Håll den kreativa lågan vid liv

Niclas Schüler på Curt Design: "Att vara kreativ handlar mycket om hur man är som person".

Motivera | ARTIKEL | SEP 2011

Oavsett om du har ett skapande yrke eller ej kan kreativitet och fritt tänkande underlätta arbetet. Niclas Schüler tipsar om hur du håller igång motivationen till att vara kreativ.

- Jag har i princip alltid arbetat i kreativa yrken, vilket jag tror är en viktig anledning till att jag nästan aldrig har tråkigt på jobbet, säger Niclas.

Sedan 2004 driver han den Malmöbaserade designbyrån Curt Design, där han också är art director. Byrån har bland annat designat åt namn som Sparbanken Öresund, Santa Maria och Malmö Stad.

- Att vara kreativ handlar mycket om hur man är som person, antingen så har man det kreativa tänket eller inte, menar Niclas. Å andra sidan kan man ju bli mer eller mindre kreativ beroende på vilken sysselsättning man har. Har man ett arbete som är repetitivt och inte bjuder in till skapande får man ingen direkt kreativ stimulans, så att säga.

Unknown photo imported from Drupal

Blir det någonsin en "plikt" att vara kreativ när man jobbar med det?

- Faktiskt inte. Tankarna är där hela tiden, även utanför jobbet, och de känns alltid roliga och intressanta. Jobb och fritid skiljer sig kanske inte särskilt markant åt, men det ser jag inte som någon nackdel. En bra idé kan dyka upp såväl på kontoret som när man sitter på bussen eller lagar mat.

Vilka egenskaper är viktiga för kreativiteten?

- Det är viktigt att vara flexibel, att inte måla in sig i ett hörn utan att snabbt kunna tänka om då något förändras snabbt eller går fel. Att vara lyhörd, och kunna arbeta i team och projekt är också plus - att vara kreativ i yrkeslivet innebär ofta att bolla idéer och jobba med andra, avslutar Niclas.

Tips: Så boostar du kreativiteten!

  1. Bryt dina rutiner. Det kan handla om alltifrån att gå en annan väg till jobbet till att möblera om på ditt skrivbord. Små saker vi gör annorlunda kan ha stor påverkan för tankarna.
  2. Leta inspiration. Se en film, läs en bok eller gör något annat för att friska upp sinnet. En mer långsiktig inspirationslösning kan vara att exempelvis resa någonstans.
  3. Tänk inte alltför mycket på att du ska vara kreativ, låt det komma naturligt istället. Framtvingade idéer är sällan bra.
  4. Skriv ned alla idéer du får, även om du inte tycker att de känns särskilt lovande just då. Bläddra igenom gamla skrivböcker eller dokument när du känner dig oinspirerad - kanske passar en gammal tanke för ett nytt projekt istället?

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill