Är du ”coronalat”?

Så får du ny energi och motivation i coronatider.

Coacha | Motivera | ARTIKEL | MAJ 2020

I en krissituation minskar vår kreativitet för att energin åtgår till att fokusera på överlevnad.

I en krissituation minskar vår kreativitet för att energin åtgår till att fokusera på överlevnad.

Coronapandemin bara fortsätter, och många av oss känner nog att det har börjat påverka vår motivation och vår psykiska hälsa vid det här laget. Det är svårt att se något ljus i tunnelns slut, och sakta töms hjärnan på energi – vi blir ”coronalata”. Det är en fullt normal reaktion under så onormala omständigheter – men det finns mycket du kan göra för att få tillbaka energin och motivationen.

Varför känns hjärnan som sirap just nu?
Vad hände med min kreativitet?
Varför får jag inget gjort?
Varför orkar jag inget?

Jag har till min stora förvåning upptäckt att jag har blivit lat och märker att min hjärna inte är sig lik. Det går långsammare att läsa e-mail (om det kommer några intressanta). De flesta e-mail handlar om att företag desperat vill sälja sina produkter till mig.

Jag har arbetat i 25 år i högt tempo, varit kreativ, utvecklat metoder, utbildat, samtalat och varit aktiv på många olika sätt. Jag har startat företag och lyckats hålla det vid liv under snart 21 år. 

Sedan 16 mars 2020 är allt förändrat. Coronakarantän! Jag har till min förskräckelse upptäckt att jag blivit ”coronalat”. HJÄLP! Är det bra eller dåligt?

Brist på inspiration gör dig ”coronalat”

I början tror jag att många tyckte att det var ganska skönt, lite som en extra semester. Men efter åtta veckor har man kommit in i ett annat skede där livet blir monotont, många känner sig understimulerade och man börja känna sig låg eftersom ingenting händer. Nyheterna handlar bara om corona, alla pratar bara om corona. Vi får inga nya impulser, ingen ny inspiration!

Man kan tycka att vi borde kunna ta tillvara på den här extra tiden vi har fått, men sanningen är att vår motivation och energi börjar ta slut. Allt vi gör tar så mycket längre tid. Att skriva en artikel tar tid, svara på mail, fixa saker (som att gå ut med soporna), utveckla saker och vara effektiv kan ta den dubbla tiden och många känner sig ineffektiva. Kreativiteten är inte på topp.

Nu är det maj och snart åtta veckor har gått. Allt har stannat upp. Det är tyst på gator och torg. Inga bilar, få människor på stan. Jag arbetar endast on-line hemifrån med Facetime och Skype, men det börjar också att avta. Mina kunder är också coronalata!

Jag beställer mat on-line och har väl aldrig haft så mycket mat hemma i kyl och frys. Jag äter mer än vanligt. Och nu har jag snart sett alla Netflix-filmer och är uttråkad.

Under dessa åtta veckor så är den dagliga promenaderna i naturen dagens höjdpunkt. Ofta tillsammans med döttrar och barnvagnar. Stegmätaren visar på imponerande resultat vecka för vecka. Något positivt!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vad händer med hjärnan när vi lever i ett vacuum?

Det är intressant att som psykolog iaktta sig själv och vad som händer med hjärnan när den inte får den stimulans den behöver i form av arbete, kontakt med vänner, familj, arbetskamrater och kunder; gå på kulturella tillställningar, middagar på stan och utflykter. Man är ju van vid att ha en struktur på dagarna.

I början hade vi hopp om att detta inte kommer att pågå så länge. Det är nog snart över! Men tiden går och nu har åtta veckor passerat, sommaren börjar närma sig och vi vet inte hur den kommer att bli.

Varför blir vi ”coronalata”?

Vår hjärna behöver dopamin och stimulans för att må bra. 
Vi behöver yttre impulser i form av att träffa andra och prata, diskutera, skratta och känna gemenskap, uppleva nya saker och få ny input från omgivningen. Idag saknar vi detta, och det påverkar vårt välmående.

Hjärnan behöver trygghet och förutsägbarhet. 
Idag vet vi ingenting om framtiden. Vi lever i en ovisshet om vad som kommer att hända. Vi kan inte sätta upp långsiktiga mål för framtiden, för vi vet inte hur allt blir. Det svåraste för oss människor är just att leva i ovisshet. Man vet från tidigare forskning att just ovisshet är stressande för oss människor, och då är det lätt hänt att man tappar hoppet. Vi behöver trygghet och förutsägbarhet. Vår värld ser inte ut så idag.

Hjärnan behöver oxytoxin
Det får vi av beröring, kramar, kärlek och bekräftelse. Jag kan inte krama mina små barnbarn och det börjar kännas svårt! Min kropp längtar efter den dag jag kan puss och kram dem igen. Vi behöver ta på varandra och vara nära.

Hjärnan behöver stimulans och nya intryck
Att vara i karantän kräver mycket självdisciplin! Och det tar energi från oss. Saker som att:

  • Gå upp på morgonen och inte ligga kvar i sängen kräver självdisciplin.
  • Laga bra mat och äta hälsosamt (inte bara junkfood och glass, tröstmat).
  • Röra på sig - gå ut och gå en långpromenad varje dag istället för att se på Netflix i soffan.
  • Ha några små projekt på ”att göra”-listan varje dag. Det ger en känsla av meningsfullhet att man faktiskt gjort något som syns. Exempelvis är det många som åker till återvinningen med saker de har städat ut. Jag själv har fixat med duschslangar, rensat avloppet och annat kul…

Hjärnan behöver struktur

Nu flyter tiden ihop och ibland kommer man inte ens ihåg vilken dag det är! Se till att ha koll på vardagar och helger genom att till exempel klä på dig annat än mysbyxor och gamla t-shirts på fredagskvällen. Ta på en snygg skjorta, klänning eller något du inte haft på dig under veckan, för att markera att ”nu är det helg”.

Om man hela tiden slasar runt i sina myskläder blir det som om dag och natt flyter ihop. Vi behöver ha struktur och få känna oss fina. Genom att klä oss lite finare får hjärnan en signal om att ”oj det är helg och lite festligt”!

Att laga en ny rätt som du inte har gjort tidigare ger också en känsla av att det är helg.

Om du jobbar hemma, ha en yta som är jobb och lämna den under helgen. Ta bort dator och papper och gör en god middag istället.

Vad kan man göra? Gör en plan!

Tänk igenom: Vad kan jag påverka?

Jag själv gör en plan för varje dag. Idag ska jag träna hemma vid TV:n, sedan gå en promenad. På eftermiddagen ska jag posta min bokföring, facetima med en vän och sedan städa till helgen. Jag skriver ner min planering, för annars kommer min lata hjärna att ignorera exempelvis träningen. Genom att skriva ner mina planer blir det en signal till hjärnan: ”Just do it”!

Hjärnan tappar sin kreativitet

Vi är i en situation där vi inte ser ljuset i tunneln, och vår hjärna är inne i ett ”överlevnadstillstånd” just nu, där det finns ett stort hot mot oss. I en krissituation minskar vår kreativitet för att energin åtgår till att fokusera på överlevnad. Men vi vet från forskningen att till exempel rörelse bidrar till kreativitet. Långpromenader, fysisk hemmaträning/utomhusträning bidrar till att vi får nya idéer och får ett positivare mind och mindre passivitet.

TIPS:

  1. Acceptera att det är okej att vara coronalat! Ha inte dåligt samvete. 
  2.  Ta det lugnt och acceptera situationen - nu måste vi alla gilla läget eftersom vi inte kan påverka situationen.
  3. Reflektera över vad du kan påverka och vad du inte kan påverka. Vad mår du bra av? 
  4. Håll kontakten med andra genom telefon, Skype, Facetime! Jag har ordnat en Ipad till min 92-åriga mamma och lärt henne Facetime. Det ger henne en känsla av att inte vara ensam då hon kan se sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
  5.  Följ dina rutiner och gör saker som du mår bra av!
  6. Var uthållig! Det är okej att vissa dagar känna sig låg, seg, uppgiven. Men se till att prata med andra om hur du mår och då få ny energi av andra.
  7. Ge energi till andra genom att dela roliga saker. Jag försöker dela vacker musik och roliga klipp på Facebook och Instagram för att ge lite glädje i tillvaron.
  8. Rör på dig varje dag! Börja promenera vid en viss tid varje dag. Skapa en rutin. Du kan promenera med andra om du håller avstånd.

Ta hand om dig!
Hälsningar
Lena 

Lena Mangell

Vår expert på karriärutveckling, mentorskap och coaching

  • Följ skribent

Lena Mangell är grundare av Life&Career. Hon är leg psykolog, psykoterapeut, mentor, coach, organisationskonsult och en av  pionjärerna inom livs- och karriärcoaching i Sverige. Lena är både författare och utbildare och har framgångsrikt coachat flera tusen ledare, HR-personer och medarbetare i mer än 20 år.

www.lifecareer.se

lena.mangell@lifecareer.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Coacha
  • Motivera

Lena Mangell

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Coacha
  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill