Ledarskap som får människor att växa – och våga

Det handlar om relationer egentligen.

Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2025

Hanna Lauste, VD på Herbox.

Hanna Lauste, VD på Herbox.

För Hanna Lauste, VD på Herbox, handlar gott ledarskap om att skapa utrymme för andra att växa – inte att ha alla svar själv. "Jag tror det handlar mycket om både kommunikation, och att ha ett coachande förhållningssätt," säger hon.

I hennes roll som entreprenör och ledare ligger fokus på att bygga team där alla vågar ta ansvar och bidra. "Jag vill ge människor utrymme att växa, men också utmana dem att tänka större och skapa ett klimat där man vågar ta ansvar, men också vågar lära sig längs vägen.

Grundbultarna i hennes eget ledarskap är samarbete och gemensamma lösningar, snarare än individuella pekpinnar. "Att vara ledare är inte att tro att man själv ska sitta på alla svaren, utan snarare att skapa förutsättningar för teamet att hitta de bästa lösningarna tillsammans."

Beslutsförmåga, empati och nyfikenhet – viktiga förmågor i en föränderlig värld

Vi lever i en tid där teknik, distansarbete och globala kriser snabbt förändrar våra arbetsvillkor. I denna verklighet krävs nya sätt att leda. Hanna pekar på tre förmågor som särskilt viktiga: modet att fatta beslut i osäkerhet, empati – och genuin nyfikenhet.

"Det krävs kunskap för att kunna fatta beslut, trots att det är osäkert och trots att man inte har all information," säger hon. Samtidigt krävs det empati för att förstå vad människor behöver. "Att vara en ledare som både har empati och förståelse för människor, men också bygger en stark företagskultur, tror jag är jätteviktigt."

Kommunikationen spelar en central roll. "Kommunikation är superviktigt – särskilt när saker sker snabbt. Har man en tydlig och välfungerande kommunikation internt så är folk med på banan."

Och nyfikenheten? Den är avgörande konstaterar Hanna. "Som ledare behöver du vara genuint nyfiken. 
Villig att lära dig nytt, vara öppen för ny kunskap och förändra arbetssätt. Det kommer inte vara hållbart att tänka ’så har vi alltid gjort’."

Våga släppa kontrollen – och perfektionismen

Hanna är tydlig med att vi behöver lämna vissa gamla föreställningar om ledarskap bakom oss. Perfektion är en av dem. "Vi har försökt skapa en mentalitet i att snarare ha en 80 % metod. I en innovativ startup kan vi inte vara 110 % – då arbetar vi för långsamt."

Misstag blir med andra ord en naturlig del av lärandet. "Det betyder att 20 % kanske blir fel. Men det tror jag är viktigt. Våga göra det då och så lär dig längs vägen." Hon pekar också på riskerna med starka hierarkier. "I vissa organisationer blir det nästan lamslående – alla väntar på att chefen ska tala om vad som gäller. Vi måste kavla upp ärmarna själva."

Vi behöver ta självledarskap på allvar

Självledarskap är en röd tråd i denna artikelserie. För Hanna handlar det om ansvar, reflektion och att känna sig själv. "Jag tror att det handlar om att ta ansvar för sin egen utveckling, sitt eget välmående och att veta sin riktning."

Hon arbetar aktivt med sitt eget självledarskap. "Jag jobbar mycket med reflektion, utvärdering, sätter delmål – både inom jobb och privat. Jag rannsakar vilka miljöer och människor jag omger mig med, vad som ger mig inspiration och utveckling."

Självledarskapet blir extra viktigt i platta organisationer. "Vi går ifrån hierarkiska kulturer till att mer delegera ansvar. Då krävs det att var och en också tar sitt ansvar."

En kultur som skapas varje dag

På Herbox är kultur inget som tas för givet. "Ibland hör man att kultur sitter i väggarna. Det gör det inte. Det är en färskvara." 


Redan från start har de lagt fokus på att formulera vilka värderingar och beteenden som ska prägla arbetsplatsen – och hur de uttrycks i vardagen.

"Vi har pratat ihop oss: vad tycker ni är viktigt på en arbetsplats? Vad är det som gör att ni trivs?" berättar Hanna. Den dialogen har gett ett gemensamt språk och en tydlig kompass – inte för att kontrollera, utan för att skapa samsyn och engagemang.

"Det har kokat ner till att vi arbetar bäst när vi är här och träffar varandra." Men, förtydligar hon, det handlar inte om att alla alltid ska vara på plats. "Frihet under ansvar och flexibilitet är en självklarhet." Däremot ser de att det fysiska mötet spelar en viktig roll i att bygga relationer och gemenskap – särskilt i ett växande team. "Kulturen skapas i det vi gör tillsammans – inte bara i det vi säger."

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Träna ledarskap i vardagen – inte i kurslokalen

För Hanna är det självklart att ledarskap är något vi tränar – inte något vi får genom en föreläsning. "Det är ingenting man lär sig genom att läsa en bok eller gå en tvådagarskurs. Det här är saker man behöver träna på hela tiden."

På arbetsplatsen tränas ledarskap integrerat i vardagen. "Vi försöker främja egenskaper genom små inslag. På månadsmöten pratar vi inte bara siffror utan också reflektion. Det kan vara diskussionsfrågor som: ’Vad hade jag behövt göra annorlunda för att prestera 5 % bättre?’ eller: ’Vad gör dig arg och vad säger det om dig?’"

Den typen av samtal stärker både självinsikt och samarbete. "Alla sådana saker är viktiga för att vara en ledare – både för sig själv och för andra."

Att släppa taget – och bygga ut sig själv

När Hanna får frågan om vilken förmåga hon själv vill utveckla just nu, tvekar hon inte. "Det är en kombination av att våga delegera och släppa kontrollen – särskilt när man växer." I takt med att bolaget växer behöver även hennes roll förändras. "Vilken fas och i vilken takt ska man själv backa och bygga ut sig själv i organisationen?"

För att det ska fungera krävs tydliga mandat och kommunikation. "Det är ett pågående arbete och en utmaning – men också en möjlighet att växa."

"Ingen är som du" – en viktig insikt

Efter fyra år som VD har Hanna samlat på sig många erfarenheter. En viktig insikt sticker ut: "Ingen är som du." Det innebär att andra inte automatiskt förstår eller reagerar som man själv gör. "Att hitta sin kommunikation och sitt ledarskap i det – för att kunna vara både trygg och tydlig – det tror jag har varit en viktig puck. Det handlar om relationer egentligen."

Helena Timander

Helena Timander

Vår expert inom träning av Ledarskap

  • Följ skribent

Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.

Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Helena Timander

Helena Timander

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Ledarspaning 2025

Den 20 februari släppte vår samarbetspartner Ledargymmet en spännande rapport, Ledarspaning 2025 - nycklar för framtidens ledare, team och organisationer. Rapporten sammanställer 13 samtal med visionära VD:ar och ledare, varav många är tidigare pristagare och nominerade för utmärkelsen Årets VD.

Ledarspaning 2025 presenterar fyra genomgående teman: självledarskap, kultur & trygghet, förändringskraft och ny teknik. Rapporten innehåller även resultatet från en kvantitativ enkät på temat självledarskap, som visar spännande skillnader mellan hur ledare och medarbetare ser på begreppet. Du kan också läsa mer om hur modern ledarskapsforskning är kopplat till de fyra temaområdena.

Intervjuerna av Helena Timander publiceras löpande här på Motivation.se.

Här kan du ladda ned rapporten: Ledarspaning 2025

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill