Retrospektiv: Titta tillbaka för att komma framåt.

Stanna upp och reflektera över själva arbetet inom projektet

Projektleda | ARTIKEL | FEB 2012

Titta tillbaka för att komma framåt.

Titta tillbaka för att komma framåt.

Efter några artiklar om Lean och Agile så kanske ni tycker att jag tjatar lite väl mycket om det där med retrospektiv. Jag håller inte med. Om jag var tvungen att driva ett "ickeagilt" projekt och bara fick ta med mig ett Agile-koncept så är valet självklart - retrospektiven.

Kort beskrivet så är en retrospektiv ett möte där alla som har jobbat med projektet får en chans att stanna upp och tillsammans reflektera över själva arbetet inom projektet – att t.ex analysera de metoder som används och hur de kan förbättras.

Om man använder Scrum så finns det ett naturligt tillfälle att köra en retrospektiv – direkt efter sprinten är avslutad men innan nästa påbörjas. Men egentligen kan man göra det när som helst – även en daglig restrospektiv kan fungera bra om man håller det kort. Själv tycker jag att man bör hålla mötet minst en gång i månaden.

Analyze This

Så vad händer under en retrospektiv? Det finns inga konkreta regler för vad som ingår och inte – det jag presenterar här är metoden som jag själv har jobbat med under ett antal år och tycker fungera bra. Mötet är till för de som har jobbat i projektet och syftet är att analysera hur man arbetar för att se om man kan göra några förbättringar som ökar produktiviteten eller motivationen inom projektet.

Hur går det till? Har ni haft ett retrospektivmöte tidigare så börjar man med att snabbt gå igenom förra mötets beslut och diskutera hur det har hjälpt eller inte.

Centralpunkten i mötet är att gå runt bordet och ge alla chansen att få prata i några minuter, utan att avbrytas.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Man ska dela upp sina kommentarer i tre kategorier:

  • Saker som jag tycker fungerade bra
  • Saker som jag tycker fungerade dåligt
  • Förslag på vad vi skulle kunna göra bättre nästa gång

Jag försöker se till att alla i gruppen kommer med minst en kommentar på alla tre kategorier. För att dokumentera mötet, ritar jag upp tre kolumner på en whiteboard där vi skriver ner allt på post-it lappar för att få en överblick över vad teamet tycker.

När alla har haft en chans att prata fritt så är det dags för en öppen diskussion – det är  troligt att folk har olika åsikter om projektet och då är det viktigt för alla teammedlemmar att kunna förstå hur de andra ser på projektet. Men det är viktigt att inte låta mötet dra ut på tiden – håller man det kort så är chanserna att man fortsätter med regelbundna retrospektiver större.

Avsluta mötet med att ge alla team-medlemmar tre röster (vi använder små magnetiska pluppar) som de får lägga på de post-it lappar som ligger under kolumnen för förslag om vad man kan göra bättre. Räkna snabbt ihop rösterna och välj sen tre lappar som teamet ska försöka agera på under de kommande veckorna. Fler än tre lappar gör att det blir svårt att komma ihåg allt under projektet.

Efter mötet kan du sätta upp de tre förslagen någonstans, synligt för hela teamet – det är bra om alla i projektet ser de varje dag. Börja nästa retrospektiv med att snabbt gå igenom de tre förslagen och analysera om det har hjälpt eller inte – saker som underlättat för teamet att arbeta bättre, fortsätter man med och bygger på.

Analyze That

Så varför tycker jag att det är så viktigt med en retrospektiv?

Jag ser det som ett slags “meta-” analys av projektet. Kan man bygga upp en vana där alla inblandade konstant tänker på saker som fungerar, inte fungerar, och vad man skulle kunna göra bättre - då är det bara en tidsfråga innan man löser de akuta problemen som teamet har.

Glöm inte att ta med retrospektivet i analysen också – grunden jag lägger upp här är bara ett förslag och teamet kan säkert förbättra den och anpassa efter just sitt behov. Det finns många sätt att köra en retrospektiv och det är viktigt att även låta teamet ge feedback på själva retrospektiven.

Genom att regelbundet stanna upp och tänka på processerna som ni använder har ni en chans att adaptera och anpassa efter era behov.

Det viktigast med Agile är inte att man följer vissa regler – utan att man anpassar metoden efter situationen.

För en djupare analys av retrospektivkan jag rekommendera Google Tech Talk med Esther Derby och Diana Larsen.

Mark Dixon

Vår expert på leanfilosofi och agila metoder

  • Följ skribent

Mark Dixon är entreprenör inom IT-sektorn och jobbar idag som konsult på Nitwit Consulting AB. Mark är australiensare och Agileentusiast med 10 års erfarenhet som CTO i olika svenska teknikbolag. Hans passion för agila och lättrörliga arbetssätt är något som han vill sprida och dela med andra. Här på Motivation.se kommer Mark bevaka trender och utveckling inom Agila metoder och visa hur filosofin kan ge stor effekt inom ett brett spektrum av branscher.

Kontakt: mark@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda

Mark Dixon

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill