5 sätt att skapa resiliens på arbetsplatsen

Så får du ett team som är mentalt starkt.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2024

Som ledare finns det mycket du kan göra för att stärka medarbetarens och teamets resiliens i tuffa och prövande tider.

Som ledare finns det mycket du kan göra för att stärka medarbetarens och teamets resiliens i tuffa och prövande tider.

I svåra och prövande tider behöver både individer och grupper utveckla sin motståndskraft, eller resiliens som det också kallas. Det är en egenskap som man med fördel kan träna upp tillsammans med andra genom att stötta och hjälpa varandra.

För att bli motståndskraftig måste man vara beredd att förändra sitt sätt att se på tillvaron. Det handlar om en inre utvecklingsresa där både individen och ni som grupp måste vara beredda att förändra såväl vanor som tankesätt.

Nedan följer fem viktiga punkter som du som chef kan jobba med för att försöka stärka den enskilda medarbetarens och hela teamets resiliens:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

1 Hitta mening och syfte

Mening och syfte är en av de absoluta grundstenarna i motivation, och är också en grundförutsättning för att skapa motståndskraft i svåra tider. Det räcker inte med att organisationen som helhet har en mening och ett syfte, det måste också gå att bryta ned på individnivå.

Kan den enskilda medarbetaren se sin egen roll i helheten? Har medarbetaren en känsla av att jobbet är viktigt för samhället? Upplever medarbetaren att det finns en koppling mellan organisationens mening och syfte, och hans eller hennes egna drömmar och mål? Coacha medarbetaren och teamet så att känslan av mening och syfte kan identifieras eller skapas.

2 Ha en moralisk kompass

Det är lättare att vara motståndskraftig om man känner att det man gör är rätt och att man kan och får agera moraliskt och rationellt i svåra tider. På en arbetsplats bör det vara självklart att man gör det som är rätt och att man har en grundmurad moral. Se till att medarbetarna har en tydlig moralisk kompass som hjälper dem att agera rätt.

3 Förändra narrativet

I svåra eller prövande tider måste man själv välja hur man vill se på det som händer. Svårigheter och motstånd erbjuder ofta en möjlighet till utveckling och till att bli starkare än någonsin tidigare. Prata om hur ni kan hitta utvecklingsmöjligheter i de svårigheter ni brottas med, och hur ni kan omformulera er interna berättelse om det som händer. Hindret kan vara en väg framåt, det är inte bara en klyscha utan en verkligt användbar princip att försöka följa så ofta man kan. Förändra narrativet tillsammans.

4 Ge varandra support

Individualism i all ära, men ensamma är vi väldigt svaga. Underskatta aldrig värdet av att hjälpa och stötta varandra i svåra tider, kanske bara genom att prata med varandra och visa att ingen är ensam i er organisation. Satsa på träffar och aktiviteter som stärker sammanhållningen i teamet. Att skapa denna känsla av gemenskap och av att ni har varandras rygg är kanske din allra viktigaste uppgift som chef!

5 Håll igång fysiskt

Sist men inte minst, uppmuntra fysisk aktivitet och att var och en sköter om sin hälsa. Den som orkar mycket rent fysiskt, kommer också att orka mycket mer på det mentala planet. Du som chef kan föregå med gott exempel genom att själv sköta träning och motion, men framför allt genom att uppmuntra medarbetarna till att hålla igång fysiskt och ta hand om sin hälsa.

Dessa 5 punkter är kanske inte så märkvärdiga - det rör sig om grundläggande faktorer som alltid är viktiga för att skapa motivation och välmående bland medarbetarna. Men resiliens handlar väldigt mycket om just välmående och trygghet i kombination med motivation. Som ledare finns det därför mycket du kan göra för att stärka medarbetarens och teamets resiliens i tuffa och prövande tider.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill