Siktar mot framtiden – med mod och ödmjukhet

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, är ny jurymedlem i Årets VD.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | MARS 2021

Årets VD erbjuder en bra möjlighet att skapa dialog om ledarskap, säger Hélène Barnekow.

Årets VD erbjuder en bra möjlighet att skapa dialog om ledarskap, säger Hélène Barnekow.

Samhället och arbetslivet förändras i en rasande takt, och då måste även ledaren ha modet och viljan att förflytta sig. Det säger Microsoft Sveriges vd Hélène Barnekow, som aldrig räds att ta sig an vår tids stora utmaningar – vare sig det handlar om ny teknik, hållbarhet eller mångfald. Samtidigt understryker hon vikten av att vara ödmjuk i sitt ledarskap och förstå hur de beslut man fattar påverkar andra människor. Dessa ledaregenskaper, mod och ödmjukhet, kommer hon att lägga extra vikt vid när han nu tar plats i juryn för Årets VD.

Hélène Barnekow har varit vd för Microsoft Sverige sedan 2018, och har tidigare bland annat varit vd för Telia Sverige. Det är alltså en mycket erfaren ledare som nu har tackat ja till att ingå i juryn för Årets VD. 

– Jag är glad att jag blev tillfrågad, för jag bryr mig väldigt mycket om ledarskapsfrågor. Årets VD erbjuder en bra möjlighet att skapa dialog om ledarskap och att lyfta fram och belysa förebilder, säger Hélène Barnekow.

Årets VD utses på grundval av tre kriterier – ledarskap, hållbarhet och lönsamhet. Dessa tre hänger ihop med varandra, tycker Hélène, även om ledarskap och hållbarhet kanske behöver extra uppmärksamhet i förhållande till lönsamhet – som ju alltid finns med i alla fall.

Men vad är då gott ledarskap – går det att definiera?

– Jag tror att gott ledarskap handlar om två egenskaper i kombination: Mod och ödmjukhet. Har man dessa två egenskaper så brukar det bli bra. Mod är viktigt eftersom ledarskap handlar om att hantera svåra fråga, man måste vara redo att fatta tuffa beslut. Det är faktiskt förfärligt att jobba med ledare som inte är modiga, säger Hélène, och fortsätter:

– Men samtidigt måste man förstå att de beslut man fattar kan få stora konsekvenser. Därför måste man också vara ödmjuk och empatisk. Man måste vara nära marken och lyssna in, säger hon.  

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Ledarskapet måste förflytta sig

Som vd för Microsoft Sverige är Hélène Barnekow verksam i en bransch som spelar en minst sagt central roll när framtidens samhälle skapas. Det innebär att hon har en god insikt om vilka utmaningar vi står inför – både inom ledarskapet och i hela samhället.

– Den stora förflyttning som sker idag, som handlar om exempelvis digitalisering, innebär ju att ledare också måste vara beredda att förflytta sig. Nu har vi ju verkligen fått genomleva det under det senaste året, med tanke på pandemin. Och då måste man som ledare ha modet, viljan och orken att testa sitt ledarskap, säger Hélène Barnekow.

Kraven på ledarskapet blir därför allt större, menar hon.

– En annan utmaning är ju att ledarskapet behöver vara syftesdrivet och värderingsdrivet. Dessutom måste man som ledare idag ha en viss teknikförståelse, och en insikt om att hållbarhet är lönsamt och kostnadseffektivt. Det finns alltså mycket som man måste ta till sig, det är stora frågor som ställer stora krav, säger Microsoft Sveriges vd.

Utmaningarna kommer förstås inte bara att förändra ledarskapet, utan också arbetslivet i stort – och hela samhället. Coronapandemin har dessutom accelererat förändringstakten.

– Det finns nog ingen som tror att vi kommer att gå tillbaka till hur det var innan pandemin. De som kan kommer delvis att jobba hemifrån, jag tror att vi alltid kommer att jobba i en hybridvärld. Ett jobb är ju inte ett ställe man går till, utan någonting man gör. Jag tror också att vi redan har kommit ganska långt när det gäller till exempel relationsskapande i den virtuella världen, säger hon, och fortsätter: 

– Vi har också förstått att man i det nya samhället kanske inte måste bo i Stockholm för att kunna se den nya Dramatenpjäsen, utan det kan man göra var som helst. Resandet kommer också att förändras, jag tror till exempel inte att affärsresandet kommer att bli som förr. Vi kommer fortfarande att vilja resa för speciella syften, för att bygga relationer och förstå kulturen och partners – men mycket av det tidigare resandet kommer att ersättas av digitala möten. Dessa förändringar kommer att bli bestående, säger Hélène Barnekow. 

"Om det bara är män som styr tekniken så blir det ju till slut en demokratifråga."

– Hélène Barnekow

”Sätt frågor om jämställdhet och mångfald på agendan”

Till ledarskapets och samhällets utmaningar hör också jämställdhet och mångfald, vilket är frågor som alltid har legat Hélène Barnekow varmt om hjärtat. På sätt och vis är det bedrövligt att vi fortfarande måste prata om sådana frågor, som vid det här laget borde ha blivit icke-frågor, menar hon. Men så länge det behövs så kommer hon att fortsätta jobba aktivt för inkludering.

– Det är viktigt att man som ledare tycker att dessa frågor är viktiga, eftersom det ju ofta är ledarens och ledningsgruppens agenda som följs. Man måste skapa nya normer, och för att det ska vara möjligt så måste man GÖRA saker, inte bara prata om dem. Vi missar en väldig massa talanger om vi inte letar i hela talangpoolen, och vi får inte samma innovation om vi inte har olika perspektiv på tillvaron. Därför är det viktigt att agera för jämställdhet, mångfald och inkludering.

Som ledare bör man alltså ta ansvar för att sätta frågan på agendan, förklara varför den är viktig – och agera. Det har Hélène Barnekow själv gjort, och därför vet hon att man kan uppnå positiva resultat.

– Könsfördelningen i min ledningsgrupp i Sverige är 50-50, vilket är väldigt ovanligt i techbolag. Jag har insett att man måste göra saker själv för att det ska hända något. Och man måste visa för omgivningen att det verkligen går. Det kanske tar lite längre tid, men om man jobbar målmedvetet så kan man uppnå en fördelning på 50-50 eller åtminstone 40-60. Om det bara är män som styr tekniken så blir det ju till slut en demokratifråga, med tanke på vilken viktig roll tekniken spelar i dagens samhälle, säger Microsoft Sveriges vd. 

Dessa frågor kommer hon förstås att lägga stor vikt vid när hon som jurymedlem ska vara med och utse Årets VD i de tre kategorierna små, mellanstora och stora bolag. För att kunna göra skillnad som ledare måste man förstås också ha de två ledaregenskaper som Hélène gärna återkommer till – mod och ödmjukhet.

– Jag hoppas också på att få se vinnare som har en långsiktighet med sin agenda. Många av våra stora utmaningar, exempelvis hållbarhet, mångfald och digitalisering, kräver just långsiktighet. Jag vill också gärna se vinnare som genom sin kommunikation har förmågan att visa transparens och skapa förtroende, säger Hélène Barnekow.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill