Om din organisation var en människa, vart skulle den vara på väg då?

Den självmedvetna ledaren, del 2: Släpp taget och något nytt kommer in.

Kommunicera | Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | DEC 2020

En självmedveten ledare söker klarhet i sitt sinne. Letar nyfiket efter vad det är som vill hända.

En självmedveten ledare söker klarhet i sitt sinne. Letar nyfiket efter vad det är som vill hända.

I dessa utmanande tider, när livet sjunker tillbaka till det lilla. När intrycket utifrån får en mer nertonad färg och känslor visar sin tydliga gestalt. Där vanor skakas om och strukturer måste byggas om. Där reflektionen får plats att expandera. Tar du dig tid att lyssna på den mer subtila rösten inom dig? Tar du dig tid att lyssna på gruppens kollektiva röst? Om din organisation var en människa, vart skulle den vara på väg då? Vart vill den leda dig? Vilken ledare behöver du vara då?

Jag skiljde mig för några år sedan. Det var en lång och svår process. Som det oftast är. 

Jag ville ju så gärna ha en familj. Drömmen om att ha en var den sista illusionen jag klamrade mig fast vid. Tills jag kom till en punkt där jag insåg att jag måste ta beslutet att splittra en familj – för att bjuda in möjligheterna att få en familj.

I två år byggde jag en ny grund för pojkarna och mig. Det var jordande, grundande arbete. Trygghetsbyggande, tillitsbyggande. Hållande och skyddande. I livet som på jobbet och som i min praktik. 

Tills jag en dag var redo att tänka framåt. Min automatiska tanke var att falla in i mönstret att minimera. Att flytta in i lägenhet, leva upp till schablonbilden av en ensamstående mamma. Men det var inte alls detta som mitt hjärta talade om för mig. Jag ville expandera. Jag visualiserade min dröm. Luft i livet. Rymd. Såg mitt hus. Det var större. Jag levde där med en ny man. En ny far. Ett till barn. Hur det skulle gå till kunde jag inte se på ett rationellt plan, men strimman av tillit tog överhanden. 

Som livet oftast är när tilliten får lite mer utrymme,  kom en ängel in på precis rätt tidpunkt. Denna gång i form av en snickare. Jag ville ha hans hjälp med att laga mina fönster. Han undrade varför jag inte byggde ut. - För att jag är ensamstående och inte har mer pengar, blev mitt svar. -Vad skulle det kosta då? frågade han. Jag svarade med en summa. 

- Det gör jag för hälften, svarade snickaren. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Släpp taget och något nytt kommer in

När huset tagit ny form kom han in i mitt liv. En vän som jag känt i 10 år. Som jag alltid bara sett som just det. En kväll snuddade han vid min barfota fot, en kosmisk rullgardin drogs upp och vi såg något annat i varandras ögon. Där var han. Vi hade gått en lång väg var och en för att mötas just här. Just nu. Nu har han flyttat in. I det expanderade huset. En man och en far till mina barn. Vi är en familj. Den familjen och det livet jag sökte växte fram i jordmånen av den gamla. 

Ute på andra sidan ser jag att det handlade om att sluta kämpa och släppa taget, att göra mig fri från villfarelser och se igenom illusionerna. Att ha mod att vara sann mot mig själv, andra och det som faktiskt var. Att våga börja gå på den väg som utstakats åt mig, trots att jag inte alls visst vart den ledde. Att acceptera situationen som den var och söka mig till det högre jaget och meningsfullheten i det. 

Den självmedvetna ledaren söker mod och klarhet

Det finns en tolkning av berättelsen Jona i valbuken som PhD  Alberto Villaldo har gjort. Jona som istället för att följa det kall han fick till sig, att ta sig till Nineve och där undervisa människor, sprang åt rakt motsatt håll och mönstrade på en båt som tog honom långt därifrån. Detta för att han inte trodde att han var något mer än en enkel man som rensar fisk varje morgon och var livrädd för att misslyckas. På båten hamnar han i havet och i munnen på en val som sväljer honom. Han färdas i valfiskens mage tills han en dag blir uppspottad på stranden. Nineves strand. 

Budskapet i Jonas berättelse, liksom lärdomen för mig, är att världen tar dig dit du ska. Sen är det är upp till dig att bestämma med vilken värdighet du tar dig dit. 

En självmedveten ledare söker klarhet i sitt sinne. Letar nyfiket efter vad det är som vill hända. Inte nödvändigtvis det hen vill ska hända. Samlar mod. Följer med. Med mjukhet. Och släpper taget. 

Att fundera på?

 • Finns det något du håller fast i för hårt? (en föreställning, ett beteende, en förväntan, en person?)
 • Kan du öka graden av tillit?
 • Vad är det som på riktigt vill hända i ditt liv just nu?
 • Vem behöver du då vara?
 • I din roll som ledare, finns det ett värdigt sätt för din organisation att möta förändring på?

Sara Sjöblom stor

Sara Sjöblom

Vår expert inom transformativt ledarskap

 • Följ skribent

Sara Sjöblom är beteendevetare med fil. kand. i både Arbets- och organisations-psykologi och Hälsopedagogik samt ACC coach och certifierad Transformativ coach. Hon är dessutom yoga- och mindfulnessinstruktör.

Med en lång bakgrund som organisations- och ledarskapskonsult är Saras mission att öka medvetenheten så att människor kan stå i sin fulla kraft och på ett närvarande och kärleksfullt sätt möta varandra och världen.  Sättet att förverkliga det är genom företaget Vindöga. Saras styrka ligger i att möta människor och ge dem växtkraft. Hennes transformativa utgångspunkt är tydlig. Centralt i Saras person och metodik är stark närvaro, parad med praktisk, upplevelsebaserad pedagogik.

sara@vindoga.nu
www.vindoga.nu
https://www.linkedin.com/in/sara-sjöblom

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • Motivera

Sara Sjöblom stor

Sara Sjöblom

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill