Ledarskapets kraft kan förändra samhället

Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation, tar plats i Årets VD:s jury.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | APRIL 2021

"På pappret är det lätt att vara vd, men när man ska omsätta det i praktiken så får man en helt annan respekt för uppdraget", säger Erik Engellau Nilsson

"På pappret är det lätt att vara vd, men när man ska omsätta det i praktiken så får man en helt annan respekt för uppdraget", säger Erik Engellau Nilsson

Där de största utmaningarna finns, kan man också skapa störst värde.
Den övertygelsen ligger till grund för stiftelsen Norrsken Foundations verksamhet, som handlar om att investera i och stötta företag som har en positiv inverkan på samhället.

Norrskens vd, Erik Engellau-Nilsson, menar att entreprenörer och startups kommer att spela en allt viktigare roll för samhällsutvecklingen – men efterlyser samtidigt fler ledare som har modet att tycka till och förändra. Som ny medlem i juryn för Årets VD vill han hjälpa till att lyfta fram ledare som tror på kraften i ledarskapet och möjligheten att åstadkomma förändring.

Norrsken Foundation är en stiftelse som grundades 2016 av Niklas Adalberth, även känd som en av grundarna av IT-företaget Klarna. 2017 tog Erik Engellau-Nilsson över som vd för verksamheten, efter att tidigare ha jobbat som kommunikationschef för Klarna. Han berättar att syftet med Norrsken är att stötta entreprenörer och startups som vill bidra till att lösa svåra samhällsutmaningar, som kan handla om alltifrån klimatförändringar och hållbarhet till sjukvård, hälsa och fattigdomsbekämpning.

- Verksamheten består dels av ett slags ekosystem av entreprenörer och startups som sitter i fantastiska lokaler i Stockholm och i Rwandas huvudstad Kigali. Vi hjälper dem bland annat genom att ta in partners och investerare. Dels har vi också egna fonder som investerar i företag som kan ha en positiv inverkan på samhället, säger Erik Engellau-Nilsson.

Norrsken jobbar även med långsiktiga satsningar som exempelvis projektet Norrsken Impact Accelerator, där utvalda startups med inriktning på hållbarhet och påverkan får hjälp att accelerera sina framgångar. Ett annat exempel är eventkonceptet Norrsken Impact Week. Det är satsningar av ett slag som kan ha en enorm påverkan, men som fram till nyligen har saknats i Sverige och på många andra håll i världen.

– Vi lever i speciella tider, hela världen behöver ställa om till en ny, digitaliserad och hållbar verklighet. Då krävs det att ledarskapet och entreprenörskapet utvecklas, flyttar fram positionerna och skapar nya möjligheter för människor och samhälle att utvecklas, säger Norrskens vd.

Förändra samhället – och skapa lönsamhet

Det är också övertygelsen om att man genom ledarskap och entreprenörskap kan skapa ett bättre samhälle som har fått honom att engagera sig i juryn för Årets VD, förklarar han.

– Årets VD har, likt Norrsken, ambitionen att lyfta fram goda förebilder inom ledarskapet. Det handlar om att tro på kraften i ledarskapet, och tro att man kan åstadkomma förändring, säger Erik Engellau-Nilsson.
Kriterierna för Årets VD – ledarskap, hållbarhet och lönsamhet – avspeglar också hans och Norrskens syn på hur en modern ledare bör se på sitt uppdrag.

– Idag måste man ha en balans mellan dessa faktorer för att bli framgångsrik, och därför är det väldigt bra kriterier. För 10 år sedan särkopplade man ofta exempelvis hållbarhet och lönsamhet, men idag vet vi att det är en uppenbar fördel att förstå hur de hänger ihop.

Det handlar mycket om att tänka långsiktigt, att inte se det som en sprint utan snarare som ett maraton. Som jag ser det så finns det bara fördelar med ett sådant förhållningssätt. Och alla intressenter föredrar ju idag att jobba med hållbara aktörer, säger Erik Engellau-Nilsson.

Tanken att lönsamhet och positiv impact på samhället både kan och bör gå hand i hand blir allt mer etablerad i dagens näringsliv, och den typen av företag som Norrsken Foundation satsar på har på senare år blivit den trendigaste formen av startups.

– Det är en fantastisk trend. För 10 år sedan var det techbolag som var häftigt, och för 20 år sedan fanns det knappt några startups av det här slaget. Men nu är företag som har stor impact väldigt trendigt, och vi ser tydligt att många av de här företagen har en stor lönsamhet samtidigt som de löser väldigt viktiga samhällsproblem. Där de största utmaningarna finns, kan man också skapa mest värde, säger han.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Ledaren – en magnet

Samtidigt understryker han att långt ifrån alla företag har en insikt om vilken viktig roll de kan spela i samhällsutvecklingen, och om den potential som finns i den rollen. Tvärtom tycker han att alltför många ledare backar undan och ser det som alltför riskfyllt att försöka påverka samhället på riktigt.

– En egenskap som jag saknar hos många svenska ledare är mod. Det finns ofta en väldig ängslighet och en rädsla för hur det kan uppfattas negativt om man är en aktiv deltagare i samhället. Det känns jobbigt, och då gömmer man sig gärna bakom kommunikationsteam. Jag önskar att fler ledare vågade tycka till och förändra, säger Erik Engellau-Nilsson.

Han är dock väl medveten om att vd-jobbet är betydligt svårare i praktiken än i teorin, vilket han själv har erfarit. Han tillträdde som vd för Norrsken Foundation för fyra år sedan, och har sedan dess hunnit lära sig en hel del om ledarskapets krav.

– På pappret är det lätt att vara vd, men när man ska omsätta det i praktiken så får man en helt annan respekt för uppdraget. Min ledarskapsfilosofi har inte förändrats under min tid som vd, men idag vet jag att genomförandet är svårare än teorin. Det jag framför allt har lärt mig är att det börjar och slutar med människorna, teamet. Och därför måste man anställa fantastiska människor, säger han, och fortsätter:

– Jag har också insett att man alltid underskattar hur mycket man behöver kommunicera som ledare. Man måste överkommunicera för att kunna se till att man ror gemensamt och i samma takt. Och det är ju ironiskt att jag insåg det först när jag blev vd, trots att jag tidigare jobbade som kommunikationschef. 

När han nu tar plats i juryn för Årets VD, och ska vara med och utse vinnare i de fyra kategorierna små, medelstora och stora bolag samt Årets Unga VD, finns det ett par egenskaper som han gärna vill se hos kandidaterna.

– Som vd idag krävs det att man är en magnet, man måste kunna attrahera fantastiska människor. Man bör också ha förmågan att få saker att hända, vara effektiv och även se till att verksamheten är effektiv så att man får ut allt av organisationen. Sammantaget handlar det helt enkelt om att få sitt team att prestera på topp, säger Erik Engellau-Nilsson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill