Inre utveckling i fokus på globalt event

Inner Development Goals Summit 2022: Några av världens främsta talare kommer att prata om inre utveckling och hållbarhet på Konserthuset i Stockholm.

Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | MARS 2022

Jan Artem Henriksson. Fotograf: Lasse Lychnell (forskare på HHS)

Jan Artem Henriksson. Fotograf: Lasse Lychnell (forskare på HHS)

Den 29 april kommer några av världens främsta talare att samlas på en och samma scen i Konserthuset i Stockholm. Då stundar Inner Development Goals Summit 2022, som är ett globalt hybrid- och multievent om hur människans inre utveckling kan kopplas till de globala målen. Jan Artem Henriksson, som är VD för IDG, berättar att det redan finns ett stort intresse både i Sverige och internationellt. ”Kopplingen till de globala målen gör att många tycker att det känns mer meningsfullt att jobba med personlig utveckling. Det blir inte lika narcissistiskt”, säger han.

IDG står för Inner Development Goals, och syftar till att koppla samman inre, personlig utveckling med de 17 globala mål som antogs av FN:s generalförsamling 2015. Jan Artem Henriksson är VD för IDG, som är en icke-vinstdrivande organisation med stiftelsen Ekskäret som ägare. Han har själv länge intresserat sig för ledarskapsutveckling, och har tidigare bland annat grundat företaget Self Leaders.

– Mycket av det jag engagerar mig i handlar om att hjälpa människor att mogna. Vår inre utveckling kan ha en stor inverkan på hela samhället. Syftet med IDG är att accelerera arbetet med de globala målen, genom att fokusera på inre förmågor. Vi såg att det fanns en blind fläck där. Vår kultur behöver förändras om vi ska kunna skapa en mer hållbar värld, säger Jan Artem Henriksson.

IDG är ett samskapande projekt som uppstod på initiativ av stiftelsen Ekskäret i samarbete med The New Division, som har skapat designspråket för de globala målen, och 29K, som är en app för personlig utveckling. Med på tåget är också flera stora universitet och högskolor, liksom ett antal stora organisationer såsom Ikea, Spotify, Ericsson och Region Stockholm. Även Motivation.se finns med som partner.

Och den 29 april är det alltså dags för Inner Development Goals Summit 2022.

– Det äger rum i Konserthuset, där Nobelpriset delas ut. Samtidigt är det ett hybrid- och multievent, vi kommer att ha IDG-hubbar i ett 20-tal länder runt om i världen. Människor kommer att kunna samlas lokalt och se vad som händer på scen i Stockholm, men även lyssna på lokala talare, förklarar han.

Ett nytt paradigm för personlig utveckling

Att sätta inre utveckling i relation till de globala målen är kanske inte självklart för alla. Jan Artem Henriksson menar att IDG genom sitt arbete förändrar synen på vad personlig utveckling är och varför det är viktigt.

– Kopplingen till de globala målen gör att många tycker att det blir mer meningsfullt att jobba med personlig utveckling. Det blir inte lika narcissistiskt. Genom att växa och utvecklas själv kan man ha väldigt stor påverkan på omvärlden, större än man kanske anar, säger Jan Artem Henriksson.

IDG vill skapa en gemensam bild av hur man kan jobba med personlig utveckling. I den första fasen av sitt arbete tog de därför fram ett ramverk för inre utveckling, bestående av fem kategorier av mänsklig utveckling – Vara, Tänka, Relatera, Samarbeta och Agera – samt 23 förmågor. Ramverket är baserat på befintlig forskning, och tanken är att det ska vara vägledande för alla som vill jobba med inre utveckling. Ungefär på samma sätt som de 17 globala målen fungerar som karta och kompass för alla som vill engagera sig för hållbarhet.

– Alla har ju hört talas om de globala målen, det är ett av de mest framgångsrika globala paradigmen som finns, och därför har de lyckats sätta hållbarhetsarbetet på kartan. På samma sätt vill vi sätta personlig utveckling på kartan. Det finns ju en massa forskning om personlig utveckling, men alla använder sina egna teorier och modeller. Vårt mål är att göra det enklare för människor att jobba med inre utveckling. IDG är ett kommunikationsprojekt, inte ett forskningsprojekt, förklarar han.

I fas 2 av projektet gjorde IDG en enkätundersökning för att titta på hur människor utvecklar sina inre förmågor, vilket Motivation.se tidigare har skrivit om. Undersökningen ska resultera i en field kit som ska fungera som en form av handbok. IDG vill framför allt nå ut till företag, myndigheter och organisationer som vill arbeta med personlig utveckling hos alla sina medarbetare.

– Inre utveckling är förstås också viktigt för att få fram de ledare vi vill ha i samhället. Om man har ett dåligt ledarskap så spelar det ingen roll om andra saker fungerar bra. Har man däremot ett sunt ledarskap så kan man övervinna många hinder. Därför är ledarskapet på många sätt den viktigaste faktorn. Ledare på högre nivå fattar ju beslut som kan påverka miljontals människor, det ser vi inte minst i Ukraina just nu, säger Jan Artem Henriksson, som själv är svensk-ukrainare och just nu är och hämtar släkt och IDG-kollegor vid ukrainska gränsen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Stort intresse i hela världen

I den tredje fasen av projektet vill IDG sprida sitt budskap globalt. Då blir det aktuellt med riktiga forskningsstudier, vilket kan leda till att ramverket justeras. Man kommer bland annat att samla in fler metoder och insikter internationellt, eftersom vissa aspekter av de inre utvecklingsmålen är kontextuella och fungerar i vissa kulturer men inte i andra.

Den globala lanseringen skulle egentligen inledas i år. Men redan förra året fick IDG brev från Costa Rica, vars regering ville implementera IDG-ramverket i all offentlig sektor.

– Vi åkte dit och träffade en minister, tillsammans med ett tyskt filmteam som ska göra en dokumentär om det här. Den 22 mars ska Costa Ricas president vara med på ett av våra event. Det är också flera andra länder som har hört av sig och som vi har kontakt med på regeringsnivå, till exempel Rwanda, Indonesien och Skottland, säger Jan Artem Henriksson.

På Inner Development Goals Summit 2022 kommer flera stora tankeledare från hela världen att delta, berättar han. Bland dessa kan nämnas Amy C. Edmondson, som har utsetts till världens främsta tänkare inom management 2022, Daniel Siegel, direktör för Mindsight Institute, och Robert Kegan, utvecklingspsykologen som har kallats för ”Harvards mest underhållande professor”.

– Jag tror aldrig att så många tunga talare har stått på samma scen i Sverige, det kommer att bli årets viktigaste event. Det är ett 30-tal talare, vissa av dem kostar i vanliga fall miljoner, men nu ställer de upp ideellt. Man kan följa samtliga digitalt, men man kan också boka biljetter till eventet och komma och njuta av konst och musik och briljanta tänkare. Det kommer att bli en fantastisk dag, säger Jan Artem Henriksson.

Som medlem på Motivation.se får du 20% rabatt på biljetter till Inner Development Goals Summit 2022

Bli medlem här!

När du blivit medlem kan du ladda om denna artikeln så får du rabattkoden.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Dela:

Om IDG-initiativet

Inner Development Goals är ett icke vinstdrivande, samskapat och ”öppen kod”-initiativ där IDG-ramverket och enkäten görs tillgänglig för alla forskare som vill arbeta med den.  IDG initierades av Stiftelsen Ekskäret, The New Division och Stiftelsen 29k i samarbete med 25+ aktörer inom akademi och näringsliv. Initiativet ägs till 100% av Stiftelsen Ekskäret och visionen är att överföra det till en oberoende stiftelse eller internationell NGO på sikt.

Biljetter till Inner Development Goals Summit 2022 hittar du här.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill