Health for wealth: 165: Om du ska gnälla - gnäll på rätt sätt

LJUDKLIPP | OKT 2020

Visst är det skönt att få gnälla av sig ibland. Men när har man fastnat i gnällfällan och vad kan man göra åt det?

Vi bjöd in Liria Ortiz, legitimerad psykolog, psykoterapeut, författare och vinnare av Stora Psykologpriset 2017 till vår podd för att besvara den frågan. Liria har skrivit en bok om gnäll, eller snarare om att sätta stopp för det hos sig själv och andra.

Gnäll - att gå i cirklar Gnäll är ett beteende som handlar om att klaga utan mål. Det är med andra ord inte lösningsorienterat. Det är därför man riskerar att fastna i gnället eftersom det inte leder någonvart.

Men är det ok att gnälla ibland då, när man behöver sätta ord på sina känslor?

- Jadå säger Liria, kortvarigt i lagom doser men vi får inte fastna. På kort sikt får vi en kick av att gnälla. Vi kan känna att "det är minsann bara jag som ser sanningen". Det ökar nivån av hormonet serotonin som får oss att känna oss modiga och bekräftade, men bara i början när vi gnäller. Sen avtar frisättningen av serotonin och då behöver vi göra mer och mer av samma beteende för att få samma kick. Problemet är ju just att det inte löser problemet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Så undviker du gnällfällan För att undvika gnällfällan hos andra eller oss själva behöver vi rikta uppmärksamheten någon annanstans.

Börja med att lyssna Har du en gnällig kollega eller medarbetare kan du behöva markera att du inte mår bra av gnället. Men avfärda inte kollegan helt, för då kan det få motsatt effekt.

- Nolltolerans mot gnäll är ingen bra lösning, säger Liria. Börja med att lyssna på kollegan först. Försök leda in samtalet i en konstruktiv riktning. Men när det är gjort är det dags att sätta stopp. En bra formulering kan vara att "när du gnäller om det här ämnet känner jag ..." och förklara varför det är negativt för dig.

Påverka eller lämna Hur gör jag för att själv sluta klaga? Ibland kan förstås gnället kännas berättigat, som när man har en dålig situation på jobbet. Då är det dags att ta hjälp av andra, kollegor eller vänner. Börja med att fråga vad du kan göra på ett annat sätt. Om inget händer med det du upplever som ett problem och du själv inte har möjlighet att påverka situationen, kan du lämna den? Om inte, kan du hitta ett bättre förhållningssätt? Vi behöver skapa en känsla av att kunna påverka vår situation för att må bra i det långa loppet.

Gemensamt ansvar Vi kan också hjälpa varandra att komma ur vårt fokus på oss själva, om så för en kort stund och öka känslan av att sitta i samma båt. Som chef kan det finnas en möjlighet i att erbjuda den som gnäller mer ansvar för att lösa situationen.

Lirias bok om gnäll heter Konsten att gnälla. Stoppa gnäll hos andra och dig själv. Du kan läsa mer om henne och hennes verksamhet här.

Vår samarbetspartner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt har artiklar om allt som rör hälsa och arbetsliv. Denna vecka har vi valt ut en som handlar om att motivation hänger ihop med vår attityd.

Taggar:

HEALTH_FOR_WEALTH_2019.png

Health for wealth

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill