Därför är rekrytering så svårt

56 % av svenska anställda upplever att deras chefer är svaga när det gäller att rekrytera nya kollegor. Hur gör du för att lyckas?

Ledarskap | Motivera | Rekrytera | ARTIKEL | AUG 2023

Från dag ett är det viktigt att inkludera nya medarbetare och ge dem möjligheter att bidra och växa.

Från dag ett är det viktigt att inkludera nya medarbetare och ge dem möjligheter att bidra och växa.

Att rekrytera rätt person till jobbet är som att lösa en kryptisk gåta. Endast 56 % av anställda i Sverige håller med om att chefer oftast eller nästan alltid lyckas hitta nya kollegor som verkligen passar in och är motiverade. Det är som att försöka sätta ihop en pusselbit med en annan, ibland kan det vara riktigt komplext. Men det finns smarta knep och strategier för att hitta den perfekta matchningen och för att få medarbetarna att känna sig riktigt motiverade. Så låt oss utforska varför rekrytering och motivation kan vara utmanande och hur vi tillsammans kan förbättra det.

Jag befinner mig just nu i processen att anställa två nya medarbetare till min arbetsplats. Ett viktigt men ack så komplicerat uppdrag.

Processen har fått mig att tänka tillbaka på de gånger jag själv sökt jobb men också rekryterat.

Många gånger har det varit fullträffar, där både företag och medarbetare har funnit varandra och tillsammans åstadkommit imponerande resultat. Men det har också varit tillfällen där det inte fungerat.

Jag minns särskilt den gång en kandidat såg perfekt ut för jobbet. CV:t var fläckfritt och intervjun gick över förväntan, men när personen väl började arbeta blev det snabbt tydligt att något var fel. Det slutade med att vi fick avsluta provanställningen.

För mig är rekrytering definitivt en av de mest komplicerade arbetsuppgifterna. Dels för att jag på kort tid måste göra en bedömning om en kandidat passar in i företaget, nu och på lång sikt. Dels för att det ska klaffa för båda parter. Även kandidaten måste snabbt avgöra om vårt företag är den rätta platsen att tillbringa stora delar av sin vakna tid på.

Och rätt måste det bli. Annars kommer det att stå alla dyrt.

Blir det fel tryter motivationen

Vår egen data från Great Place to Work visar att endast 56 % av anställda anser att cheferna är bra på att rekrytera människor som passar in.

Att få in en kollega som det inte stämmer med kan verkligen vara en utmaning för de som redan arbetar på företaget. Inte för att det handlar om att alla ska vara likadana eller ha precis samma färdigheter. Det är tvärtom bra.

Men om samarbetssvårigheter uppstår, eller om det blir extra arbete på grund av bristande kompetens eller andra problem, kan en felrekrytering verkligen slå hårt på motivationen.

Så hur kan du göra för att rekrytera rätt? Jag har identifierat fem viktiga punkter, som jag själv lever efter.

1. Bygg ett starkt arbetsgivarvarumärke

Att bygga upp ett starkt arbetsgivarvarumärke är som att bygga en bro mellan företaget och potentiella medarbetare.

I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det viktigt att inse att rekryteringsprocessen är mycket mer än bara en formell procedur. Den är en kritisk del av hur företaget uppfattas av potentiella medarbetare och hur framgångsrikt det kan locka till sig rätt talanger.

Det är här själva arbetsgivarvarumärket byggs och förstärks. Varje steg, från att formulera en jobbannons till att välkomna en ny medarbetare, är en chans att kommunicera företagets värderingar, kultur och vision.

Ställ dig följande frågor:

Vad är det som gör att kandidaterna ska välja just oss? Vad skiljer oss från mängden och gör oss till en drömarbetsplats för nya medarbetare?

Svaren på dessa frågor måste finnas inbakade i hela rekryteringsprocessen.

2. Beskrivning av arbetsuppgifter och krav – att vara tydlig är nyckeln

När jag skapar en jobbannons är det inte bara en katalog av arbetsuppgifter och kvalifikationer. Det är min första möjlighet att nå potentiella kandidater och övertyga dem om att vår organisation är en plats där de kan växa och trivas.

Att vara öppen och tydlig om vad tjänsten innebär och vilka förväntningar vi har är avgörande. Genom att klargöra arbetsuppgifterna och kraven undviker vi missförstånd och ger kandidaterna en verklig bild av vad som förväntas. I vår senaste rekrytering skapade vi även en rekryteringsfilm, för att förmedla en känsla av oss som organisation och vad vi söker i nästa kollega.

Men det är inte bara kandidaterna som vi utvärderar under rekryteringsprocessen – de utvärderar oss också. Potentiella medarbetare letar efter tecken om företagskulturen och arbetsmiljön. Vad har vi att erbjuda våra medarbetare? Är vi flexibla? Har vi möjligheter för utveckling och en balans mellan arbete och fritid? Genom att inkludera dessa fördelar i våra annonser och under rekryteringsprocessen ger vi kandidaterna ett löfte om vad de kan förvänta sig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

3. Ha respekt för kandidaternas tid och engagemang

Hur vi hanterar rekryteringsprocessen säger mycket om hur vi värderar och respekterar våra medarbetare. Många kandidater lägger ner tid och ansträngning för att skapa sina ansökningar och genomföra intervjuer. Att inte värdera detta genom att hålla dem informerade eller genom att dra ut på processen kan sända negativa signaler och skada vårt arbetsgivarvarumärke.

Lösningen är faktiskt ganska enkel – att behandla kandidaterna med samma respekt och professionalism som vi förväntar oss från dem. Att ge återkoppling, hålla dem uppdaterade om processen och vara ärlig om tidsramar. Ett enkelt tackmail efter en intervju eller en vänlig notis om att vi valt en annan kandidat kan göra en stor skillnad när det handlar om att skapa en positiv upplevelse för dem, även om de inte blir anställda.

4. Snabb respons och klar kommunikation

Jag minns en gång när jag själv sökte jobb och en fördröjd respons från ett, på pappret, attraktivt företag fick mig att välja en av deras konkurrenter i stället.

En segdragen eller bristfällig kommunikation kan få kandidaterna att tvivla på vår organisation och deras potentiella roll i den.

Genom att svara snabbt och tydligt på frågor samt hålla kandidater informerade, kan vi skapa en positiv uppfattning om vårt företag – oavsett utfallet.

5. Håll den initiala glöden vid liv

När kontraktet är undertecknat börjar nästa utmaning: att få den nya medarbetaren att känna sig som en del av teamet.

Från dag ett är det viktigt att inkludera dem, ge dem möjligheter att bidra och växa. Detta skapar engagerade teammedlemmar redo att driva företaget framåt.

Att vara medveten om deras inledande känslor och erfarenheter är avgörande för att se till att övergången sker smidigt och leder till långsiktig framgång.

Fråga dig själv:

Hur skapar vi en känsla av samhörighet för den nya medarbetaren? Hur involverar vi dem i teamaktiviteter och beslut?

Att inkludera dem från första dagen och ge dem möjlighet att bidra och utvecklas är avgörande för att bygga starka och engagerade teammedlemmar.

Att motivera och hålla engagemanget på topp är grundläggande för framgångsrikt ledarskap och en effektiv rekryteringsprocess.

När den nya medarbetaren är på plats är det viktigt att upprätthålla den initiala entusiasmen. Genom att erbjuda utbildning, tydliga karriärvägar och kontinuerlig återkoppling ger vi medarbetarna möjlighet att utvecklas och trivas i sina roller. När medarbetarna är motiverade och engagerade är chansen större att de presterar på topp och bidrar till företagets framgång.

Slutligen

En vällyckad rekryteringsprocess är inte en isolerad händelse, utan en integrerad del av det övergripande ledarskapet och företagskulturen.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att en framgångsrik rekryteringsprocess bygger på att uppskatta varje individs potential och att förstå deras unika värde.

För att uppnå detta måste vi vara uppmärksamma på kandidaternas behov och förväntningar, samtidigt som vi erbjuder en inkluderande och stödjande arbetsmiljö.

När en kandidat blir anställd är en effektiv introduktion av yttersta vikt, vilket säkerställer att de snabbt förstår företagets värderingar och förväntningar.

Detta skapar en känsla av tillhörighet från dag ett och uppmuntrar den nya medarbetaren att engagera sig helhjärtat i teamet och dess aktiviteter.

Jeanette Bergvall

Jeanette Bergvall

Krönikör

 • Följ skribent

Jeanette Bergvall är vd för Great Place To Work i Sverige. Med en bakgrund av att framgångsrikt leda företag, kombinerar hon sin erfarenhet med Great Place To Works 30-åriga forskning för att insiktsfullt skriva om medarbetarskap, medarbetarengagemang och företagskultur. Hennes skrifter ger en unik inblick i vad som utmärker riktigt bra arbetsplatser och syftar till att ge läsarna praktiska tips och råd i sin egen verksamhet.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera
 • Rekrytera

Jeanette Bergvall

Jeanette Bergvall

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera
 • Rekrytera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill