Möt finalisterna i Årets VD 2021 - Kategori Stora företag

Hej Cilla Benkö, Daniel Ek, David von Laskowski, Mia Brunell Livfors, Nina Jönsson!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2021

Hej Cilla Benkö, Daniel Ek, David von Laskowski, Mia Brunell Livfors, Nina Jönsson!

Hej Cilla Benkö, Daniel Ek, David von Laskowski, Mia Brunell Livfors, Nina Jönsson!

Fyra* av fem finalister, fyra frågor. Hur känns det att ha gått till final i Årets VD? - utmärkelsen som tror på förebilder och premierar gott ledarskap, aktivt arbete för hållbarhet och lönsamhet över tid. Finalisterna i kategorin stora företag svarar på det och hur de ser på vd-rollen samt om de har några speciella förebilder.

Den 11 november tillkännages vilka vd:ar som blir Årets VD 2021 i fyra kategorier – Du är välkommen att vara med för att fira och inspireras av intressanta talare. På scenen bland annat Sven Hagströmer, Lars Strannegård och Kattis Ahlström!

Hur känns det att ha gått till final i Årets VD 2021?

Cilla Benk, Sveriges Radio
- Oerhört kul och hedrande såklart speciellt efter en väldigt utmanande tid där ju Sveriges Radio är det enda företag i landet som aldrig får tystna. När ingenting annat fungerar så ska alla kunna lyssna på oss för att få veta vad de ska göra vilket gör att vår hantering av pandemin har krävt en minutiös planering så att vi inte skulle få in alltför mycket smitta i våra radiohus runt om i landet. Vi har inte bara klarat den utmaningen, utan också genomförde ett antal viktiga utvecklingssteg för företaget i en allt tuffare konkurrenssituation så jag blir extra stolt över att juryn måste ha sett och lagt märke till det vi som  företag, alla medarbetare, tillsammans lyckats åstadkomma. Att jag uppmärksammas innebär att hela Sveriges Radio uppmärksammas, en VD är ju bara en kugge i ett väldigt stort maskineri.

David von Laskowski, Greenfood
- Det känns hedrande och jag är otroligt stolt över att vara nominerad. Men du är bara så bra som de människor du omger dig med. Därför ser jag nomineringen som en fin bekräftelse för det ledarskapsarbete vi gemensamt bedriver inom Greenfood-koncernen, det arbetet ligger till grund för vår kultur och vår framgång. Det är också fantastiskt roligt att vara nominerad tillsammans med en så inspirerande och kompetent grupp av ledare.

Mia Brunell Livfors, Axel Johnson
- Det är såklart roligt med uppskattningen från medlemmarna i juryn. Ett kvitto på att jag upplevs göra betydligt mer rätt än fel. Samtidigt får jag erkänna att jag aldrig helt kommer att vänja mig vid den här sortens nomineringar och mer personfokuserad uppmärksamhet.

Johnny Warström, Mentimeter AB
- Otroligt ärofyllt, speciellt eftersom det är tydligt att kriterier för en nominering är att man är en VD som kombinerar Ledarskap, Hållbarhet och Lönsamhet vilket är tre hörnstenar i mitt ledarskap. Mitt, min medgrundare och hela Mentimeters strategi är att vara värderingsdrivna i hur vi bygger vårt bolag visar sig tydligt i dessa tre kriterier.

Tove Christiansson, Abilia AB
- Både hedrande och utmanande.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vad tycker du är det roliga med att vara vd?

Cilla Benk, Sveriges Radio
- Det är att tillsammans med den enorma kompetens som våra medarbetare på Sveriges Radio besitter få utveckla ett gammalt analogt företag från 1925 in i en globala och digital konkurrens där allt fler företag som har enormt mycket mer välfyllda kassor än vad vi har försöker få samma publiks uppmärksamhet och tid. Jag tycker att det uppdrag vi har, att vara oberoende från alla maktsfärer i samhället, tex politiska och ekonomiska, är viktigare än någonsin och det är oerhört kul att få ägna dagarna åt att tänka kring våra långsiktiga strategier och att föra de dagliga dialogerna för att i bästa fall sedan fatta beslut som gör att vi som företag hamnar rätt.

David von Laskowski, Greenfood
- Jag har som VD en väldigt stark och betydande plattform och därmed också ett stort ansvar. Min roll ger mig möjligheter att påverka människor på ett positivt sätt, att hjälpa mina medarbetare utvecklas och växa. Genom motivation, engagemang och ansvar kan jag få människor att våga tro på sig själva, våga utmana och våga slåss för sin idé. Men jag har så länge jag kan minnas, också alltid älskat att göra affärer. Det finns något väldigt stimulerande i den typen av målsättningar.

Mia Brunell Livfors, Axel Johnson
- Att få utveckla och bygga någonting genom att skapa förändring tillsammans med andra. Att lyckas få medarbetare att ta större plats, växa och få upp farten, och därigenom höja tempot i hela företaget och se att det ger resultat.

Nina Jönsson, Plantagen
- Alla möten med medarbetare. Att få vara med och utveckla bolaget och dess medarbetare. Se medarbetare lyckas och leverera goda resultat.

Vilka är utmaningarna i vd-rollen?

Cilla Benk, Sveriges Radio
- Vi är ett företag som finns på över 50 platser i landet, där medarbetare jobbar dygnet runt alla årets dagar och där uppdragen är väldigt olika. Inom Sveriges Radio finns såväl starka genreredaktioner i Stockholm, ett stort antal lokala kanaler runt om i landet, många olika språkredaktioner, en stor teknisk verksamhet och alla de vanliga stödfunktionerna som ekonomi, HR, juridik, kommunikation etc – samt inte minst Berwaldhallen med kör och orkester. Att få långsiktiga strategiska beslut att bli begripliga för alla och att kunna fånga upp alla kreativa ideér som självklart finns i en stor verksamhet är såklart en enorm utmaning. För ska tankar, strategier och goda ambitioner också bli verklighet är vi många som måste se samma utmaningar och möjligheter som gör att vi i ett tätt samarbete utvecklar företaget åt samma håll.

David von Laskowski, Greenfood
- Det finns många. Att framgångsrikt arbeta för att mina kollegor tror på sin egen förmåga, sina egna idéer och att de tar ansvar för sina leveranser – oavsett resultat. VD-rollen är mångfacetterad och i en snabbväxande expansiv organisation som Greenfood är det svårt att alltid vara fysiskt närvarande. Därför är det viktigt att jag hittar andra sätt att hjälpa mina medarbetare och få dem att känna sig sedda. Livspusslet brukar diskuteras, men det finns ett jobbpussel också. Min roll ställer stora krav på informationshantering, det är ett oavbrutet flöde av uppgifter och fakta, och med dessa måste jag tillsammans med mina kollegor lägga ett stort, föränderligt och komplext pussel.

Mia Brunell Livfors, Axel Johnson
- Som vd har man ett ansvar som gör att alla är lite extra uppmärksamma på vad man säger och gör. Det måste man vara medveten om, samtidigt som man inte får blir för försiktig eller återhållsam.

Nina Jönsson, Plantagen
- Att alltid bära det yttersta ansvaret.  Mot bakgrund av en ständigt förändrad marknadssituation fatta rätt beslut vid rätt tillfälle.

Vilka förebilder har du när det gäller goda ledare?

Cilla Benk, Sveriges Radio
- Det går inte att ha en. Jag har haft förmånen att ha många olika chefer och ledare runt omkring mig och ”snor” friskt det bästa från dem jag möter. Personligen tror jag mycket på det personliga ledarskapet dvs det finns ingen mall att följa utan det handlar om att kunna sig själv, sina egna bra och dåliga sidor och hur de fungerar i relationen med andra. För mig har det därför varit värdefullt att ha jobbat tätt ihop med många andra chefer som inte är som jag – det har på riktigt både utvecklat och stärkt mitt eget ledarskap. Sedan tror jag att en ledare idag måste på riktigt inse att man är en deal av ett team, det är ingen solo roll. Det gäller att inspirera och vara tydlig, att entusiasmera men också att lyssna, att involvera och att faktiskt gilla att jobba med människor och se dem utvecklas.

David von Laskowski, Greenfood
- Jag har med åren insett att jag inspireras av handlingar och händelser snarare än enskilda personer, även om det finns många fantastiska individer att se upp till. Saker jag läser, personer som gjort skillnad i vardagen, individer som står upp för sig själva, men även citat, bilder och händelser kan påverka mig mycket.

Mia Brunell Livfors, Axel Johnson
- Jag har aldrig haft en enskild ledarförebild utan plockar enskilda lärdomar och bitar från olika människor – både chefer, familj och vänner. Men ska jag nämna någon så har jag på avstånd länge beundrat Angela Merkel för hennes utpräglade fokus på substansen – på att lösa uppgifterna hon har stått inför – snarare än på sig själv som person.

Nina Jönsson, Plantagen
- Jag har alltid inspirerats av frontlinjens ledare som dagligen behöver fatta många beslut. Det är dessa som tillsammans skapar företagets framgång.

* Daniel Ek gick inte att nå före publiceringen av denna artikel.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2021

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en hållbar utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2021 delas ut den 11 november på Fotografiska i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, medelstora och stora företag samt Årets Unga VD.

Se programmet för eventet här

Säkra din biljett till eventet Årets VD 2021

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill