Minska stressen – och bli mer produktiv

Ökad produktivitet handlar ofta om rätt sömn, regelbundna pauser – och att våga säga nej.

Hälsa | Motivera | ARTIKEL | MARS 2019

Flera studier har visat att hjärnan orkar mer om vi jobbar i cykler och tar regelbundna pauser.

Flera studier har visat att hjärnan orkar mer om vi jobbar i cykler och tar regelbundna pauser.

De flesta av oss önskar ibland att vi kunde vara mer produktiva när vi arbetar. Men ofta saknar vi rätt kunskap och verktyg för att kunna uppnå en förändring i praktiken – arbetsdagarna känns redan stressiga och kaotiska nog som de är, hur ska man då kunna få ännu mer gjort? Men kanske är det just kaoset och stressen som står i vägen för produktiviteten, på ett paradoxalt sätt. Låt oss därför titta närmare på några bra – men kanske kontraintuitiva – sätt att bli mer produktiv.

Hur blir man mer produktiv? Den frågan kan väcka starka känslor och vara provocerande för vissa människor, eftersom ökad produktivitet ofta förknippas med mer stress och hårdare krav. Har vi det inte stressigt nog som det är? Måste allting i vårt samhälle handla om att prestera, och sedan prestera ännu mer och ännu bättre?

Det ligger förstås en sanning i den invändningen. Det finns dock en paradox när man pratar om ökad produktivitet – nämligen att det inte alltid uppnås genom fler arbetstimmar, mer multitasking och allt vad vi nu kan tänkas associera till. Det finns andra sätt att bli mer produktiv, som snarare handlar om att minska den onödiga stressen, som ofta gör oss ofokuserade och energilösa.

Låt oss därför titta på några konkreta sätt att bli mer produktiv – och samtidigt stressa ner och reducera känslan av ständigt kaos.

Vila – och bli mer produktiv

Webbportalen Earlytorise.com har sammanställt en lista på fem tips om hur du blir mer produktiv. Den innehåller enkla råd som alla bör kunna följa, och som framför allt går ut på att samla energi och fokusera på rätt saker.

För det första så är tillräckligt med sömn helt avgörande för att vi ska orka arbeta, fokusera och prestera. För att kunna vara i toppform bör man sova minst sju timmar per natt, gärna åtta. Detta är mer avgörande än du kanske tror – för även om du själv tycker att du klarar dig på de få timmar sömn du unnar dig, så är det högst sannolikt att du påverkas negativt om du sover för lite. Det är inte alls säkert att du märker hur både din hälsa och din prestation blir lidande, men faktum är att du förmodligen kommer att både må och arbeta sämre om du inte sover tillräckligt.

Man ska därför inte lyssna för mycket på hetsiga framgångsgurus som säger att man kan sova fyra timmar per natt för att få mer tid över att jobba. Det är vägen till utbrändhet, olika former av psykisk ohälsa, och i förlängningen faktiskt en för tidig död. 

Att sova minst sju timmar per natt har däremot en mycket positiv effekt på ditt välmående, och även på din förmåga att vara produktiv. När du sover tillräckligt mycket och tillräckligt regelbundet så förbättras ditt immunförsvar, men också ditt minne och din förmåga att lösa problem och lära dig nya saker, enligt flera studier.

Att sova ordentligt är med andra ord ett fantastiskt bra sätt att förbättra sin produktivitet, och samtidigt minska risken för stress.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Meditera och ta pauser

Att vara produktiv handlar väldigt mycket om att kunna styra sin uppmärksamhet och energi, så att man kan fokusera på rätt saker. Nästa tips för att öka produktiviteten är därför att meditera minst 10 minuter per dag. 

Det finns förvisso inga direkta belägg i forskning för att meditation gör dig mer produktiv, men det finns belägg för att det ökar ditt välmående på ett sätt som sannolikt också påverkar produktiviteten indirekt. Regelbunden meditation kan exempelvis hjälpa dig att minska eventuell sömnlöshet, vilket är viktigt, som vi redan har konstaterat. Det kan också reducera ångest och depression, och i viss mån minska fysisk smärta.

Framför allt är meditation ett väldigt bra sätt att träna upp sin koncentrationsförmåga och bli bättre på att fokusera. Och som sagt, 10 minuter per dag räcker långt!

Ett annat produktivitetstips, i samma anda, är att ta fler pauser. Flera studier har visat att hjärnan orkar mer om vi jobbar i cykler och tar regelbundna pauser för att kunna återhämta oss och samla ny energi. Exakt hur långa arbetspassen ska vara innan man tar paus kan variera från individ till individ och beroende på vad man gör för typ av arbete, men om du jobbar med en arbetsuppgift längre än 90 minuter i sträck så är det sannolikt att graden av produktivitet minskar kraftigt. Ett gott råd kan vara att jobba 50-90 minuter och sedan ta 10-25 minuters paus.

Här ska man dock komma ihåg att även pausen är en del av arbetsprocessen, och att det finns bättre och sämre sätt att ta paus. Att ägna pausen åt att titta på Youtube-klipp eller kasta dig in i Twitter-flödet är ingen bra idé, eftersom det riskerar att ta ännu mer energi ifrån dig när det var tänkt att du skulle ladda batterierna. Bättre då att meditera, ta en promenad, äta en frukt eller liknande, eller småprata med vänner och kollegor. 

Pausen är som sagt en del av jobbet, och ska därför hålla lika hög kvalitet som arbetet i sig!

Lägg energi på rätt saker – och våga säga nej

Ett ännu mer praktiskt och konkret tips för ökad produktivitet – och minskad stress – är att ta makten över din e-post. Många av oss slösar bort enormt mycket arbetstid på att svara på mejl, vilket såklart minskar vår produktivitet, eftersom en oerhört liten andel av mejlen egentligen är av avgörande vikt för vårt arbete. Det är inte ovanligt att en enda liten, ganska oviktig detaljfråga tillägnas en hel mejltråd, utan att vi ens förstås varför.

För att öka produktiviteten och minska stressen bör man därför hitta ett systematiskt sätt att hantera flödet av mejl. Man kan till exempel bestämma att man bara ska kolla mejlen två gånger per dag (och eventuellt informera om detta i ett autosvar). Ett annat sätt kan vara att alltid hantera ett mejl så fort man läser det – svara, slänga eller arkivera, men inte intala sig att man ska ta tag i det ”senare”.

Det viktig är att ha en metod för hur man hanterar sin inkorg, så att den inte är ett enda stort kaos som stjäl massor av tid och energi, och då också påverkar produktiviteten.

Sist men inte minst, ett väldigt bra sätt att bli mer produktiv är att säga nej oftare. Att vara produktiv handlar, som vi har sett, mycket om att lägga fokus och energi på rätt saker. Därför måste man våga säga nej, inte bara till sådant som man verkligen inte har tid med – utan till allt som inte är ytterst relevant och värdefullt för det man vill uppnå. Riktigt produktiva människor fokuserar på väldigt få saker, lägger all sin tid på sådant som har verkligt värde och säger nej till resten.

Sammanfattningsvis kan man dra slutsatsen att ökad produktivitet inte nödvändigtvis handlar om att stressa mer och jobba fler timmar – utan snarare om att använda sin tid och energi på ett bättre och smartare sätt. 

Värdesätt och vårda din tid och energi, så kommer produktiviteten på köpet.


Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill