Konsten att se framåt, även om man inte ser.

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2024

Ett optimistiskt synsätt är en lika viktig ledstjärna för chefer och ledare som en fyr.

Ett optimistiskt synsätt är en lika viktig ledstjärna för chefer och ledare som en fyr.

När man tittat på framgångsrika ledare så finns det ett karaktärsdrag som ofta kommer igen: optimism! Men vad menar vi egentligen med optimism? Ibland får man känslan att ordet har blivit alltmer synonymt med positivt tänkande. Den här lilla historien är en tankeväckare kring att optimism är något betydligt större, och viktigare, än så.

1912 blev Aktiebolaget Gasackumulatorer (AGA) världsledande då man fick det förtroendefulla uppdraget att leverera fyrar till Panamakanalen. Den här framgången var till stor del resultatet av uppfinnaren Gustaf Daléns intensiva innovationsarbete. Dalén anställdes redan 1904 i det då nystartade bolaget och kom att leverera en rad uppfinningar, som steg för steg flyttade fram AGA:s marknadsposition och rykte. Han låg bland annat bakom en teknik för att använda acetylengas på ett säkert och ekonomiskt sätt, en teknik som revolutionerade fyrteknologin och lade grunden till AGA:s internationella framgångar.

Den innovative ingenjören utnämndes 1909 till vd för bolaget men satte sig aldrig på några höga hästar utan fortsatte med sitt produktnära arbete – ända fram till 1912 då han kom lite för nära. En nyutvecklad säkerhetsventil skulle sättas på prov och man ville veta hur högt tryck en gastub skulle klara under upphettning. Men något gick snett i försöket och när Dalén, efter att ha väntat i gott och väl en timme, närmade sig gasflaskan exploderade den. Direktör Dalén blev mycket svårt skadad och var nära att mista livet. Han klarade till sist livhanken, men en sak förlorade han – synen.

Vilken förklaringsstil har du?

När jag läste den här historien kom jag osökt att tänka på psykologen Martin Seligmans definition av optimism: att reagera på problem med en känsla av tillit till sin egen förmåga att lösa problemen, och utgå från att negativa händelser är tillfälliga, begränsade i omfattning och hanterbara. Seligman menar att optimism är en ”förklaringsstil” som indikerar hur vi i våra egna huvuden klargör för oss själva vad det är som händer oss och varför.

I Daléns fall var det uppenbart att det inte handlade om någon tillfällig förändring av livsvillkoren – han visste att han skulle få leva resten av sitt liv i mörker. Men uppenbarligen kunde han betrakta själva händelsen som tillfällig, och framför allt se att det trots allt bara var synen han hade mist och att den förlusten skulle gå att hantera även som uppfinnare, affärsman och företagsledare. En känsla som sannolikt förstärktes när han bara några veckor efter denna livsförändrande händelse tilldelades Nobelpriset i fysik för sina gärningar. Året efter olyckan var Dalén tillbaka på vd-stolen och ledde sitt företag in i framtiden under ytterligare tjugofyra år.

Med blicken i backspegeln kan man fråga sig om det funnits någon större optimist i vårt land än Gustav Dalén. Om uttrycket ”grit” hade funnits för hundra år sedan hade det kunnat vara Daléns mellannamn. Inte nog med att han förlorade synen, han hamnade också på ruinens brant vid flera tillfällen. På 1920-talet drabbades AGA av stora ekonomiska svårigheter och såväl företagets som Daléns egna besparingar gick upp i rök, men både företaget och vd:n reste sig och kom tillbaka.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Var optimist!

Efter Krüger-kraschen 1929, som ledde till det som har kallats ”den stora depressionen” under 30-talet, var affärsvärlden full av hängande nackar. Den allmänna stämningen var uppgiven och näringslivet, inklusive Daléns egna kompanjoner och kollegor, kraxade ständigt som en flock olyckskorpar. Där och då kom Gustav Dalén med sin kanske allra finaste uppfinning: optimistnålen! I stället för att gnälla på vänner och affärspartners som gnällde gav han dem en nålförsedd liten guldmedalj med två ord inpräglade: Var optimist!

Dalén visste, bättre än någon, att man inte mår bättre av att deppa och han menade att om det bara finns en chans, hur liten den än är, att göra saken bättre så ska man ta den. Budskapet på den lilla guldnålen är klockrent, men skulle naturligtvis kunna upplevas som en floskel och ett glatt tillrop om avsändaren varit en optimistkonsult eller författare av självhjälpsböcker – men nu var mannen bakom nålen en person som klarat fler kriser än de flesta, och som trots att han mist sin syn envist blickade framåt. En framsynthet som bland annat ledde till att han uppfann AGA-spisen, som för sin tid var revolutionerande energieffektiv och driftsäker, och en rad andra innovationer som förbättrade både företagets och människors liv.

Bara det faktum att Gustav Dalén var vd i över tjugo år efter att han blivit blind visar att ett optimistiskt synsätt är en lika viktig ledstjärna för chefer och ledare som en fyr i Panama-kanalen.

Tommy Lundberg

Tommy Lundberg

Vår expert inom ledarskap och motivation

  • Följ skribent

Tommy Lundberg är författare, föreläsare och företagsrådgivare med fokus på ledarskap och medarbetarengagemang. Han har en tjugofemårig karriär bakom sig som copywriter, kreativ ledare, företagare och vd i reklambranschen och har arbetat med extern och intern kommunikation för uppdragsgivare som Apple, Audi, Bang & Olufsen, Danske Bank, Falu Rödfärg, H&M, Ikea, SAS och många fler. Sedan 2008 driver han det egna bolaget Great Words och är också delägare i event- och kommunikationsföretaget Brinc Relations.

Tommy är författare till 9 böcker om ledarskap och medarbetarskap, bland dem Motivationskoden (2016), Empatieffekten (2019), Skulle du vilja jobba med dig som chef? (2020), Emplayment (2023) tillsammans med Jesper Ek, och Ledarskap för hjärnåldern (2024). Den röda tråden i både hans böcker och föreläsningar är mänskligt beteende. Eller som undertiteln till en av hans böcker säger: "Om människor ska intressera sig för jobbet måste chefen intressera sig för människor".

www.tommylundberg.se

Foto: Alexander Lindström

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Tommy Lundberg

Tommy Lundberg

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Ny bok: Ledarskap för hjärnåldern

Våra arbetsplatser är i extremt snabb förändring, med ny teknik, digitalisering och artificiell intelligens – allt för att uppnå ökad effektivitet, produktivitet och lönsamhet. Men det har sitt pris. Människorna som ska göra jobbet tappar sugen!

Vad krävs för att vi skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner att jobbet har en större mening än att bara tjäna eller spara pengar? Och vad krävs för att utveckla ett hållbart ledarskap i en tid när det enda som är konstant är förändring? Om det handlar boken ”Ledarskap för Hjärnåldern.”

Boken är en inspirationskälla som hjälper chefer och ledare att reflektera över sin roll, och tänka både djupare och längre kring de behov som måste tillgodoses för att människor ska vilja och orka engagera sig i jobbet. Med personliga erfarenheter och betraktelser, speglade i modern forskning och studier kring allt från ekonomi och psykologi till hur den mänskliga hjärnan fungerar, belyser Tommy Lundberg fem områden för ett framgångsrikt och hållbart ledarskap i en tid då det enda konstanta är förändring: Framtidstro, Reflektion, Empati, Uthållighet och Delaktighet – allt samlat, med en blinkning, under akronymen F.R.E.U.D.

Läs mer om boken här.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill