Passivitet gör oss olyckliga – hjärnan vill ha flow!

Välj en aktiv fritid.

Hälsa | Coacha | ARTIKEL | SEP 2019

Det är viktigt med vila och återhämtning, men meningsfulla fritidsaktiviteter kan faktiskt vara ett bättre sätt att ladda batterierna än att bara sitta hemma.

Det är viktigt med vila och återhämtning, men meningsfulla fritidsaktiviteter kan faktiskt vara ett bättre sätt att ladda batterierna än att bara sitta hemma.

Att fastna i passivitet är lätt hänt i dagens samhälle, när vi genom den nya tekniken har tillgång till ett oändligt flöde av underhållning och passiv kommunikation. Att bara ta det lugnt på sin lediga tid behöver förstås inte vara fel, men en alltför passiv livsstil kan leda till att man blir deppig och stannar upp i sin utveckling som människa. Genom att anamma ett mer aktivt mindset på sin fritid mår man i förlängningen bättre – även om det kan ta emot i början.

Alltsedan det moderna samhället tog form har människor delat upp sin tid i två kategorier: Arbetstid och fritid. Vad man ska göra på sin arbetstid är förhoppningsvis tydligt definierat i arbetsbeskrivningen, men vad ska man göra på sin fritid?

Svaret känns ganska givet: Man ska vila och återhämta sig. Men hur gör man det på bästa sätt? Ett lockande alternativ är förstås att sitta i soffan, äta chips och titta på Netflix. Längtan efter passivitet är en ganska naturlig motreaktion på arbetslivets obligatoriska aktivitet. När vi äntligen är lediga och fria att bestämma över vår egen tid så vill många av oss bara slappa.

Det kan förstås vara både nödvändigt och välförtjänt, i lagom dos. Men en alltför passiv livsstil kan leda till en känsla av vantrivsel, och i värsta fall självförakt och depression.

Passivitet eller flow?

Den skarpa distinktion vi gör mellan arbete och fritid leder ibland till felaktiga slutsatser om vad vi behöver för att känna oss pigga, fräscha och vitala. Detta har bland annat uppmärksammats av psykologiprofessorn Mihaly Csikszentmihalyi, som är mest känd för sin forskning om begreppet flow.  

Hans studier visar att vi människor oftare upplever positiva känslor på jobbet än på vår fritid, eftersom jobbet får oss att stundtals känna oss kompetenta och kreativa. Detta på grund av att vi oftare upplever flow när vi jobbar än när vi är lediga. På fritiden är vi ofta passiva och använder oss inte av våra färdigheter, vilket leder till att vi lätt känner oss missnöjda och ledsna. Trots det så önskar vi oss i regel ännu mer fritid, paradoxalt nog.

Slutsatsen bör dock inte vara att man ska arbeta ännu mera, utan snarare att man bör sträva efter en mer aktiv fritid. Visst är det viktigt med vila och återhämtning, men meningsfulla fritidsaktiviteter kan faktiskt vara ett bättre sätt att ladda batterierna än att bara sitta hemma. Det viktiga är att hitta aktiviteter som man gör för sin egen skull, inte för att känna sig duktig eller imponera på andra.

"Vi upplever oftast fler positiva känslor på jobbet än på vår fritid, eftersom jobbet får oss att känna oss kompetenta och kreativa."

– Einar Wiman

Pröva någonting nytt

Att anamma en mer aktiv fritid är dock inte alltid så lätt om man har vant sig vid passivitet. I början kommer det att kännas jobbigt och ansträngande. Då kan det vara bra att i förhand ha bestämt att man ska ge det en viss prövotid, låt säga en månad. Förhoppningsvis börjar du känna inom ett par veckor att du blir piggare, gladare och får bättre självförtroende av att vara aktiv på din fritid.

Se det som en möjlighet att pröva på någonting som du alltid har velat göra, eller att återuppta en hobby eller ett intresse som du hade när du var yngre. Det kan vara alltifrån att lära sig ett nytt språk till att börja spela ett instrument eller hålla på med någon idrott. Allt som innebär att du får använda dig av och utveckla dina fysiska och/eller intellektuella och/eller kreativa färdigheter kan få dig att uppnå flow. Kanske träffar du nya vänner i bara farten, och om inte annat så kommer du att utvecklas som människa och må bättre både fysiskt och psykiskt.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Coacha

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill