKEL | MAJ 2019

Att syssla med kommunikation kan vara att syssla med i stort sett vad som helst.

Att syssla med kommunikation kan vara att syssla med i stort sett vad som helst.

När min mamma varit min mamma i ett halvsekel hände det fortfarande att hon suckade över att jag aldrig lyckats förklara för henne vad jag arbetar med. Det är inte så konstigt, eftersom jag försörjer mig genom att vara expert inom arbetslivets mest oprecisa och därmed obegripliga område, nämligen kommunikation. Efter fyrtio år i branschen är min slutsats att man borde lägga ner kommunikationsavdelningarna och i stället lägga resurserna på något vettigt och tydligt, exempelvis ledarstöd och personalutveckling.

"Att syssla med kommunikation kan vara att syssla med i stort sett vad som helst och att ha en speciell avdelning som sysslar med i stort sett vad som helst är inte vettigt."

– Anders Lugn

Mamma och pappa hade begripliga yrken. Mamma var lärare och då sysslar man med att lära ut saker. Pappa var militär och då försvarar man medborgarna mot fienden, det vill säga ryssen.

Klart och tydligt. 

Lätt att förklara för vem som helst.

Men när så dessa rekorderliga människor får sin första son, då väljer han att arbeta med kommunikation. Det kan innebära i stort sett vad som helst, till exempel att köra tåg åt SJ eller att vara predikant i Pingstkyrkan eller att bygga stridsledningssystem för JAS-flygplan. 

Kommunikation kan vara nästan allt

Faktum är att allt liv på planeten Jorden genomsyras av kommunikation och det behövs inte ens människor för att det ska fungera, ännu mindre speciella kommunikationsavdelningar. 

Djur kommunicerar – genom beröring, läten, lukter, ansiktsuttryck och rörelser. Kanske också genom telepati, det vet vi inte säkert. Växter kommunicerar och gjorde så långt innan människan fanns till. Med djuren kommunicerar de med färger och lukter och på en mängd andra sätt, varav många fortfarande är okända för oss. 

Växterna kommunicerar också med varandra, genom Mykorrhizan i jorden. Det är med andra ord inte människan som uppfunnit kommunikationsnätverken. De fanns i naturen mer än fyra miljarder år innan Homo Sapiens dök upp på scenen. 
Det är snarare så att människan ÄR kommunikation.

Den mesta kommunikationen i människan sker i ett organ som du som läser det här har mellan öronen. Det har samma konsistens som ett löskokt ägg och väger drygt ett kilo. Där finns i runda slängar 100 miljarder nervceller som var och en kan skicka och ta emot tusentals signaler per sekund. Dessa signalen styr allt som händer i kroppen.
Där kan man snacka om effektiv kommunikation, trots att det inte finns en enda kommunikationschef på plats (fast någon kanske säger Gud…).

När allt fungerar som det ska tänker vi inte ens på att det finns kommunikation. Vi går inte omkring och tänker ”Oh så bra att nervsystemet fungerar idag” eller ”Toppen, blodomloppet transporterar syre till cellerna nu också”.
Det är först när kommunikationen inte fungerar som den märks. 

Om det ena benet plötsligt går åt vänster samtidigt som det andra går åt höger, då får man problem - såvida man inte arbetar på cirkus.

Om kommunikationen upphör helt kan man sluta bekymra sig, för då dör man inom en sekund.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Lägg ner kommunikationsavdelningen

Jag har inte hållit räkning på hur många kommunikationsavdelningar jag stött på under min krokiga yrkesbana. Men det är många. Fler än femtio, men färre än ett hundra. Där någonstans tror jag det ligger. De har bara en sak gemensamt, nämligen att de inte har någonting gemensamt.

De är olika.

Det gäller både kompetensnivå och inriktning. Här finns kompetens i absolut världsklass och här finns kompetens som knappt når upp till grundskolenivå. Här finns folk har en väl genomtänkt uppfattning om deras roll för att organisationen ska nå sina mål och här finns folk som inte har en aning om varför de går till jobbet. Här finns hög kostnadsmedvetenhet, men också ett häpnadsväckande slöseri.

Allt är en konsekvens av den inneboende otydligheten i begreppet kommunikation.

Att syssla med kommunikation kan vara att syssla med i stort sett vad som helst och att ha en speciell avdelning eller funktion som sysslar med i stort sett vad som helst är inte vettigt.

Så lägg ner.

Titta sedan på vad det är som dagens kommunikationsavdelningar sysslar med som är av betydelse för att organisationen ska nå sina mål – och lägg det där det hör hemma i organisationen. I min värld är topp tre:

 • Ledarstöd.
 • Säljstöd.
 • Personalutveckling.

Det som duktiga kommunikationschefer sysslar med idag ingår i min värld i VD:s eller vice VD:s tjänstebeskrivning. Resten hör hemma i en förstärkt HR– funktion. I den mån man behöver producera – trycksaker, intranätlösningar etcetera – så lägger man ut det på entreprenad. Det blir oftast både billigare och bättre.

Anders Lugn 2

Anders Lugn

Vår expert inom ledarutveckling, medieträning och kommunikation

 • Följ skribent

Anders Lugn har trettio års erfarenhet av operativt ansvar inom ledarskap och kommunikation i företag och organisationer. Han har lett ett eget företag från start till 135 medarbetare. Anders har skrivit fyra böcker – om ledarskap, kommunikation och sambandet hälsa-effektivitet-lönsamhet. Han är en rutinerad föreläsare och arbetar i det egna företaget Bara Lugn AB som ledare att hyra för speciella insatser.

anders.lugn@baralugn.se
073- 99 60 577


Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • HR
 • Podium

Anders Lugn 2

Anders Lugn

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • HR
 • Podium

Dela:

Detta är en opinionstext med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Om skribenten

Anders Lugn

Anders Lugn har trettio års erfarenhet av operativt ansvar inom ledarskap och kommunikation i små och stora organisationer. Han har lett ett eget företag från start till 135 medarbetare. Anders har skrivit fyra böcker – om ledarskap, kommunikation och sambandet hälsa-effektivitet-lönsamhet. Idag är han konsult inom företaget Chair Management och är expert på ägarledda företag och hjälper ägare och vd att förbereda, möjliggöra och aktivera ett ledarskifte.

Läs mer om Anders här

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill