Trimma om synapserna

Johnny Sundin: "När vi pratar om kreativitet och idéskapande så är det i slutändan förmågan att INTE använda de vanliga vägarna och synapserna. Att hitta nya kopplingspunkter. Förmågan att ha ett rörligt tänk."

Motivera | ARTIKEL | AUG 2017

Trimma om synapserna

Trimma om synapserna

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

Detta tankeuniversum av möjligheter består av i all sin enkelhet mest av fettvävnad, blodkärl, kemi och elektricitet. Rätt så osexigt med tanke på att vi kan skapa de mest fantastiska lösningar och idéer med denna endast 1400 gram tunga och halvflytande tankegröt. Men det fungerar!

När vi skaffar vanor och lär oss rutiner, processer och beteenden så är de synnerligen vältrimmade synapserna inblandade – kopplingspunkten mellan neuronerna. En elektrisk signal skall hoppa över den s.k. synapsklyftan innan tanken klyftigt drar vidare. Till nästa hjärncell och sedan kopplingspunkt. Schwooosch!

Vi tänker snabbare än Usain Bolt springer när han är i sin bästa form. Nervsignalen gör nämligen 100 meter på strax under två sekunder. Imponerande – och detta oavsett om man stretchat efter sin hjärngymnastik eller inte.

En synapskoppling som används ofta blir mer lättretlig och återanvändbar den inslagna vägen även nästa gång. Hjärnan klumpar sedan ihop inlärda kopplingsvägar och beteenden – den ”chunkar” – och automatiserar för att i slutändan använda så lite energi som möjligt. Det måste kreativiteten bryta upp.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

När vi pratar om kreativitet och idéskapande så är det i slutändan förmågan att INTE använda de vanliga vägarna och synapserna. Att hitta nya kopplingspunkter. Förmågan att ha ett rörligt tänk.

Men hur gör man då utan att köra upp en skruvmejsel genom ena näsborren?

Tricket är många gånger att koppla av för att koppla loss. Koppla ur logik och rutiner och rutmönster. In med syresatt tankefrihet. Därför är promenaden på lunchen, det avspända samtalet med kollegan på fikarasten eller en lugnt varierande arbetsmiljö bra verktyg. Vi trimmar om synapserna.

För att inte tala om humor vilken fantastisk nytta den gör när hjärnan utmanas och får något nytt att tugga på med de glada hormonerna duschar hjärnan pigg och kreativ.

Ge din hjärna en variation av stimuli. Fyll på med både kunskap, social interaktion och kultur. Ge dig själv tid för tankesortering i kombination med blodflödesstimulerande rörelse. Så är dina synapser garanterat i trim för det där vi alltid söker – det nya, nästa steg och det oväntade. 

Trimma om synapserna och du slipper tankekollapserna.

Klara… Färdiga… Tänk!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill