Möt finalisterna i Årets VD 2022 - Kategori Små företag

Hej Harald Överholm, Imad Doudar, Monica Sotkasiira, Thomas Skott, Tove Sventoft!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2022

Finalister Arets VD 2022 Små företag

Finalister Arets VD 2022 Små företag

Fem finalister, fyra frågor. Hur känns det att gå till final i Årets VD? - utmärkelsen som tror på förebilder och premierar gott ledarskap, aktivt arbete för hållbarhet och lönsamhet över tid. Finalisterna i kategorin små företag svarar på några frågor hur de ser på vd-rollen och om de har några speciella förebilder.

Den 10 november tillkännages vilka vd:ar som blir Årets VD 2022 i fyra kategorier – Du är välkommen att vara med för att fira och inspireras av intressanta talare. På scenen möter du Annika Winsth chefekonom på Nordea, Tahero Nori entreprenör och grundare av Buddy Company, Lisa Ekström inspiratör och utbildare samt Kattis Ahlström en av våra största TV-personligheter som är moderator!

Hur känns det att ha gått till final i Årets VD 2022?

Harald Överholm, Alight AB

- Vilken rolig överraskning! Det är väldigt smickrande, men jag påminns dagligen om att det är en ynnest att få leda Alight och att jobba för mina många “uppdragsgivare” (syftet, medarbetarna, aktieägarna osv). Jag har gått från riskkapitalist till doktorand till entreprenör, och det finns ingen färdig mall för hur en bra VD ska vara - jag är ödmjuk inför att jag varje dag får öva praktiskt på mitt ledarskap. Så bara det faktum att medarbetare nominerat mig till detta pris betyder mycket!

Imad Doudar, Däckline AB

- Det känns fantastiskt och samtidigt lite overkligt. När nomineringen damp ner i min inbox, blev jag rörd och det fick mig att stanna upp och reflekterar över vad vi faktiskt gjort och åstadkommit de åren som varit.

2007 började jag som en däckmontör i en traditionell däckverkstad. Idag är jag VD för ett av Sveriges ledande däck- och fälg företag med stort fokus på e-handel. Det bevisar att hårt arbete alltid lönar sig i slutändan!

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB

- Det känns jättekul! Det har varit mycket arbete de senaste åren så det känns extra hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet men det hade inte varit möjligt utan mina fantastiska kollegor. Den här finalplatsen är lika mycket deras som min.

Thomas Skott, Regent AB

- Det är många riktigt framgångsrika och inspirerande ledare som har vunnit det här priset tidigare år. Att bli förknippad och jämförd med de personerna är såklart en stor ära.

Tove Sventoft, Sibab Interior AB

- Det känns ärofyllt och stärker mig i min tro på ledarskap framåt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vad tycker du är det roliga med att vara vd?

Harald Överholm, Alight AB

- Att ingen dag är den andra lik och att problemlösa för att vi ska nå de högt ställda mål vi har. Jag försöker att arbeta nära verksamheten och ha en sund balans av att träffa kunder, samarbetspartners, medarbetare, investerare, styrelsen, journalister, osv. Det må vara en klyscha, men att omge sig med personer som är smartare än jag själv gör att jag också alltid lär mig något nytt. Att jobba i en syftesdriven organisation gör det dessutom lätt att hitta motivationen varje dag, då varje megawatt av ny förnybar energi som vi skapar gör världen lite bättre - och bevisligen kan även ett litet team göra stor skillnad för att driva på den nödvändiga hållbara energiomställningen.

Imad Doudar, Däckline AB

- Att se till att våra visioner förverkligas. Det gör mig stolt, glad och får mig ständigt att utmanas och utvecklas. Varje dag är betydelsefull, och att mina kollegor har nominerat mig till detta betyder så mycket. Jag hade aldrig varit där jag är idag utan dem.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB

- Svårt att välja bara en sak när det finns så många, men något som är roligt är att kunna styra bolaget till att skapa förändring och påverka samhället till det bättre.

Thomas Skott, Regent AB

- Att bygga ett bolag är som att lägga ett pussel med en miljon bitar. I centrum för detta står alla medarbetare med de känslor och utmaningar i livet som varje enskild individ har. Kunderna förväntar sig leverans och leverantörerna ligger ibland efter. Att lyckas med att sätta ihop alla de här bitarna och få hela organisationen att fungera, att skapa en laganda där alla vill hjälpa till och att känna farten av utveckling och resultat.

Tove Sventoft, Sibab Interior AB

- Att få vara ett paraply och jobba med helheten, få vara tryggheten för andra och se hur organisationen utvecklas med hjälp av medarbetarna.

Vilka är utmaningarna i vd-rollen?

Harald Överholm, Alight AB

- Min eviga fråga, både till mig själv och andra, är vad är det som stoppar oss från att göra mer/bättre/större osv. Nu när vi nu skalar upp bolaget på flera marknader är det viktigt att tidigt identifiera och lösa flaskhalsar. Jag tycker om att utmanas, och det finns ingenting som säger att en vd vet bäst. Därför har jag medvetet också tränat hela teamet i “radical candor” (baserat på en fantastisk ledarskapsbok av Kim Scott) som går ut på att bry sig om personer samtidigt som man vågar vara radikalt uppriktig. Det är inte alltid bekvämt, men leder till förändring och förbättring i många avseenden - både för oss som individuella medarbetare och verksamheten i stort.

Imad Doudar, Däckline AB

- Det har varit och är mycket jobb. Det ska jag inte sticka under stolen med. Det är många sena kvällar och stressigt i perioder. Och ibland oro inför hur saker ska gå och utvecklas. Att allt rullar på som det ska, att alla anställda mår bra, att försäljningen är lönsam, alla leveranser kommer i tid osv. Så det blir helt klart stressigt i perioder, man har alltid minst tio saker att tänka på, göra och ta beslut kring samtidigt. Men det är fantastiskt kul och det visar sig gång på gång att hårt arbete och att aldrig ge upp lönar sig.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB

- Det som är mest utmanande men också något av det roligaste är att vägleda och utveckla alla anställda. Nu när vi växer så mycket så är en stor del av mitt arbete att se över vilka resurser vi har internt, vilka arbetsuppgifter de kan göra samt vad de kan komma att göra i framtiden. Jag tycker det är superviktigt att uppmärksamma de olika avdelningarna och se till att alla jobbar ihop mot samma mål. Jag ser oss som ett maskineri där alla avdelningar och anställda är olika kugghjul som måste snurra och samspela för att få bolaget framåt. Det är väldigt lätt att bli ett av kugghjulen men jag tycker att min roll som vd är att se till så att hela maskineriet fungerar och inte fastna i en specifik avdelning eller projekt.

Thomas Skott, Regent AB

- De flesta frågor som uppstår inom bolaget löser de olika grupperna själva, men ibland är det frågeställningar som kräver mer mandat eller som går över flera grupper. Den typen av frågor bör hamna på VD:ns bord. Men ibland smyger sig även många av de mindre frågorna fram till VD:n. Som VD kan det hända att man blir inblandad i lite för många sådana frågeställningar vilket gör att tiden äts upp och att man tappar fokus från bolagets kärnverksamhet. Som VD gäller det att inte fastna i detaljer utan att fokusera på det som verkligen är viktigt.

Tove Sventoft, Sibab Interior AB

- Att räcka till.

Vilka förebilder har du när det gäller goda ledare?

Harald Överholm, Alight AB

- Winston Churchill. Även om jag främst känner honom genom hans tal, finns det i det avseendet ingen bättre förebild. Syfte, ödmjukhet, värdet av hårt arbete och realism, alltid med en tydlig bild av vad seger innebär. Och enkelt, kärnfullt, vackert.

Kim Scott (omnämnd ovan) har delat med sig av detaljerade lärdomar om sitt eget ledarskap som hjälper mig mycket i mitt dagliga arbete. Radikal öppenhet med mycket hjärta och syfte. Hon har förmågan att omvandla sina egna erfarenheter till enkla tumregler som intuitivt alltid har känts sanna för mig.

Rikard Lindström var min första chef på internetstartuppen Spray på 90-talet. Han gick sen vidare som ledare, medgrundare och styrelseordförande för andra startups, t.ex. King och Kry. Idag är han en nära mentor till mig, samt styrelsemedlem och ägare i Alight. Han står för ett enkelt, rakt och jordnära ledarskap med starka mänskliga värderingar som är lätt att ha som en inre kompass. Jag brukar tänka “vad skulle Rikard ha gjort”?

Imad Doudar, Däckline AB

- Jag skulle säga att jag ser upp till många av mina branschkollegor. Alla gör ett fantastiskt jobb. Om jag ska namnge någon i ett större perspektiv så skulle jag säga Elon Musk för hans förmåga att visionera, förändrar världen till något bättre genom att tänka utanför boxen och inte bara tänka det utan att genomföra det.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB

- Två av mina stora förebilder är Simon Sinek och Gary Vaynerchuck. De föreläser och publicerar material främst om ledarskap. En röd tråd genom deras föreläsningar är att de anställda är det viktigaste i bolaget. Det här är något som jag ser upp till och som även är i fokus i mitt ledarskap.

Thomas Skott, Regent AB

- Jag har förmånen att leva med så många fantastiska människor. Alla är unika och alla har så många starka sidor. Jag har svårt att se en enskild person som den perfekta ledaren utan har istället många förebilder. Människor som i sig kanske inte är stora ledare men som tillsammans skulle bli den största ledaren vi någonsin har skådat. Listan kan göras lång men kort handlar det om personer i min närhet. Min familj, släkt, vänner och kollegor ❤️.

Tove Sventoft, Sibab Interior AB

- Jag inspireras av ledare som är ärliga på ett medmänskligt plan. Jag tycker att det finns alldeles för många ledare som enbart fokuserar på hårda värden och glömmer bort att vi är mjuka människor.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019


Årets VD 2022

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en hållbar utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2022 delas ut den 10 november på Fotografiska i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, medelstora och stora företag samt Årets Unga VD.

Se programmet för eventet här

Säkra din biljett till eventet Årets VD 2021

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill